Hlavní obsah

Nový asistent Pešice: S Bílkem jsme si byli blízcí už jako hráči, což teď v trenérských rolích platí dál

Na první sraz národního mužstva přišel v saku a bílé košili a bylo na něm vidět, že si nové funkce nadmíru považuje. „Aby ne. Působit u reprezentace ať již jako trenér, nebo asistent je přáním každého kouče. Pro mě jde o vrchol trenérské kariéry,“ pravil dvaašedesátiletý Josef Pešice, jenž v minulosti vedl Slavii, Teplice, Jablonec a působil i ve Spartě a kterého si Michal Bílek vybral pro nastávající kvalifikační cyklus za nového asistenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Bílkův asistent Josef Pešice (první zleva) při fotbalové exhibici s Petrem Radou (uprostřed) a a Ladislavem Vízkem,

Článek

Váš příchod od mládežnických reprezentací k áčku byl přece jen trochu překvapivý. Jak se vůbec zrodil?

Před třemi týdny mě oslovil reprezentační manažer Vláďa Šmicer, že přáním trenéra Bílka je, abych se stal jeho asistentem. Vzal jsem si dva dny na rozmyšlenou a pak souhlasil.

Znamená to, že už jste se podílel na nominaci na přípravný zápas s Ukrajinou?

To ještě ne, nominaci dával dohromady Michal Bílek sám. Teprve když z devatenáctičlenného kádru vypadl zraněný Plašil, probírali jsme spolu, kdo by ho mohl nahradit. A protože jsem sledoval podzimní zápasy Sparty, shodli jsme se na Hušbauerovi.

A co v budoucnu? Jaká vůbec bude vaše role u národního týmu?

Při zápasech budu působit v roli klasického asistenta, o další náplni práce a mém působení u reprezentace se budeme teprve bavit.

Podle reprezentačního manažera Šmicra a trenéra Bílka bude mít druhý z nových asistentů Tomáš Galásek v kompetenci hráče působící v Německu, kde on mimochodem žije. Z toho vyplývá, že na vás připadne zbytek Evropy...

Žádný problém. Budu sledovat hráče přicházející v úvahu pro národní tým jak u nás doma, tak třeba v Anglii nebo v Turecku.

Takže létání a život na cestách pro vás nepředstavuje žádný problém?

Když chce člověk dělat fotbal profesionálně a na vysoké úrovni, musí počítat s tím, že ho čeká hodně práce. Já jsem s tím srozuměný a na úkoly připravený. Nedělá mi sebemenší potíž zaletět do Londýna, nebo třeba do Istanbulu.

Jak moc jste si s Michalem Bílkem trenérskou filosofií blízcí? Budete jeho konzultantem, anebo naopak oponentem?

Myslím, že blízcí jsme si byli už fotbalově, protože oba jsme byli tvořivými hráči, a stejně tak jsme si blízcí v trenérských názorech. Věřím, že si budeme rozumět a  že mu budu jako asistent nápomocen.

Věříte tudíž, že v silách reprezentace je postoupit na světový šampionát do Brazílie za dva roky?

Přišel jsem k národnímu mužstvu, abych postoupil. Máme velice těžkou kvalifikační skupinu, v níž se utkáme s Itálií, Dánskem, Bulharskem či Arménií, takže každý získaný bod bude strašně důležitý. Doufám, že je začneme střádat hned od prvního zápasu v září v Kodani, abychom do Brazílie postoupili. Ať již přímo z prvního místa ve skupině, anebo z baráže.

Reklama

Související témata: