Hlavní obsah

Celí my. Jakmile si fanoušky nakloníme, hned s jejich přízní hazardujeme, ví Jiráček

zp, dosSport.cz

Prožil si své... Nejprve zranění, poté komplikovaný přestup z Wolfsburgu do Hamburku, hned ve druhém zápase v dresu nového klubu červená karta po pětačtyřiceti minutách bundesligového střetnutí s Frankfurtem. Už po dvou utkáních se ale český legionář Petr Jiráček do sestavy Hamburku vrátil a teď s ním prožívá nadmíru úspěšné období. „Byl to půlrok jako na houpačce. Ale snad už mám to špatné za sebou a čeká mě lepší údobí,“ přál si, když přijel za českou fotbalovou reprezentací ke kvalifikačním duelům s Maltou a Bulharskem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Jiráček na tréninku fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Asi jste nemohl chybět, když se hraje v Plzni, odkud jste se vydal do bundesligy a do světa velkého fotbalu.

To v žádném případě. Jakmile jsem se dozvěděl, že se kvalifikace s Maltou bude hrát u nás v Plzni, nechtěl a nemohl jsem chybět. V mužstvu je hodně Plzeňáků, takže se všichni těšíme na plný stadión a euforii, která ve městě vládne.

Vy jste musel přijet také plný euforie. Po vyloučení v bundesligovém střetnutí s Frankfurtem jste se dokázal hodně rychle vrátit do sestavy Hamburku a zase pravidelně nastupujete.

I v deseti jsme sice nad Frankfurtem vyhráli, což bylo hodně důležité, ale po vyloučení jsem počítal s tím, že se zpátky hned tak nevrátím. Trenér mi ale vysvětlil, že jsem pro něho pořád stejně důležitým hráčem, jako když jsem do Hamburku přicházel a že šanci dostanu. Už proti Hannoveru po šedesáti minutách přišla.

A teď v posledním kole proti Fürthu jste se opět objevil v základní sestavě, i když trochu překvapivě na levé straně zálohy.

Iličevič se zranil a trenér Fink přišel s tím, zda by mně nedělalo problém hrát zleva. Pochopitelně že ne, protože pro mě bylo důležité hlavně nastoupit a hrát. Jedno, zda uprostřed zálohy nebo na jejím kraji, kde už jsem spoustu zápasů odehrál.

Ostatně, i v reprezentaci vás využívá trenér Bílek na kraji středové řady...

Mně to skutečně žádný problém nedělá, i když převážnou část dosavadní fotbalové kariéry se motám uprostřed jako defenzivní záložník.

Ve Fürthu jste s Hamburkem vyhráli, v posledních zápasech získali deset bodů, takže bundesligovou tabulkou stoupáte výš a výš. Přehodnotil klub plány a cíle, které před sezónou měl? Nezačalo se v Hamburku myslet na atakování příček znamenajících účast v pohárové Evropě?

Bundesliga je velice vyrovnaná, takže stačí vyhrát tři čtyři zápasy a vyletíte nahoru, aby poté přišla další tři utkání, která nevyjdou, a následuje propad dolů. Pohárové příčky proto neřešíme.

Po krajně nepovedené loňské sezóně ale spokojenost určitě v klubu vládne...

To určitě. Loňská sezóna se nepovedla, začátek letošní také nevyšel, neboť první zápasy jsme prohráli. Pak ale následoval vzestup, k němuž určitě hodně pomohl příchod Nizozemce Van der Vaarta z Tottenhamu. Potřebovali jsme v mužstvu fotbalistu, který je schopen vzít odpovědnost na sebe, což on dokáže.

Asi musíte prožívat zadostiučinění, že vás trenér Magath prodal. Zatímco s Hamburkem hrajete v horní polovině tabulky, váš předchozí klub Wolfsburg zatím nasbíral jen pět bodů a je předposlední.

Nic podobného. Jsem samozřejmě rád, že přestup do Hamburku vyšel, takže mohu pravidelně hrát, ale kluků ve Wolfsburgu je mi líto. Už aby se chytli, protože dobře vím, jak to tam po prohraných zápasech chodí a jak těžké to asi mají.

Vy to teď s reprezentací ale také nebudete mít snadné, protože přízeň fanoušků získanou na evropském šampionátu jste trestuhodně prohazardovali v poslední prohrané přípravě s Finskem.

Zvykli jsme si. Minulý rok panovala kolem reprezentace podobná atmosféra. Jakmile jsme si naklonili fanoušky, přišel zápas, který jsme zkazili a byli v jejich očích zase dole. Nepovedené vystoupení proti Finům nám pochopitelně nepřidalo. Teď nás bude stát hodně sil, abychom dostali diváky zase na svou stranu. Ještě že k tomu budeme mít dvě příležitosti.

S Maltou byste si měli poradit bez problémů, s Bulharskem to ovšem bude v úterý v Praze neporovnatelně horší!

Ale ono nás ani s Maltou nic jednoduchého nečeká, protože fotbal se ohromně vyrovnává a rodí se zápasy, kdy outsider porazí favorita. Nic takového ale nesmíme připustit a ze dvou zápasů musíme získat šest bodů. A to přesto, že Bulharsko bude hodně těžkým protivníkem. Viděli jsme jeho kvalifikační zápas s Itálií, v němž hrálo velice dobře a nakonec po remíze 2:2 získalo bod. Balkánci jsou hodně nevyzpytatelní... Skvělí fotbalisté, ale hodně záleží na tom, jak se zrovna vyspí a jak jim utkání sedne. Třeba se jim ale nebude v úterý až tak moc chtít.

Reklama

Související témata: