Hlavní obsah

Facku jako v Norsku už dostat nesmíme, apeloval na hráče trenér Bílek před cestou na Ukrajinu

Praha

Před rokem dostala česká fotbalová reprezentace v srpnovém přípravném duelu v Norsku facku. Pořádnou, ale jak se nakonec ukázalo, prospěšnou, protože i díky ní podzimní kvalifikaci o EURO 2012 zvládla a na šampionát postoupila. Po roce čeká na Bílkův výběr podobný test připravenosti, i když pro změnu na Ukrajině. „Podobnou facku jako v Norsku tentokrát rozhodně dostat nesmíme. I když jde o přípravu, výsledek považujeme za důležitý, neboť už za tři týdny vstoupíme v Dánsku do kvalifikace o účast na MS 2014. A my se do Brazílie dostat chceme,“ tvrdil při reprezentačním srazu v dejvickém hotelu Praha trenér Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér reprezentace Michal Bílek na srazu fotbalové reprezentace

Článek
Fotogalerie

Srpnový termín určený pro přípravné reprezentační zápasy není ani trochu oblíbený. Ani u hráčů, ba ani u trenérů.

„Není ideální už proto, že nominovaní hráči nemají rovnoměrnou zátěž. Vždyť ve spoustě zemí ligové soutěže ještě ani nezačaly," přitakává trenér Bílek, přičemž jedním dechem dodává: „Ukrajinci jsou v tomto směru ve výhodě, neboť většina jejich reprezentantů se rekrutuje z tamní ligy, která má za sebou už pět kol. Musíme si ale poradit."

Plašilova absence znamená komplikace

Pro Bílka je situace o to komplikovanější a tíživější, že se v prvním testu nového kvalifikačního cyklu bude muset obejít nejen bez Baroše, který se po evropském šampionátu vzdal reprezentace, ale že se bude muset vyrovnat i s absencí zraněného tria Rosický, Plašil a Necid.

„S neúčasti Rosického a Necida jsme počítali, Plašilova omluva ale situaci přece jen komplikuje. Vždyť v uplynulém období jsme bez něho až na jednu výjimku, kdy při karetním trestu nuceně absentoval, ani jednou nehráli. Tentokrát se na zápas s Ukrajinou omluvil, neboť ho trápí poraněná achillovka, takže musíme najít jiné řešení. Naštěstí se nabízí hned několik variant s Jiráčkem, Hübschmanem, Kolářem či Hušbauerem," vypočítával trenér možnosti, jež se mu honí hlavou."

Kdo bude jedničkou? Lafata, nebo Pekhart?

Daleko svízelnější je ovšem situace mezi útočníky, neboť na Ukrajince povolal trenér jen dva - Pekharta a Lafatu.

„Samo sebou že do útoku se nabízí ještě Rezek, ale to je pro mě nouzová varianta, neboť jeho místo je na kraji středové řady. Ve Lvově dostane příležitost jak Pekhart, tak i Lafata, ale zatím neprozradím, který z nich je pro mě jedničkou," pravil reprezentační kouč.

Před cestou na Ukrajinu se česká reprezentace sešla dnes v poledne v Praze. Z devatenácti nominovaných hráčů chyběl Petr Čech, který hrál v neděli s Chelsea Community Shield a za mužstvem dorazí až vpodvečer, Tomáš Hübschman se pak k národnímu týmu připojí přímo ve Lvově.

„Sednu si s ním i s Honzou Laštůvkou, abych se dozvěděl nejčerstvější informace z tábora domácích," nepopíral trenér Bílek, že se na reference dvou legionářů působících na Ukrajině spoléhá.

Do Lvova odlétá česká reprezentace v úterý dopoledne, zápas s Ukrajinou se hraje ve středu ve 20 hodin našeho času. Zápas bude vysílat Sport 1, podrobnou on-line reportáž budete moci sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: