Hlavní obsah

Čeští fotbalisté táhnou, ve Lvově je vyprodáno. Na zápas se chystá 35 000 fanoušků

Lvov

Pro české legionáře v ukrajinských službách trochu překvapivá informace. Stadión ve Lvově bude ve středu na přátelský zápas s českou reprezentací vyprodán. „A dokonce beznadějně. Na přípravu Blochinova výběru s naším mužstvem přijde pětatřicet tisíc fanoušků. A navíc už tři dny není k mání jediná vstupenka,“ hlásil vedoucí českého mužstva Jaroslav Dudl hráčům a trenérům ve srubové vesničce za městem, kde je národní tým ubytován. "Spíše v takovém pionýrském táboře," opravoval promptně.

Foto: www.uefa.com

Fotbalový stadión ve Lvově je architektonickou perlou. Po evropském šampioátu bohužel bez lesku...

Článek

„To mě překvapuje, protože na ligová utkání místního týmu Karpaty Lvov moc lidí nechodí. Nedaří se jim, takže v ochozech bývá pět šest tisíc fanoušků," udivilo gólmana Dněpropetrovsku Jana Laštůvku, že moderní fotbalový stánek postavený pro evropský šampionát bude plný až po prosklenou střechu.

A dokonce začal spekulovat, zda volbou Lvovu snad nezakládá ukrajinský fotbal novou tradici. „V Kyjevě Ukrajinci hrát nechtěli, protože obrovský Olympijský stadión by nevyprodali, Doněck odmítá Blochinova reprezentace také, protože v tamní aréně se jí dlouhodobě nedaří. Proto se hraje ve Lvově," meditoval Laštůvka, proč ve středu večer nastoupí česká reprezentace na stadiónu, který byl svědkem bojů v základní skupině EURO 2012.

Vystupovala tady i Anastacia

Aréna s kapacitou 34 915 diváků vystavěná uprostřed městského parku je opravdu nádherná, i když dva měsíce po skončení šampionátových bojů působí opuštěně, sklíčeně a pochmurně. Zvláště v dušičkovém počasí, které ve Lvově v těchto dnech panuje... Tesilové mraky až na zem, provazce deště skrápějící město prakticky v jednom kuse, teploty kolem dvanácti stupňů.

Neutěšený pohled pak podtrhuje pár zchátralých paneláků v okolí stadiónu ještě z dob sovětské moci, na nichž se čas podepsal víc než vydatně.

Lvovská aréna, která byla otevřena 29. října 2011 velkolepou show, v níž účinkovaly dva tisíce herců, tanečníků, akrobatů připomínajících svým vystoupením starobylou historii města a na kterou si Ukrajinci pozvali i populární americkou zpěvačku Anastacii, mezi tím vším působí jako klenot z jiného světa. Spojuje v sobě tradiční národní architekturu s moderními prvky, ze všech míst fotbalové arény je perfektní pohled na hřiště, komfort fanouškům pak garantuje prosklená střecha.

Ukrajinci zde v prvním mezistátním utkání vyhráli v listopadu 2011 nad Rakouskem 2:1, i když dohrávali jen v deseti bez vyloučeného Marka Deviče. Stadión ve Lvově je tedy pro ně stadiónem vítězným a i proto se sem vrátili na přípravný zápas s českým týmem.

Mělo se hrát v Oděse, prozradil Blochin

Ale že by tím zakládali novou tradici a do původně polského Lvova přesídlili natrvalo, to slavný trenér ukrajinského národního týmu Oleg Blochin odmítá. „Původně jsme chtěli a měli hrát v Oděse.  Problém ale nastal s tím, že tamní stadion není připravený a navíc tam účinkuje jistá hudební skupina," snažil se někdejší držitel Zlatého míče marně vzpomenout na muzikanty, kteří v Oděse vystupují.

„Proto jsme zvolili Lvov. A rádi, protože věříme, že nás návrat na zdejší stadión bude zase vítězný," vysvětloval Blochin hned poté, co se svým výběrem dorazil z Kyjeva, kde se na zápas s českou reprezentací připravoval.

Reklama

Související témata: