Hlavní obsah

Potěšený Čech: Skončit jako gólman osmý mezi Evropany, to je velká pocta. Pro mě i český fotbal

Zdeněk Pavlis (Lvov)Sport.cz

Lepší zprávu snad před první podzimní prověrkou české reprezentace ani dostat nemohl. Až v ukrajinském Lvově, kde se dnes večer utká Bílkův tým s domácím Blochinovým výběrem, se totiž gólman Petr Čech dozvěděl, že v anketě UEFA o nejlepšího evropského fotbalistu uplynulé sezóny obsadil osmou příčku. „Je to velká pocta. Pro mě i pro český fotbal, který má v elitní desítce nejlepších Evropanů zastoupení,“ potěšilo českého vítěze Ligy mistrů.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Petr Čech byl vyhlášen osmým nejlepším fotbalistou Evropy.

Článek

Sezóna ještě nezačala a vy už sbíráte první ocenění, neboť jste dostal se mezi deset nejlepších fotbalistů Evropy. Docela úspěch, povzbuzení a nová motivace, ne?

Figurovat jako brankář mezi deseti nejlepšími Evropany, to je pro mě veliká pocta.

Nepomýšlel jste po vítězství v Lize mistrů a zázračných zákrocích, které jste v Mnichově v duelu s Bayernem předváděl nejen při penaltovém rozstřelu, přece jen na vyšší příčky?

O tom jsem tedy neuvažoval, protože konkurence vynikajících hráčů z velkých evropských klubů byla skutečně obrovská.

Mimochodem - komu z trojlístku Messi, Ronaldo a Iniesta byste udělil Zlatý míč UEFA vy?

Iniestovi, který ho nikdy nezískal a určitě by si ho zasloužil. Podle mého ho ale dostane jeden z dvojice Messi - Ronaldo. Osobně bych ale letos Zlatý míč rozdělil a přidělil každému z nich polovinu, protože oba měli výtečnou sezónu.

Po americkém turné představoval pro vaši Chelsea první ostrý test před novou sezónou duel o Community Shield, v němž jste v neděli v Birminghamu podlehli mistrovskému Manchesteru City 2:3. Mrzí hodně, že jste tuto trofej nezískali?

Jasně, každá trofej se počítá a hlavně -  je lepší začínat sezónu výhrou než porážkou. Hráli jsme však víc než poločas jen v deseti bez vyloučeného Ivanoviče a přesto jsme dokázali snížit a vrátit se do zápasu, což potvrdilo, že se v každém utkání posouváme o kousek vpřed.

Takže před novou sezónou se cítíte v pohodě a dobře nachystán?

Trenér gólmanů nám dal zabrat, takže se cítím dobře připravený. Čeká nás hodně zápasů, takže doufám, že půjde o duely úspěšné a že úspěšná bude i celá sezóna. Minimálně co se trofejí týče. V té uplynulé jsme získali dvě obrovsky ceněné, letos chceme přidat další.

Jakou tvář vůbec budou mít Blues poté, co odešli Drogba, Bosingwa a Kalou?

Pochopitelně odlišnou než v loňské sezóně, protože v kádru se objevili jiní fotbalisté. Technicky vybavení, do kombinace, ale také menšího vzrůstu, takže budeme muset hrát tak, aby to vyhovovalo jim i týmu.

Hlavně se však budete muset vyrovnat s absencí Drogby, který odešel do Číny, a nahradit góly, které střílel...

Nebude to jednoduché, protože Drogba byl jedním z nejlepších hráčů, kteří za posledních osm let v Chelsea působili. Jeho trefy budou scházet, ale musíme se s tím vyrovnat a poradit si.

Loňskou sezónu jste završili triumfem ve vysněné Lize mistrů. S jakými ambicemi půjdete do letošní?

Chceme zpátky mistrovský titul, čeká nás evropský Superpohár a poté i mistrovství světa klubů, tedy soutěže, které jsme nikdy nevyhráli a v nichž chceme samozřejmě také uspět. Klub, který za posledních osm let vyhrál čtrnáct velkých trofejí, ani nemůže mít jiné ambice.

Chcete zpátky titul, ale Premier League je čím dál tím víc vyrovnaná. Nepůjde tedy o snadný úkol...

Už v uplynulé sezóně se špička hodně vyrovnala a tento trend bude určitě pokračovat. Posilují kluby ze středu i spodních pater tabulky, takže soutěž  bude nejen vyrovnaná, ale i hodně náročná. Pryč jsou doby, kdy přicházející hráči chtěli jen do šesti nejlepších klubů, dnes chce prostě každý hrát Premier League a je mu jedno, jaké barvy oblékne. I proto může každý porazit každého a třeba na titul bude pomýšlet minimálně šest mužstev.

Který z přestupů letošního léta vás v Premier League nejvíce zaujal?

Překvapilo mě, že Manchester City si v přestupech nepočínal tak aktivně, jako v minulých sezónách a jak by se dalo čekat. Ale s kádrem, který má k dispozici, je i tak velkým aspirantem na titul. A pak to byla samo sebou sága Van Persie, která se stala hlavním bodem letošního fotbalového léta.

Ještě než se roztočí nový ročník Premier League, čeká vás s českou reprezentací podzimní premiéra proti Ukrajině. Nakolik vám cestování a příprava před startem ligy komplikuje život?

Není to šťastný termín, takže žádný div, že jde o hektický sraz. My ale můžeme mluvit ještě o štěstí, že hrajeme na Ukrajině. Takoví Španělé absolvují přípravu v Portoriku, kam letí patnáct hodin.

Jenže reprezentační trenéři jsou rádi, že alespoň nějaký přípravný zápas mohou před startem kvalifikace o účast na MS 2014 sehrát...

To chápu. Jde o poslední přípravu před kvalifikací, takže v tomto směru je dobré, že jsme se před zářijovou cestou do Dánska sešli a společně si zase zahrajeme.

Národní tým povedete zase jako kapitán. Jak moc náročné bude vyrovnat se s absencí Rosického a Plašila?

Nepříjemné, že je postihla zranění ještě před tím, než se sezóna rozběhla, protože to každého hráče přibrzdí. Ve Lvově se s jejich neúčastí vyrovnáme, ale Tomáš nebude bohužel k dispozici ani v září proti Dánsku. Důležité bude, aby se oba uzdravili a mohli nastupovat v dalších kvalifikačních duelech.

Trenér Bílek tvrdí, že nepřipustíte, aby se facka z loňské přípravy v Norsku opakovala. Ujistíte o tom fanoušky i vy jako kapitán?

Člověk nikdy neví, co se stane na hřišti, ale uděláme vše pro to, aby se ve Lvově neudálo to, co loni v Norsku a my se výkonem a výsledkem nedostali pod podobný tlak, jaký jsme zažívali.

Reklama

Související témata: