Hlavní obsah

Výprask v Norsku nás nakopl, na Ukrajině ale blamáž nepřipustíme, ujišťují čeští hráči

Lvov

V jednom se hráči i trenéři vzácně shodují - podobnou blamáž jako před rokem v Norsku v přípravě proti Ukrajině nepřipustíme. „Samozřejmě že člověk dopředu neví, co se bude na trávníku dít, ale uděláme vše pro to, aby se ve Lvově neudálo to, co loni v Oslu a my se výkonem a výsledkem nedostali pod podobný tlak, jaký jsme zažívali,“ hlásal kapitán národního týmu Petr Čech. „Podobnou facku jako v Norsku prostě dostat nesmíme,“ mluvil ve stejném duchu i trenér Michal Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Bílek na tréninku fotbalové reprezentace

Článek

Blamáž to byla před rokem až neskutečná. Třígólový výprask a bídný výkon k tomu.

„Ale paradoxně nám pomohl a do další kvalifikace nás nakopl," připomíná Davida Lafata. „Teď se ovšem musíme rychle přeorientovat ze vzpomínek na evropský šampionát na kvalifikaci, která nás čeká a v níž půjde o postup na mistrovství světa. Uděláme vše pro to, aby vyšla, protože v Brazílii by nás čekaly určitě ještě větší zážitky než v Polsku. Takže ve Lvově rozhodně nepřipustíme, aby se opakovalo loňské Norsko. I když na druhou stranu - dostat tři góly od Ukrajinců a pak se probojovat na světový šampionát, by také nebylo špatné."

Už nic podobného, apeloval Bílek

Trenér Bílek by ovšem něco podobného v dnešním duelu s Ukrajinci zažít nechtěl. O tom, co se dělo po návratu z Norska, pak už tuplem nemluvě. Vždyť někteří členové strahovské generality nejenže volali po jeho odvolání, ale podle zasvěcených informací z fotbalového zákulisí mu dokonce sťali hlavu a od mužstva ho odvolávali.

„Podobnou facku už dostat nechceme a nesmíme. Vždyť už za tři týdny vstoupíme v Dánsku do kvalifikace o účast na mistrovství světa 2014 a hráči si uvědomují, o co půjde. Všichni se chtějí do Brazílie podívat, protože start na letošním evropském šampionátu pro ně představoval obrovský zážitek," nechce se Bílek vracet k norské blamáží, i když sám ji hráčům hned několikrát připomněl.

„Uděláme vše pro to, aby se ve Lvově neudálo to, co loni v Norsku a my se výkonem a výsledkem nedostali pod podobný tlak, jaký jsme zažívali," sliboval kapitán Petr Čech, i když netajil, že mu srpnové přípravy národního celku nejsou dvakrát po chuti.

Čech lituje Španěly

„Není to šťastný termín. Můžeme ale mluvit ještě o štěstí, že hrajeme na Ukrajině. Takoví Španělé absolvují přípravu v Portoriku, kam letí patnáct hodin. Každopádně je zvláštní hrát s reprezentací ještě před tím, než v mnohých zemích začnou ligové soutěže," nechal se Čech slyšet ve Lvově. „Jenže na druhou stranu chápu, že jde o poslední přípravu před kvalifikací, takže v tomto směru je dobré, že jsme se před zářijovou cestou do Dánska sešli a společně si zase zahrajeme."

„Jasně, není to ideální termín, protože třeba legionáři ve Wolfsburgu polykali ještě minulý týden tvrdou kondiční přípravu, zatímco reprezentanti Ukrajiny už mají odehráno pět ligových kol, takže jsou daleko víc rozehraní," připomínal trenér handicap, jenž jeho mužstvo má. Handicap násobený i tím, že se musí vyrovnat s absencí klíčových opor Rosického a Plašila, kteří jsou zraněni.

„Za tři týdny v Kodani už na tom budeme lépe," doufá trenér, což ale nic nemění na jeho víře, že v dnešní konfrontaci s Ukrajinci český tým obstojí.

„Na předchozí zápas s Ukrajinou, v němž jsme doma 4:0 vyhráli, máme velmi dobré vzpomínky, ale odveta ve Lvově bude o něčem jiném. I bez Ševčenka a Voronina, kteří skončili s kariérou, je domácí tým velice silný," připomínal Bílek.

Bílek se sestavou tajnosti nedělal

Před zápasem nedělal žádné tajnosti se sestavou a promptně vyjmenoval jedenáct hráčů, kteří na hřiště vyběhnou. „Ve stoperské dvojici bude hrát se Sivokem Kadlec, protože tato volba se osvědčila a není tudíž důvod ke změnám. Suchý, který nastupuje v klubu pravidelně a hraje dobře, si na šanci musí počkat," glosoval trenér složení obrany.

„Při absenci Rosického a Plašila vyplní střed hřiště Hübschman s Daridou, přičemž před nimi bude operovat Kolář, který už na evropském šampionátu hrál za zraněného Rosického. A vpředu nastoupí Lafata, jenž od kvalifikace proti Lichtenštejnsku loni na jaře v Českých Budějovicích šanci v základu nedostal. Teď ji má, protože ho chci vidět v těžkém utkání od samého začátku," vysvětloval Bílek složení mužstva, které večer vyrukuje ve Lvově proti Ukrajncům.

Ukrajina - Česká republika
Přátelský zápas se hraje dnes od 20 h našeho času ve Lvově, rozhoduje srbská trojice v čele s Miloradem Mažičem přímý přenos vysílá Sport 1. On-line reportáž budete moci sledovat na Sport.cz.
Ukrajina: Pjatov - Butko, Chačeridi, Rakickij, Selin - Jarmolenko, Nazarenko, Timoščuk, Ruslan, Konopljanka - Děvič.
Česká republika Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Darida, Kolář - Jiráček, Pilař - Lafata.

Reklama

Související témata: