Hlavní obsah

Vydra s Kadlecem dostali přednost. Jsou univerzální, vysvětluje Bílek

Po návratu ze srpnové přípravy na Ukrajině, kde se vážně zranil Pilař, trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek netušil, že může být ještě hůř. Kolář se zranil rovněž a z národního s nalomenou lýtkovou kostí z národního týmu vypadl, Jiráček nehraje a přestupuje z Wolfsburgu do Hamburku, Pekhart nastupuje se zlomeným prstem na ruce, Plašil se na trávníku objevil proti Paris SG jen na posledních pětadvacet minut. Před kvalifikací s Dány jedna rána za druhou... A to není řeč o absentujícím Rosickém, zraněném Necidovi. Chramostovi a spol.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Bílek na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Dostal jste se do hodně prekérní situace. Jste z ní hodně nervózní?

Zranění k fotbalu patří. Je samozřejmě nepříjemné, že chybí kapitán Tomáš Rosický, jenž teprve začíná s individuálním tréninkem, a že z nejrůznějších důvodů z nominace na Dánsko vypadla celá řada dalších hráčů. Poradit si ale musíme, i když momentální stav hlavně mezi útočníky starosti pochopitelně vyvolává.

Proto jste na kvalifikaci v Kodani povolal mladé střelce Vydru a Kadlece, kteří se v úvodu nové sezóny v klubech střelecky prosazují?

Oba patřili a patří mezi velké talenty našeho fotbalu a poté, co překonali během uplynulých měsíců zdravotní problémy, nastal jejich čas i v reprezentaci. Dávají góly, prosazují se, výkonnostně jdou nahoru.

Znamená to, že s nimi příští sobotu proti Dánsku počítáte do základní sestavy?

Nechci zatím spekulovat o základní sestavě, ale všichni hráči, které jsem nominoval, šanci na základní sestavu mají. Zvláště, když máme spoustu zraněných - Rosickým a Necidem počínaje a třeba Pilařem, Chramostou či Kolářem konče.

O Vydrovi nebylo po celý rok slyšet, po přestupu na ostrovy se však v druholigovém Watfordu prosazuje. Čím vás zaujal nejvíc?

Do Itálie odešel hodně mladý a celou minulou sezónu laboroval se zraněným kolenem. Přestup do Watfordu mu pomohl, neboť se začal okamžitě prosazovat. Jeho výhodou je univerzálnost, neboť může nastupovat jak na kraji středově řady, tak i třeba na hrotu útoku. Je rychlý, má tah na bránu, prosazuje se v soubojích jednoho proti jednomu i v koncovce, kde si počíná klidně. Prostě fotbalista, jakého do národního týmu potřebujeme.

Což zřejmě platí i o sparťanském Václavu Kadlecovi?

Také on jde výkonnostně nahoru, což dokazuje v lize a potvrdil i v kvalifikaci o Evropskou ligu v zápasech Sparty s Feyenoordem, kdy dal dva góly. I pro něho mluví to, že může nastupovat na špici útoku a stejně tak operovat jako podhrotový útočník.

V poslední přípravě ve lvově proti Ukrajincům se střelecky neprosadili ani Lafata, ani Pekhart. Už máte jasno, kdo pro vás budě mezi útočníky jedničkou?

Teď je těžké něco podobného vyslovovat. Lafata hraje pravidelně českou ligu, u Pekharta je otázkou, jak se bude prosazovat v Norimberku, do reprezentace přichází Kadlec s Vydrou, takže uvidíme.

V lize se střelecky prosazuje i liberecký Šural. Neuvažoval jste o jeho nominaci?

Samozřejmě ho sledujeme, ale v nominaci na Dánsko dostal přednost Vydra, jenž je univerzálnějším hráčem schopným vyrovnat se s úkoly na různých místech sestavy. Ale Šurala budeme sledovat pochopitelně dál.

Po evropském šampionátu a Barošově loučení naznačil první muž českého fotbalu Pelta, že pro něho není reprezentační kariéra útočníka od Bosporu uzavřená a časem ho zkusí přemluvit k návratu. Už tento pokus proběhl?

Baroš není v Galatasary momentálně v jednoduché situaci. Nehraje a proto ani nezkoušíme s ním o návratu mluvit. Pokud by v budoucnu začal v klubu nastupovat a měl by zájem o národní mužstvo, jeho návratu se nebráníme.

Na úvod kvalifikace vás čeká Dánsko, jež představovalo příjemné překvapení nedávného evropského šampionátu, i když nakonec nepostoupilo ze skupiny. Jaké informace jste o něm posbíral?

Je to sebevědomý tým, který od naší poslední přátelské konfrontace udělal obrovský krok dopředu. Dánové preferují kombinační fotbal, do něhož se zapojují všechny individuality, jež ve svém středu mají. Proti nám sice nenastoupí distancovaný Bendtner, což ovšem nic neubírá na jejich kvalitách a sebedůvěře.

Reklama

Související témata: