Hlavní obsah

Může Plzeň v EL vyzrát na Atlético Madrid? Šance je vždycky, říká Čech

Praha
Aktualizováno

Po čtyřgólovém přídělu od Atlétika Madrid v zápase Superpoháru dorazil na sraz gólman fotbalové reprezentace Petr Čech, kolumbijský kanonýr Falcao konto opory londýnské Chelsea dokonce zatížil hattrickem. Proti španělskému obhájci prvenství v Evropské lize byla nyní do skupiny nalosována Plzeň. Má vůbec proti tomuto super týmu naději? „Šance je vždycky," tvrdí Čech.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Čech na tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Atlético proti nám hrálo opravdu výborně, zápas se jim extrémně povedl a nám zase nevyšlo vůbec nic. Kdybychom takhle hráli proti jakémukoliv soupeři, tak nemáme šanci vyhrát. Nic podobného jsem v Chelsea nezažil.

Byla v šatně hodně velká bouřka?

Já šel na doping, odvedli mě hned ze hřiště. A když jsem tam skončil, všichni už byli v autobuse.

Na dopingu jste byl i po finále Ligy mistrů. Nelosují vás nějak často?

Říkám, že v tomhle směru mám tak devadesátiprocentní úspěšnost (úsměv). Za posledních pět let musím být nejvíc testovaný fotbalista... Už dlouho v nadsázce říkám, že pokud je dopingová kontrola, moje číslo skoro pokaždé vylosují. Ale kdybych si změnil jedničku na pětatřicítku, tak to asi stejně nepomůže a začnou tahat pro změnu tohle...

Nemohou se na vás ty čtyři góly podepsat i v reprezentaci?

Udělal jsem, co šlo. Při těch gólech jsem neměl šanci. Kdybych věděl, že tři z nich byly moje, možná bych na to myslel, ale já žádnou chybu neudělal. Jsem v pohodě. Doufám, že další takový zápas jako v Monaku nezažiju.

Přebolelo vás už trochu to zklamání z vysoké prohry?

To jen tak nepřebolí. Superpohár se nehraje každý den, Chelsea měla možnost vyhrát ho poprvé po čtrnácti letech. Další šance může přijít bůhví kdy, ale nám se ten zápas vůbec nepovedl. Kdyby se to stalo v lize, tam můžete takový výprask za týden napravit. Tady ne.

Vy navíc takový příděl zrovna často nedostáváte.

A to skóre mohlo být ještě hrozivější. Něco jsem chytil, dvakrát dali tyčku. Od první minuty bylo úplně jasné, jakým stylem se zápas vyvíjí. Sami sobě jsme nedali sebemenší šanci vyhrát. Nedokázali jsme vůbec najít odpověď na góly soupeře, defenzíva se nám totálně nepovedla. Dá se říct, že jsme se utkáním protrápili až do konce.

Potvrdil Falcao svou výjimečnost?

Zasloužil si to, hrál opravdu výborně. Nesmí dostat prostor a my mu ho věnovali spoustu. Když ho dáte Fernandovi (Čechův spoluhráč Torres – pozn. red.), taky dá tři góly. Falcao je teprve druhý hráč po Horstu Sieglovi, který mi dal hattrick. Tenkrát to bylo v roce 2001, kdy Horst hrál za Příbram, a já chytal za Blšany.

Přepadávala vás během zápasu někdy i bezmoc?

Říkal jsem si: hlavně, aby to neskončilo hrozivým debaklem. Já se snažil odvést, co jsem mohl. Musím přiznat, že se mi v Chelsea za celou dobu nestalo, aby si proti nám někdo vytvořil tolik šancí. Trochu mi to připomnělo náš zápas s Ghanou na mistrovství světa v Německu, jenže tam jsme pak hráli v deseti.

Na co má český tým na úvod kvalifikace v Dánsku?

Skupina je hrozně vyrovnaná, každý bod se bude počítat.

Je výhodou, že Dánové nemohou nasadit distancovaného Bendtnera?

Pro ně je to oslabení, na jeho góly hodně spoléhají. Je vysoký, umí vyhrát souboje, je nepříjemný při standardkách.

Může být výhodou pro český tým, že se hned v úvodu sezóny chytli nominovaní útočníci?

Doufám, že to potvrdí i v Dánsku. Viděl jsem třeba nějaké góly, které dal Matěj Vydra za Watford. Je dobře, že se hned po příchodu z Udine začal se prosazovat střelecky a může mu to pomoci.

Reklama