Hlavní obsah

Jednadvacítka rozstřílela Wales pěti góly a bez porážky ovládla skupinu

Čeští fotbalisté do 21 let deklasovali v závěrečném duelu kvalifikace o postup na evropský šampionát Wales 5:0 a bez porážky ovládli třetí skupinu. Domácí tým poslal v Jablonci do vedení v 17. minutě Novák, v druhé půli pak skórovali Wágner, Vaněk a dvakrát Tecl. "Lvíčata" měla už před zápasem jistotu prvenství v tabulce a postupu do říjnové baráži o účast na mistrovství v Izraeli.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ondřej Vaněk se raduje z gólu do sítě Walesu.

Článek

Češi budou při losu mezi sedmi nasazenými týmy a měli by se tak vyhnout papírově silnějším soupeřům. Svého protivníka mladíci poznají v pátek ve švýcarském Nyonu, barážový dvojzápas se hraje 12. a 16. října.

Kouč Jakub Dovalil protočil sestavu a s výjimkou brankáře Koubka dal šanci všem hráčům, kteří v Černé Hoře nehráli od začátku. Stoperská dvojice Frydrych, Čmovš se chvíli hledala a využít toho mohl po pěti minutách Cassidy, domácí ale jeho zakončení stihli srazit na roh.

Pak už přebrali taktovku čeští mladíci, kteří s chutí kombinovali a hrozili především po rychlých akcích ze strany. Několik nadějných možností domácí nedotáhli, ale ve 17. minutě už dokázali otevřít skóre. Centr z pravé strany proletěl napříč vápnem až k Novákovi a ten křížnou střelou překonal Cornella. Z premiérového gólu za jednadvacítku mohl mít o to větší radost, že ho vstřelil v Jablonci, kde hraje první ligu.

V druhém poločase nastříleli čtyři góly

"Lvíčata" i po vedoucí trefě pokračovala v aktivním výkonu a Velšané v poslední chvíli dvakrát zablokovali Pavelkovu střelu. Hosté, kteří v prvním vzájemném duelu prohráli 0:1, ve snaze srovnat otevřeli hru a v 57. minutě je mohl ztrestat Vůch. Jeho střelu s námahou vykopl brankář.

O tři minuty později už domácí přidali uklidňující druhý gól. Na Pospíšilův rohový kop vyskočil nejvýše Wágner a hlavou zvýšil. Za devět minut se premiérové branky v dresu jednadvacítky dočkal také další jablonecký hráč Vaněk, který ve slibné střelecké pozici zachoval chladnou hlavu a zamířil přesně k tyči.

Velšané rezignovali a namlsaní Češi jim zasadili ještě dva údery. První dvě trefy za "Lvíčata" si připsal jihlavský Tecl: nejprve proměnil v 73. minutě penaltu a pak završil vysoké vítězství po Wágnerově přihrávce.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v roce 2013 v Jablonci:
Česká republika - Wales 5:0 (1:0)
Branky: 73. z pen. a 79. Tecl, 17. Novák, 60. Wágner, 68. Vaněk. Rozhodčí: Aranovskij - Andrejev, Alochin (všichni Ukr.). ŽK: Pospíšil (ČR). Diváci: 2138.
ČR: Valeš - Holeš, Frydrych, Čmovš, Novák - Daníček - Kopic (67. Tecl), Pospíšil, Pavelka (46. Vaněk), Vůch (75. Pázler) - Wágner. Trenér: Dovalil.
Wales: Cornell - Henley (77. Meades), Alfei, A. Taylor, Freeman - Bodin, Huws (77. Doughty), Lucas, Edwards (60. Bradshaw) - J. Taylor - Cassidy. Trenér: Pace.
Černá Hora - Arménie 0:0.
Konečná tabulka skupiny 3:
1.ČR862024:320
2.Arménie843111:515
3.Černá Hora832314:811
4.Wales83147:1010
5.Andorra80082:320

Reklama