Hlavní obsah

O Kadlecových gólech dobře vím, prozradil kouč reprezentace Bílek

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek je v nelehké situaci. Na marodce má několik klíčových záložníků, Jiráčka nevzal trenér Wolfsburgu ani na lavičku. V úterý by měl oznámit jména hráčů, s nimiž počítá na úvodní kvalifikační duel o postup na mistrovství světa v Kodani (8. září).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Nejste ze situace kolem reprezentantů nervózní?

Nejsem, i když připouštím, že není jednoduchá. S napětím sleduji, kdo hraje, kdo sedí, jestli se někdo další nezranil.

Kde cítíte největší problém?

Pořád v útoku. V něm máme po odchodu Milana Baroše a zranění Tomáše Necida hodně zúžený výběr. Navíc zranění ruky utrpěl Tomáš Pekhart.

Davida Lafatu, který se neprosadil v přípravném duelu na Ukrajině, stále berete v úvahu?

Samozřejmě, my nemáme velký výběr útočníků a on kvalitu má.

Teď se prosazuje ve sparťanském dresu Václav Kadlec...

O Kadlecových gólech dobře vím. Během čtrnácti dnů se trefil čtyřikrát, to je hodně pozitivní.

Střelecky se daří i Bořku Dočkalovi v Trondheimu. Budete se rozhodovat na základě aktuální formy?

Kádr národního mužstva je stabilizovaný. Samozřejmě formu hráčů sleduji, ale nehodlám dělat nějaké nominační zemětřesení. To by nebylo dobré v této situaci a před tak důležitým duelem, jaký nás v Kodani čeká. Máme k dispozici přípravný zápas s Finskem 11. září v Teplicích. Je velmi pravděpodobné, že v něm dostanou šanci někteří noví hráči.

Připusťme, že někdo tento nebo příští víkend zazáří a nebude to ojedinělý výkon. Budete takového hráče ignorovat?

Sledujeme široký okruh hráčů, pokud někdo, kdo nebude v úterý nominován, potvrdí dobrou formu, povoláme ho. I tohle je jedna z variant, s níž pracuji. Nejsme uzavřená společnost. Nechci ale spekulovat o tom, kdo by to mohl být.

Hovořil jste především o útoku, ale problémy jsou i ve středové řadě. Rosický, Pilař a Kolář jsou zranění, Jiráčka kouč Magath nechává doma a Plašil také nehraje pravidelně. Záložníky nesledujete?

Samozřejmě sleduji. Nemám radost z toho, že Jiráček nehraje a Plašil měl dlouhou pauzu. Jen pár minut také odehrál Petržela. Rozhodně ale nepanikařím. Výběr záložníků je širší než útočníků. Viděl jsem třeba Matějovského a Hušbauera. Hodně bude záležet na momentální formě a situaci. Někteří hráči nejsou rozehraní kvůli rekonvalescenci nebo ligy v jejich zemích teprve začínají. A každý to nese jinak. Někdo se chytí rychle, jiný pomaleji. Uvidíme, jak na tom kdo bude třeba po příštím víkendu. Dvířka jsou otevřená. Hlavně však pro útočníky.

Berete jako výhodu, že nadcházející sraz bude delší?

Z pohledu možnosti povolat někoho nového nebo hráče, který s námi delší čas nebyl, to určitá výhoda je, ale ten čas není zase tak dlouhý. Vycházet budu především z hráčů, kteří jsou vyzkoušení, a jen doufám, že se už nikdo nezraní.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články