Hlavní obsah

Nováček Hušbauer zastoupí v reprezentaci zraněného Plašila

Sparťanský záložník Josef Hušbauer byl poprvé nominován do seniorské fotbalové reprezentace. Před přípravným zápasem na Ukrajině nahradí zraněného Jaroslava Plašila z Bordeaux. Češi se ve Lvově v generálce před startem kvalifikace o mistrovství světa představí ve středu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Josef Hušbauer byl nominován do reprezentace.

Článek

Třicetiletý Plašil, účastník tří mistrovství Evropy a jednoho světového šampionátu, se trenérovi Michalu Bílkovi omluvil kvůli problémům s Achillovou šlachou. Informovaly o tom internetové stránky fotbalového svazu.

Plašilova absence znamená, že národním tým na Ukrajině nastoupí s výrazně oslabenou zálohou poté, co je dlouhodobě mimo hru i kapitán Tomáš Rosický. Ten je na marodce od 12. června, kdy naposledy nastoupil proti Řecku na mistrovství Evropy.

Velká šance se tak otevírá pro Hušbauera. Jedenadvacetiletý záložník, jenž se zařadil ke klíčovým postavám Sparty, může rozšířit svoji sbírku 36 startů, které má z juniorských reprezentací.

Nominaci dostal s rozbitou bradou

„Nominaci mi oznámil vedoucí mužstva Miroslav Baranek, kterému to volali ze svazu. Moc jsem to nečekal... Abych řekl pravdu, moje výkony teď nejsou zrovna ideální, ale jsem strašně rád, že jsem se do nominace nakonec dostal," řekl klubovému webu záložník, který při absenci kapitána Marka Matějovského plní ve Spartě roli hlavního tvůrce hry.

V juniorských reprezentačních výběrech se hráč s přezdívkou „Hušby" objevoval pravidelně, v jedenadvacítce má teď na svém kontě pět startů a jednu vstřelenou branku. „Upřímně, moc kluků v mužstvu kouče Bílka osobně neznám, maximálně Plzeňáky, se kterými se pozdravíme při vzájemných zápasech v lize. Snad jen s Vláďou Daridou jsem se blíž seznámil během srazů jedenadvacítky," popisuje.

„Když se ohlédnu rok zpátky, je pro mě nominace do národního týmu neuvěřitelná věc. V Baníku jsem vysedával na lavičce, nevěděl jsem, co se mnou bude, a teď hraju v základní sestavě Sparty, a dokonce se podívám i do reprezentace," těší se na novou zkušenost středopolař, který utrpěl v odvetném utkání 3. předkola Evropské ligy poranění brady.

„Trochu mě z té rány bolí čelist, cítím se však v pohodě," nedramatizuje Hušbauer své poranění. Pokud by na sraz nebyl nominován, čekal by ho ve Spartě týden bez ostrého utkání, takhle bude pokračovat v anglických týdnech s vloženými zápasy vlastně až do konce srpna. „Nemám s tím problém. Na začátku to bylo trošku horší, ale tělo si rychle zvykne. Jsem úplně v klidu."

Reklama

Související témata: