Hlavní obsah

Chtěl jsem k nároďáku Lavičku, nepopírá trenér Bílek

Praha

Žádné další důvody, proč došlo ke korekturám ve vedení české fotbalové reprezentace a Josef Pešice s Tomášem Galáskem vystřídali po Bílkově boku trenéra Františka Komňackého, není třeba hledat. „Chtěli jsme, aby i asistenti pracovali u reprezentace na plný úvazek a nebyli vázáni povinnostmi v ligových klubech,“ zdůvodnil manažer Vladimír Šmicer inauguraci nových mužů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Zatímco Milan Baroš¨se s reprezentací rozloučil, Tomáš Galásek (vlevo) se k ní vrací jako Bílkův asistent.

Článek

V průběhu kvalifikace skončil jako Bílkův asistent Luděk Klusáček, který následoval svazového expředsedu Ivana Haška na trenérskou misi do Arábie, po evropském šampionátu se s národním mužstvem rozloučil František Komňacký.

„Nikdo mně prodloužení smlouvy, která skončila 30. června, nenabídl," zdůvodňoval Komňacký lakonicky, proč reprezentaci opouští.

Práce je hodně, argumentuje Bílek

„Potřebuji asistenty, kteří budou k dispozici nejen během reprezentačních srazů. Práce kolem národního týmu je hodně," vysvětloval trenér Michal Bílek poté, co vešlo oficiálně ve známost, že k národnímu mužstvu nastoupí dvaašedesátiletý Josef Pešice a o dvacet tři let mladší Tomáš Galásek.

„Během evropského šampionátu vypomáhal u áčka Jakub Dovalil, což se osvědčilo. V novém kvalifikačním cyklu má ovšem povinnosti u reprezentační jedenadvacítky, takže jsme museli situaci řešit," poznamenal Šmicer.

„Potřebujeme sledovat hráče i soupeře, nejrůznější poznatky probírat a konzultovat. Trenér Komňacký odvedl u národního týmu dobrou práci, za kterou mu patří dík," dodával.

Nejdříve oslovil Lavičku

Bílek nepopřel, že myslel i na svého někdejšího spoluhráče Vítězslava Lavičku. „To bylo ovšem hned po skončení evropského šampionátu, kdy ještě neměl smlouvu ve Spartě. Hledal jsem trenéra, který by nebyl nikde zaúkolován," přiznal reprezentační trenér.

Lavička se ovšem upsal Spartě, a tak volba padla na Pešiceho s Galáskem. Podle Bílka optimální kombinace zkušeného kouče a mladého, začínajícího trenéra. „Pešice prošel Spartou, Slavií, Teplicemi, Jabloncem, navíc v poslední době působil u mládežnických výběrů, takže má přehled i o nastupující hráčské generaci," zdůvodňoval sázku na dvaašedesátiletého Pešiceho.

„Galásek je naproti tomu začínajícím trenérem, který má za sebou úspěšnou hráčskou kariéru, během níž oblékal i kapitánskou pásku v reprezentaci. V současnosti žije v německém Erlangenu, takže dostane na starost naše hráče, kteří v bundeslize působí. Však je jich tam momentálně devět."

Trenérem gólmanů zůstává v Bílkově realizačním týmu Jan Stejskal, který ve stejné roli působí v Jablonci. „Asistent pro gólmany není zdaleka tak vytížený a jeho role není tak exponovaná," poznamenal Bílek.

Reklama