Hlavní obsah

Každá nula se počítá, liboval si po remíze ve Lvově Čech pádící za stým reprezentačním startem

Lvov

Pomalu, ale jistě se blíží ke stovce reprezentačních startů, na kterou by mohl dosáhnout na závěr podzimu v přípravném zápase se Slovenskem, i vychytaných nul na kontě brankáře české fotbalové reprezentace Petra Čecha přibývá. Ve středu přidal na Ukrajině další. „Každá nula se počítá,“ usmíval se spokojeně po bezbrankové partii ve Lvově.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech vychytal v pětadevadesátém reprezentačním utkání další nulu.

Článek

Jak náročný pro vás byl středeční test proti fotbalově vyhládlým Ukrajincům?

Prověrka to byla velice dobrá. Už třeba proto, že v ukrajinském dresu dostali příležitost hráči, kteří na nedávném evropském šampionátu nastupovali málo, nebo ti, s nimiž Blochin počítá pro novou kvalifikaci. Bylo na nich vidět, že hrají s chutí a trenérovi chtějí dokázat, že mají v národním týmu své místo. Proto šlo o velice prospěšný test, neboť jsme museli bránit a dávat si na domácí tým velký pozor.

Hned několik závarů a střel na vaši bránu bylo hodně nebezpečných, takže jste si ve Lvově náramně zachytal. Nebyl jste nazlobený na obránce, že Ukrajince do takových příležitostí pouštěli?

Rozdílná rozehranost byla přece jen patrná. Vždyť Ukrajinci už mají odehráno pět šest ligových kol, zatímco pro většinu z nás soutěže ještě nezačaly. Proto bylo důležité, že jsme přes příležitosti, do nichž se domácí dostávali, nakonec udrželi čisté konto. Každá nula se počítá.

Nulu jste sice uhájili, ale se hrou spokojenost nezavládla...

Výsledek je pochopitelně lepší než předvedená hra, do které se promítala naše nerozehranost. Ta několikrát vyústila do chyb a zbytečně ztracených balónů, z nichž se následně rodily ukrajinské příležitosti. Ale remízu jsme uhájily a nakonec jsme sami měli šanci rozhodnout zápas vyhrát. Ke konci jsme soupeře dobře presovali a vytvořili si dvě tři příležitosti, z nichž jsme mohli rozhodnout.

Kdy vám bylo mezi tyčemi ve Lvově nejhůře?

V momentě, kdy ve druhé půli proletěl míč kolem brány, hned tři ukrajinští hráči se po něm natahovali, ale žádný na něj nedosáhl. Byla to nepříjemná situace, protože kdokoli z nich mohl balón tečovat. Jinak ale obránci spoustu střel a přihrávek dobře zblokovali.

V září v kvalifikační premiéře v Dánsku vás zřejmě čeká podobný duel, v němž bude muset obrana obstát, protože nula bude základem úspěchu.

Asi opravdu to budou zápasy, jež se budou v mnohém podobat. Obdobná atmosféra a divácké prostředí, i v Kodani soupeř, který nás bude dostat pod tlak. V tomto směru proti příprava ve Lvově splnila účel. Doufám, že v Dánsku obstojíme stejně a výsledek bude ještě lepší. Před cestou do Kodaně odehraje každý z nás minimálně tři zápasy, takže budeme rozehranější a i pohoda bude daleko větší.

Situaci ovšem komplikuje marodka, jež v české reprezentaci vládne a na kterou přibyl Pilař. Je schopno národní mužstvo se takovýmito ztrátami vyrovnat?

Musíme to dokázat, i když situace je hodně nepříjemná. Na Ukrajině chyběli Rosický s Plašilem, teď je navíc ze hry Pilař. Pro reprezentaci je to velká škoda, pro něho obrovská smůla, protože je nešťastné začínat nové angažmá zraněním.

Na začátku jste se zmínil, že každá nula se počítá. Počítá se ale každý reprezentační start a vy jich máte v tuto chvíli na kontě pětadevadesát. Když odchytáte na podzim všechna utkání, dosáhnete v Olomouci proti Slovákům na magickou stovku. Je pro vás tato meta velkou motivací?

Dosáhnout na sto ligových startů by bylo hezké, ale není to pro mě priorita. Natož abych myslel na to, že někdy překonám rekordmana Poborského a jeho 118 reprezentačních zápasů. Když jsem v národním týmu začínal, stále jsem si opakoval, že musím zachytat dobře, abych na příští sraz zase přijel. A teď se blížím ke stovce...

Proč byste nemyslel na Poborského rekord? Gólman ve vašem věku a formě, jakou si udržujete, ho může zdolat snadno během dvou tří let...

Na rekord nemyslím. Dokud budou trenéři chtít, abych za reprezentaci hrál, budu chytat. Hlavně doufám, že dobře.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články