Hlavní obsah

To byla ostuda! Experti kroutí nad výkony reprezentace hlavou

Praha

Fotbaloví experti mají po dvou zářijových výkonech českého národního mužstva jasno - byla to bída. Pod vedením trenéra Michala Bílka vstoupil tým do kvalifikace o MS 2014 v Brazílii páteční bezgólovou remízou v Dánsku a ani v úterním domácím přípravném zápase s Finskem, které si z Teplic odvezlo výhru 1:0, si fanoušky neudobřil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbaloví reprezentanti mají před dalšími kvalifikačními zápasy o čem přemýšlet.

Článek

Trnem v oku mnohých příznivců byla předvedená hra. V Kodani se Češi ubránili náporu domácího mužstva, proti Finům předvedli v první půli tragický výkon. „Sledovali jsme to na plátně a bylo to veliké rozčarování! Čekali jsme, že si s Finy spravíme chuť, dáme nějaké branky. A jak to dopadlo, je to ostuda," shrnul pro Sport.cz své dojmy internacionál Ivo Knoflíček.

„Vstup do kvalifikace můžeme brát výsledkově jako podařený. Bod je bod, ale Dánové ukázali, že jsou lepší. Z hlediska zkoušení toho oba zápasy mnoho nenapověděly," prohlásil zkušený trenér Jozef Jarabinský. „Góly nedávají ani útočníci, ani hráči ze středové řady. Na ME to bylo jinak, teď šla hra ještě trochu dolů," dodal.

Gólový půst trvá už 378 minut

Největší slabinou současného reprezentačního kádru je ofenziva. Šancí je pomálu, jejich tvorba působí křečovitým dojmem. Na gól hráči čekají už čtyři zápasy, celkem 378 minut. „My teď hrajeme úplně bez útoku. Navíc v záloze jsou další hráči, kteří se neprosazují. Samozřejmě záleží na kvalitě útočníka. A útok v české reprezentaci, to je velká krize," říká účastník světového šampionátu z roku 1990 Ivo Knoflíček.

Poté, co reprezentační kariéru ukončil Milan Baroš, hledá národní tým marně jeho náhradu. „Góly nedávají jen útočníci, ale i stopeři ze standardních situací a další hráči. Sice se tady mluvilo o tom, že Baroš není schopný dávat góly, ale vypadá to, že se nic nemění ani s příchodem jiných hráčů," všiml si Jarabinský.

Přehled nejdelších sérií české a čs. fotbalové reprezentace bez vstřeleného gólu podle počtu minut:
Počet minutObdobíTrenér
501říjen 1953-říjen 1954Karol Borhy
459říjen 2009-květen 2010Ivan Hašek/Michal Bílek
395březen-září 1977Václav Ježek/Jozef Vengloš
378od června 2012Michal Bílek
378duben-září 1978Václav Ježek/Jozef Vengloš
367březen-září 2011Michal Bílek
345červen-říjen 2004Karel Brückner
342září-prosinec 1980Jozef Vengloš

Barošova náhrada, Tomáš Pekhart, svými výkony Knoflíčka nepřesvědčil. „Sice záleží na tom, jaké dostane balony, ale vždyť on nemá rychlost, neobejde protihráče v souboji jeden na jednoho. Špatně sklepává balóny, to jsme viděli i v kvalifikaci," nebere si servítky bývalý kanonýr.

Pekhart není Baroš

Knoflíček jde ve své kritice ještě dál. Současné výkony národního týmu prý nemají s fotbalem nic společného. Někteří hráči prý nevědí, co přesně mají hrát. „Když to nejde, Jiráček to chce na sebe strhnout bojovností - takže je vlevo, vpravo, uprostřed... Sice naběhá 15 kilometrů, ale je to k ničemu. To, co hráči předvedli, nemá s fotbalem nic společného," dodal bývalý hráč pražské Slavie.

V říjnu čeká reprezentaci kvalifikační dvojzápas s Bulharskem a Maltou a podle Jarabinského musí trenér Bílek přizpůsobit hru přednostem útočníka, na kterého bude spoléhat. „Musíme hrát způsobem, který vyhovuje těm útočníkům. Každý je jiný a Pekhart není Baroš. Měli bychom hrát tak, abychom využili jeho předností. Když tak hrát nebudeme, těžko se tito hráči střelecky prosadí," uvedl osmašedesátiletý odborník.

Jarabinský nabádá, aby hráči navázali na zlepšený výkon z druhého poločasu proti Finsku. „Alespoň tam náš tým naznačil, jak by měla hra vypadat. O ten gól se bojovalo daleko víc, byly alespoň nějaké šance," uzavřel.

Reklama