Hlavní obsah

Besiktas přidal peníze, tak jsem zůstal, přiznal Sivok

V průběhu evropského šampionátu reprezentační stoper Tomáš Sivok žertoval, že od 1. července je nezaměstnaný a půjde na pracovní úřad. Smlouva v tureckém klubu Besiktas Istanbul mu skončila a nová byla výrazně horší... Nakonec ale zůstal. „Vedení klubu zvážilo, co jsem za čtyři roky v Turecku dokázal, jaký přínos jsem měl pro klub a výrazně přitlačili. Navíc smlouva zněla na tři roky plus jeden opční,“ prozradil důvody podpisu nové smlouvy osmadvacetiletý Sivok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Sivok zůstává v Turecku.

Článek

Byly to jen peníze, které rozhodly o tom, že jste v Istanbulu zůstal?

Nejen peníze, ale i skutečnost, že se tu rodině líbí a nemusíme se adaptovat někde jinde. Pro mne je spokojenost rodiny a tím i perfektní zázemí, rozhodujícím faktorem i pro fotbal.

Vy jste si mohl vybrat i mezi dalšími tureckými kluby a několika věhlasnými zahraničními. Která nabídka byla nejzajímavější?

Přestup v rámci Turecka by byl těžký. Rivalita je tu obrovská. Neumím si představit, co by se dělo, kdybych šel třeba do Fenerbahce... Dostal jsem velmi dobré nabídky z Anglie, ale také ze Spartaku Moskva a Sevilly. Ta španělská nabídka mne lákala nejvíc. Moc jsem o ní uvažoval. Zahrát si ligu mistrů světa a Evropy, to už stojí i za stěhování.

Tak proč jste ji nevzal?

K podpisu bylo opravdu blízko, ale jak jsem řekl, v Besiktasi zvážili, co pro tým znamenám a přišli s novou, velice zajímavou smlouvou. Doma jsme obě nabídky hodně zvažovali. Netlačil jsem manželku, že chci do Španělska. Nakonec jsme se dohodli, že zůstaneme ještě v Istanbulu, takže jsem podepsal smlouvu s Besiktasem. Po zvážení všech pro a proti jsem také rád, že to takhle dopadlo.

Ale Besiktas nemůže hrát z finančních důvodů evropské poháry...

To je škoda, v nové sezóně musíme Evropu oželet. Vedení klubu však garantuje nejen peníze, ale i zlepšení podmínek, abychom je hrát mohli. Budeme mít čas se dobře připravit.

V jaké jste fázi přípravy?

Měl jsem delší dovolenou, takže teď hlavně nabírám kondici. Už doma v Česku mi kondiční trenér Aleš Kaplan připravil plán, abych nenastoupil do přípravy s velkým mankem. To mi moc pomohlo. Hodně trénuji individuálně, moc jsem toho zatím neodkopal, ale jsem v pohodě, žádný problém není.

V půlce srpna hraje reprezentace přípravný zápas na Ukrajině. Přijdete na sraz?

Samozřejmě moc rád. Už se na kluky těším. Herně to nebude z mojí strany asi nic moc, protože turecká liga začne až další týden, ale s tím určitě trenér Bílek počítá. Já tyhle krátké srazy moc nemiluju, všechno je hektické. Po šampionátu to bude poprvé, co se sejdeme a je potřeba oprášit některé věci. Jak jsem viděl nominaci, tak se sejde stará dobrá parta z Polska. Důležité bude, abychom byli ve formě začátkem září, kdy nás čeká první zápas kvalifikace o mistrovství světa v Dánsku. Ten desetidenní sraz pak bude pro všechny mnohem důležitější.

Co soudíte o síle soupeřů ve skupině?

Itálie je finalistou mistrovství Evropy, to mluví za vše. Dánové porazili na EURO vicemistry světa Nizozemce. Jsou hodně silní a doma dvojnásob. Bulhaři už dlouho nikde nebyli, budou hladoví po úspěchu. Pozor si musíme dát i na arménské motorové myši. Filip Hološko mi říkal, jak jsou rychlí, techničtí a běhaví, Slováky přejeli v kvalifikaci na EURO dvakrát úplně bez problémů. Nebude to lehké, ale pokud chceme do Brazílie, musíme být nejhůř druzí, abychom šli do baráže. Konečně, to už známe z předchozí kvalifikace. V každém případě uděláme pro postup maximum. V mužstvu je dobrá parta a světový šampionát v Brazílii je pro všechny obrovskou motivací.

Reklama