Hlavní obsah

Česko - Finsko 0:1Finové dobyli teplický ráj, reprezentace zase nedala gól a ostudně prohrála

MinutaMin. Tým Hráč Akce
43. Pukki 0 : 1
Záznam online reportáže

Teplice

Zhola nic se jim nepovedlo. Gól zase nedali, takže sérii bez vstřelené branky natáhli už na 378 minut. Fotbaloví reprezentanti navíc svým přístupem k přátelskému duelu s Finskem pořádně namíchli fanoušky. A porážkou 0:1 s Finskem pochopitelně také. Národní tým tak pošpinil kouzlo teplických Stínadel, kde po osmnácti výhrách a jedné remíze v jubilejním 20. mezistátním utkání poprvé kapituloval. Zvýšená snaha v závěru už výsledný dojem nenapravila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost finských fotbalistů po vedoucí brance v přátelském zápase s Českou republikou. V popředí zklamaný český záložník Petr Jiráček.

Článek
Fotogalerie

Reprezentace naposledy vyhrála a skórovala 16. června, kdy v posledním duelu základní skupiny ME porazila Polsko a zajistila si postup do čtvrtfinále. V něm ale podlehla 0:1 Portugalsku, v srpnové přípravě na Ukrajině uhrála bezbrankovou remízu a stejný výsledek zopakovala i v sobotním vstupu do kvalifikace MS v Dánsku.

Úvod přípravného duelu s Finskem však vůbec nenasvědčoval tomu, že by Češi měli gólový půst ukončit. Byli to naopak hosté, kteří si brzy vytvořili první šance. Hetemaj pálil vedle a Hämäläinenovu hlavičku zneškodnil efektním skokem Laštůvka. Teprve ve 14. Minutě odcentroval mladý V. Kadlec a Hübschmanovu prudkou střelu tečovali hosté na roh.

Překvapujícím poznáním bylo, že Finové byli běhavější a snaživější než domácí. Ve 30. minutě si tak logicky vypracovali gólovou šanci, Laštůvka nohou vykopl ránu Pukkiho a Hämäläinen z dorážky opuštěnou branku minul. Od té doby se začal z hlediště Stínadel ozývat pískot...

Radost, zápal, nadšení, herní kvalita. To všechno národnímu týmu chybělo. Dvě minuty před přestávkou přišlo to, co přijít muselo. Finové vysunuli kolmicí Pukkiho, ten se probil středem obrany a pohotově skóroval.

Po přestávce přišlo zlepšení, góly nikoliv

Na zoufalý poločas zareagoval kouč Bílek trojím střídáním a poslal na hřiště Lafatu, Vydru a Petrželu. Po důrazné přestávkové domluvě začali Češi o něco víc běhat, takže Vydra se dostal alespoň ke dvěma nepřesným střelám z dálky.

Na pravé straně začala fungovat explzeňská spolupráce Rajtorala s Petrželou, po níž měl v 57. minutě velkou šanci Jiráček. Hráč, který se trefil za nároďák jako poslední, však tentokrát z ideální pozice branku přestřelil.

Minuty rychle utíkaly - a Češi pořád nic... Až v 73. minutě se ze zoufalství vyloupla po akci Petržely šance snaživého Jiráčka, ale gólman Mäenpää byl na místě.

Alespoň v závěru dostali domácí hlediště do varu a na hrotu úřadující stoper Sivok trefil v 80. minutě hlavou po centru Daridy tyč. Víc domácí navzdory několika dalším závarům nestihli.

Česká republika - Finsko 0:1 (0:1)
Branka: 43. Pukki. Rozhodčí: Siejewicz - Sapela, Lis (všichni Polsko). ŽK: Hübschman - Ring, R. Eremenko. Diváci: 9053.
ČR: Laštůvka - Rajtoral, Sivok, Suchý, M. Kadlec (70. Hubník) - Hübschman (83. Rezek), Darida - Plašil (46. Petržela), V. Kadlec (46. Vydra), Jiráček - Pekhart (46. Lafata). Trenér Bílek.
Finsko: Mäenpää - Arkivuo, Ojala (45. Toivio), Moisander (61. Arajuuri), Raitala - Ring, R. Eremenko - Väyrynen (46. Sjölund, 90. Kuqi), Pukki (88. Kolehmainen), Hetemaj - Hämäläinen (77. Sparv). Trenér Paatelainen.

Reklama

Související témata: