Hlavní obsah

Trenér Bílek: Rosický v nároďáku nekončí. Ani ve Lvově, ani v Kodani však hrát nebude

Praha

V porovnání s evropským šampionátem trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek v kádru národního týmu žádné změny neudělal. Zatímco po jeho boku se objevili noví asistenti Pešice a Galásek, hráčský kádr se pro zápas s Ukrajinou vůbec nezměnil. „Podzim teprve začíná, některé zahraniční ligy se ještě vůbec nerozběhly, takže počkám, co přinesou. Reprezentační kádr je sice stabilizovaný, ale noví hráči mají šanci si o místo říct. Tedy pokud budou pravidelně hrát a podávat odpovídající výkony,“ nechal se slyšet trenér Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Bílek na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Po skončení evropského šampionátu panovalo hodně dohadů kolem kapitána národního týmu Rosického, který mluvil v náznacích o tom, že uvažuje o konci reprezentační kariéry. V létě se navíc podrobil operaci achillovky, takže ve vaší nominaci na první podzimní přípravný zápas chybí. Mluvil jste s ním o jeho další reprezentační budoucnosti?

Pochopitelně, ale o konci kariéry nic neříkal, ba ani nenaznačoval. Jeho zdravotní stav ovšem není momentálně dobrý, takže bude chybět nejen příští středu ve Lvově proti Ukrajině, ale i v zářijovém kvalifikačním duelu v Kodani proti Dánsku.  Pokud by byl k dispozici pro další utkání kvalifikace, byli bychom pochopitelně rádi.

Ve vašem výběru se v porovnání s třiadvacetičlenným kádrem z evropského šampionátu neobjevuje žádný nový hráč. Znamená to snad, že po hledání v předchozí kvalifikaci je už mužstvo stabilizované a vy chcete sázet jen na své vyvolené?

Ale vůbec ne. Chtěl jsem na přípravu s Ukrajinou povolat mladoboleslavského Chramostu a sparťanského Krejčího, ale oba jsou zranění, takže si musí na další šanci počkat. Reprezentace sice stabilizovaná je, ale hráč, který potvrdí formu a bude mít odpovídající výkonnost, příležitost dostane.

Týká se to i Pudila, který vypadl z nominace na EURO doslova na poslední chvíli, z čehož vznikl značný mediální poprask?

Samozřejmě. V nominaci se sice neobjevil, ale to neznamená, že ho nepovolám, pokud bude pravidelně hrát a odpovídající výkonnost prokáže. Problém je v tom, že je momentálně zraněný a navíc přestoupil v krátké době už do třetího klubu.

Pro duel s Ukrajinci jste vybral jen dva útočníky, což vzbudilo značné rozpaky. To je mezi ofenzivními hráči skutečně tak bídný výběr?

Vedle Lafaty a Pekharta je v kádru ještě Rezek, který jako univerzál může nastoupit v útoku. Výběr mám ale skutečně omezený, protože třeba z hráčů figurujících v reprezentačním kádru před začátkem minulé kvalifikace nikdo momentálně nehraje. Baroš s reprezentační kariérou skončil, Necid je po operaci kolena, Svěrkoš, Bednář, Papadopulos jsou také mimo.

Nenapadl vás třeba Magera, který si už reprezentační dres vyzkoušel a nyní se na českou ligovou scénu vrátil?

Sledujeme ho, to se ví. V úvodu podzimu má dobrou formu a dává i góly, takže i on v úvahu přichází. Stejně tak se zaměříme na pozorování Kozáka z římského Lazia či třeba Kadlece ze Sparty. Opakuji, že záleží na každém hráči, jak hlasitě si o nominaci řekne. Pokud budou pravidelně hrát a prosazovat se střelecky, příležitost dostanou.

Duelem s Ukrajinou začíná vlastně kvalifikační podzim o postup na MS 2014 v Brazílii.  Považujete ho jen za přípravu, nebo na něho budete klást zvýšený akcent?

Jde o poslední přípravu před kvalifikací v Dánsku, takže zápas ve Lvově bereme se vší vážností a samozřejmě nastoupíme v nejsilnější sestavě. I proto, že nechceme, aby se opakovalo loňské léto  a krajně nevydařené střetnutí s Norskem.

Reklama

Související témata: