Hlavní obsah

Reprezentaci decimují zranění, problémy umocňuje i nejistota, zda se legionáři prosadí

Zdeněk PavlisSport.cz

Prekérní situace. Už za jedenáct dnů bude muset trenér Michal Bílek vyřknout nominaci na první kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa v Dánsku a mužstvo se mu přitom rozpadá pod rukama. Zraněných přibývá, klíčoví hráči z kádru vypadávají jeden po druhém. Nejdříve Rosický a Necid, poté mladíci Chramosta s Krejčím, jež si chtěl kouč rovněž vyzkoušet, teď Pilař, který musí s přetrhanými vazy na operaci a půl roku si nezahraje. A v Dánsku se přitom hraje o první kvalifikační body už v sobotu 8. září!

Foto: Jan Tauber

Václav Pilař (v bílém) se v přípravě s Ukrajinci zranil a pro kvalifikaci v Dánsku s ním nemůže trenér Bílek počítat.

Článek

Problémy se kumulují, starostí trenérovi přibývá. Národní tým před kvalifikací v Kodani decimují zranění a všechno ještě umocňuje nejistota, zda se někteří legionáři prosadí do základní sestavy svých klubů a budou hrát.

Bílek: Legionáři netuší, jak na tom jsou

Třeba Petržela, jenž v létě přestoupil do bundesligového Augsburgu, třeba Jiráček, jenž pod tvrdou rukou Magatha nemá ve Wolfsburgu také nic jisté, anebo Kozák v římském Laziu, který by eventuálně mohl doplnit jediné dva útočníky, které má Bílek k dispozici.

„Bavil jsem se o tom s nimi, ale sami netuší, v jaké se nachází situaci. Ani z přípravných zápasů nedokáží Petržela, Jiráček a spol. vydedukovat, zda se objeví v úvodu ligových soutěží v základní sestavě svých týmů. A přitom bychom potřebovali, aby se prosadili a pravidelně hráli," ví trenér Bílek moc dobře, jak velkým handicapem by byla v Dánsku nerozehranost jeho svěřenců.

Přátelská konfrontace na Ukrajině to ostatně demonstrovala víc než názorně. „Mnozí z nás šlapali vodu, protože máme za sebou letní přípravu a tu člověk v těle cítí. Minimálně jedno dvě ligová střetnutí hráč potřebuje, aby ji ze sebe setřásl. Na hráčích z bundesligy byla zátěž z přípravy ještě víc patrná, než na nás ostatních. Sami přiznávali, že jsou zavaření, na což Vašek Pilař doplatil zraněním," přiznával legionář z Besiktase Istanbul Tomáš Sivok po duelu s Blochinovým týmem.

Konkurs na útočníka pokračuje

Druhým velkým problém, nad nímž bude reprezentační kouč dumat, je absolutní nedostatek útočníků. V kádru má Lafatu a Pekharta, který ovšem nastoupil ve Lvově s dlahou na zlomeném prstu a je tudíž otázkou, zda začátek bundesligy příští víkend stihne.

"Proti Ukrajincům ho nechtěl srbský rozhodčí nejdřív na hřiště pustit. Důležité pro Tomáše i pro nás bude, aby ho v Norimberku zranění nelimitovalo a on hrál. Nejlépe v základní sestavě, anebo aby alespoň střídal a nastupoval," připomíná Bílek další komplikaci.

„Problém je i v tom, že nemáme v mužstvu rychlonohého útočníka, jakým byl Baroš. Jak Lafata, tak Pekhart jsou jiné typy. Spíše do šestnáctky, přičemž musí dostávat balóny do těla. Po ,Baryho´ odchodu vznikla mezera, protože mezi mladými se podobný útočník zatím neobjevil," připomíná další handicap Tomáš Sivok.

Trenér Bílek si ho je pochopitelně vědom a proto nahlas vypisuje konkurs na útočníky. „Čekáme, kdo se prosadí a začne dávat góly. A je jedno, zda doma nebo v cizině," říká na rovinu. Do nominace na zápas v Dánsku chce povolat ještě třetího muže pro ofenzívu, přičemž myslí hlavně na Kozáka z římského Lazia.

„Ke konci jara nastupoval, i v přípravě se dostává do hry. Uvidíme, jak si povede v úvodu italské ligy a zde bude nastupovat," nechal se slyšet po přípravě ve Lvově Bílek.

Sivok: Snad se vrátí Plašil

Těžko však předpokládat, že by se konkurence mezi útočníky během jedenadvaceti dnů, které do zápasu v Dánsku schází, radikálně změnila. Logicky lze proto vyvozovat, že v Kodani bude česká reprezentace spoléhat stejně jako ve středu na Ukrajině na defenzívu a přesvědčení, že je schopna předpokládanému tlaku Dánů odolat. Stejně jako ve Lvově ubránit nulu a třeba i nějaký gól z náhodné akce či závaru před soupeřovou brankou dát, k čemuž bylo ostatně i proti Ukrajincům blízko.

„Snad už bude k dispozici Plašil, kterého trápí achillovka. Jeho zkušenosti a schopnost udržet balón nám ve Lvově hodně chyběla. Proti Ukrajincům jsme přicházeli o spoustu míčů, tlak domácích neustále rostl a při podobném vývoji zápasu není jednoduché být sedmdesát minut v jednom kuse ve střehu a neinkasovat," upozorňoval Sivok, k čemu nesmí v Kodani dojít.

„Defenzíva bude samozřejmě základem, ale to znamená udržet balón a nedostat se pod permanentní tlak. Budeme muset hrát týmově a makat. A pochopitelně mít i štěstí," meditoval Tomáš Sivok nad tím, s čím by za panující konstelace a kumulujících se problémů měla česká reprezentace v prvním kvalifikačním zápase o postup na mistrovství světa za tři týdny v Dánsku uspět.

Reklama

Související témata: