Hlavní obsah

Norská facka od Ukrajinců? Vyloučeno, ujišťuje Bílek

Žádný pohodový přáteláček. A už teprve ne příprava, v níž o nic nejde. Podobné myšlenky trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek před středečním duelem ve Lvově proti domácí Ukrajině rezolutně odmítá. „Chceme navázat na zápasy na evropském šampionátu, kde jsme se s výjimkou utkání s Ruskem prezentovali slušnými výkony. Oživit si způsob naší hry a zjistit, v jaké formě reprezentanti momentálně jsou,“ plánuje kouč národního týmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek
Fotogalerie

Před rokem jste dostali v srpnové přípravě v Norsku po trestním výkonu pořádnou facku, která ovšem mužstvu paradoxně pomohla. Neobáváte se, aby se ve středu proti Ukrajině historie neopakovala?

Podobnou facku už dostat nechceme a nesmíme. Vždyť už za tři týdny vstoupíme v Dánsku do kvalifikace o účast na mistrovství světa 2014 a hráči si uvědomují, o co půjde. Všichni se chtějí do Brazílie podívat, protože start na letošním evropském šampionátu pro ně představoval obrovský zážitek.

Takže i na výsledek ze Lvova se bude klást velký důraz?

Každý výsledek je pro nás důležitý. Nepředpokládám, že bychom zopakovali rok starou čtyřgólovou výhru z Prahy, protože doma se nám zápas povedl a do soupeřovy brány spadlo pomalu všechno, do čeho jsme kopli, ale uspět chceme. A hlavně nedovolíme, aby se norská facka opakovala.

Jste ovšem v těžké situaci. Baroš v reprezentaci skončil, Rosický a Plašil jsou zraněni, takže ofenzivní síla mužstva se de facto rozpadla.

S absencí Rosického jsme předem počítali, neúčast Plašila je však nepříjemná a znamená výrazné oslabení. Vždyť v uplynulém kvalifikačním cyklu, kdy chyběl v jediném střetnutí, nastupoval pravidelně. Jenže zranění k fotbalu patří a my se s nimi musíme vyrovnat.

Jakou variantu pro středovou řadu máte nachystanou?

Možností se nabízí víc, protože naštěstí máme z čeho vybírat. Jiráček, Darida, Hübschman, Kolář, Hušbauer, to všechno jsou hráči, kteří mohou ve středu pole operovat.

S Jiráčkem tudíž zase počítáte do středu hřiště? Vždyť na evropském šampionátu se úspěšně zhostil role krajního záložníka.

Pro něho není problémem, zda nastoupí vlevo, vpravo nebo uprostřed zálohy. Na mistrovství Evropy zvládal změny velice dobře. Jsem rád, že takového hráče v kádru máme.

Na podobné problémy jako ve středové řadě narážíte i při hledání útočníků...

Výběr není opravdu velký, a proto mají šanci na reprezentační dres všichni útočníci působící doma i v zahraničí. Pro zápas s Ukrajinci máme k dispozici pouze Pekharta a Lafatu. Příležitost dostanou ve Lvově oba, protože je chci vidět v akci.

Mluvil jste ale přece o tom, že do útoku můžete použít i Rezka. Nebo snad tato alternativa už neplatí?

Ta možnost se pochopitelně nabízí, ale Rezek představuje nouzovou variantu. Jeho místo je spíše na kraji středové řady než na hrotu útoku.

Ukrajincům se vystoupení na evropském šampionátu příliš nepovedlo, neboť vypadli už ve skupině. Jaké informace máte o novém týmu, který dává trenér Blochin dohromady?

Skončili Ševčenko a Voronin, dvě velké individuality, ale i tak mají Ukrajinci k dispozici silný tým poskládaný z hráčů výborných klubových celků Šachtaru a Dněpropetrovsku. Na mistrovství Evropy to ostatně dokázali, i když vypadli ve skupině. Jejich předností je hlavně kombinační hra, na kterou se musíme připravit.

Reklama

Související témata: