Hlavní obsah

Jediná porážka od Dánů zastavila Čechy na cestě na MS 2002

Zdá se to skoro neuvěřitelné, ale statistiky nelžou. S obávaným „dánským dynamitem“ prohrála česká nebo československá reprezentace z dvaadvaceti zápasů jen jednou. Bilance vzájemných duelů je jinak až chlácholivě pozitivní: 22 utkání, 12 vítězství, 9 remíz a jediná porážka při skóre 40:12!

Foto: Tariq Mikkel Khan, ČTK/AP

Slovák Peter Pekarík zastavuje skluzem průnik Dána Jespera Juelsgaarda.

Článek

Poprvé se československý a dánský fotbal potkaly v roce 1922 a Československo vyhrálo v Kodani přátelský zápas 3:0. Dva góly dal Dvořáček, jeden Janda a tým řídil geniální záložník Pešek - Káďa.

Byl u toho Rommedahl

K té jediné porážce došlo v červnu roku 2001 v kvalifikaci na mistrovství světa 2002 v Japonsku a Koreji zvítězili Dánové v Kodani 2:1 a v podstatě Čechy zastavili na cestě na šampionát. Navíc před tím v Praze uhráli bod.

V obou zápasech nastoupil současný manažer národního mužstva Vladimír Šmicer, v Kodani u toho byl na trávníku i Bílkův asistent Tomáš Galásek. Z Dánů na oba zápasy jistě v dobrém vzpomíná útočník Dennis Rommedahl, který tehdy patřil k velikým nadějím dánského fotbalu a v sobotu by měl být jednou z úderných zbraní domácích. „Už domácí remíza byla považována za ostudu, protože jsme Dánům nedokázali dát gól. Bylo to v době, kdy na slávu „dánského dynamitu" z osmdesátých a devadesátých let padal prach. Jenže oni oba zápasy ubojovali. Tahle vlastnost je zdobila vždycky a dnes mají možná lepší mužstvo než tenkrát," zavzpomínal Vladimír Šmicer.

Šmicer jim dal dva góly

Největší příděl uštědřili Čechoslováci Dánům v roce 1959 v boji o postup na první ME, tehdy Pohár národů. V Brně Za Lužánkami soupeře rozstříleli 5:1. Dvakrát se trefili Scherer a Buberník, jednou Dolinský. Základ tvořili hráči, kteří v roce 1960 získali na evropském šampionátu bronz a o dva roky později v Chile na MS stříbro.

Čechoslováci v osmdesátých letech jako jedni z mála poráželi nebo remízovali se slavným týmem, jemuž se přezdívalo „dánský dynamit" a jehož dres oblékal současný kouč Morten Olsen. Ten proti Čechoslovákům v letech 1982 až 1988 nastoupil pětkrát... „Měli jsme vynikající mužstvo, v němž hráli Arnesen, Mölby, Lerby, Elkjaer-Larsen, Povlsen a další skvělí fotbalisté. Čechoslováci byli snad jediným týmem, který jsme nikdy nedokázali porazit. Tuhle bilanci bych proto rád napravil," přál si před zápasem Morten Olsen.

Vladimír Šmicer může rád vzpomínat na utkání skupiny na ME 2000, který se hrál v Lutychu. „Vyhráli jsme 2:0 a trefil jsem se dvakrát. Jenže nám to už nebylo k ničemu. Po smolných porážkách s Nizozemskem a Francií jsme skončili ve skupině třetí před Dány, ale stejně jako oni jsme jeli domů," přiznal Šmicer, že vzpomínka postrádá postupovou pointu.

Naposledy Češi porazili Dány ve čtvrtfinále ME 2004 výrazně 3:0. Na hřišti byl Petr Čech, na lavičce Vladimír Šmicer. Poslední tři zápasy pak skončily remízami. Naposledy se oba týmy rozešly 0:0 v přátelském utkání v Aarhusu v listopadu 2010. Ze současného výběru trenéra Michala Bílka v utkání nastoupilo devět hráčů a debutoval v něm Jan Rezek.

Reklama

Související témata: