Hlavní obsah

České jedenadvacítce los baráže o EURO nepřál. Utká se se silným Ruskem

Los tentokrát českým fotbalistům do 21 let příliš nepřál. V baráži o účast na mistrovství Evropy v roce 2013 utkají s Ruskem. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském Nyonu. První zápas sehrají svěřenci Jakuba Dovalila 12. října doma v Jablonci nad Nisou, odveta je na programu 16. října v Jekatěrinburgu. Šampionát bude v červnu hostit Izrael.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Svěřence trenéra jakuba Dovalila čeká v baráži Rusko.

Článek

Český tým, který bez porážky ovládl kvalifikační skupinu 3, bude usilovat o druhou účast na šampionátu po sobě. Vloni získal na závěrečném turnaji v Dánsku bronzové medaile, v souboji poražených semifinalistů o olympijské hry ale podlehl Bělorusku a do Londýna se nepodíval.

Čeští mladíci se sice jako jeden ze sedmi nasazených týmů vyhnuli hlavním evropským velmocím, Rusko je ale jedním z papírově nejsilnějších možných soupeřů. Sborná s jedinou porážkou vyhrála kvalifikační skupinu 6, když za sebou nechala druhé Portugalce a třetí Polsko.

Kouči Dovalilovi nevyšlo ani přání začínat raději na hřišti soupeře, byť v předchozí baráži Češi vyřadili Řecko, i když hráli první utkání doma.

Žádné velké nadšení nepanuje

„Musíme brát los jako realitu, i když žádné velké nadšení nepanuje. Rusové jsou velmi silní, vyhráli 6. kvalifikační skupinu a z mého pohledu jsou v tom nadcházejícím dvojutkání v rolích favoritů," konstatoval bezprostředně po losu český trenér Jakub Dovalil, který se losování osobně účastnil. Los navíc určil, že český tým bude první utkání (12. 10. 2012) hrát na domácí půdě, konkrétně v Jablonci nad Nisou, a odveta se pak uskuteční 16. 10. 2012 v Jekatěrinburgu.

„Nechci se pouštět do nějakých spekulací, jestli je výhodnější hrát první zápas doma, nebo naopak venku. Je to svým způsobem jedno. Je pravda, že se říká, že lepší je finišovat před vlastním publikem, na druhé straně, když by se nám první utkání povedlo, pojedeme do Ruska v psychické výhodě. Já vnímám jako hodně důležité, abychom se vypořádali s relativně dlouhou cestou, Jekatěrinburg je přece jenom hodně daleko. Také musíme shromáždit o soupeři co nejvíce informací, abychom byli náležitě připraveni," uvedl český kouč.

Rusové sice vyhráli svoji skupinu, nicméně i tak byli při losu nasazeni do druhého výkonnostního koše. O účast v elitní sedmičce se přitom připravili prakticky sami, když v posledním kvalifikačním utkání ve skupině pouze remizovali doma s Moldávií 2:2 a tato bodová ztráta se z jejich pohledu velmi nepříjemně projevila do konečného koeficientu.

Co se týče hráčského kádru týmu trenéra Nikolaje Pisareva, tak je třeba zmínit především trojici ofenzivních hvězd - Alexandra Kokorina (Dinamo Moskva), Fjodora Smolova (Machačkala) a Denise Cheryševa (Real Madrid B). Tito tři hráči dokázali dohromady nastřílet 12 z celkových 17 kvalifikačních branek Ruska a dá se očekávat, že právě na ně se bude ruský tým v barážovém dvojutkání nejvíce spoléhat.

Čeští mladíci chyběli v baráži od roku 1999 jen jednou před čtyřmi lety. Ze šesti účastí čtyřikrát postoupili a dvakrát vypadli.

V baráži se bude hrát o sedm míst na šampionátu, pořadatel Izrael má účast jistou. Titul obhajují Španělé, kteří v baráži změří síly s hostitelskou zemí posledního mistrovství Dánskem.

Los baráže (12. a 16. října):
ČR - Rusko
Španělsko - Dánsko
Itálie - Švédsko
Slovensko - Nizozemsko
Německo - Švýcarsko
Anglie - Srbsko
Francie - Norsko.

Reklama

Související témata: