Hlavní obsah

Expert na šmudly řádí v lize, v reprezentaci je na čekané. A Jágra uvidí jen v televizi

Praha

Devět zásahů v deseti kolech! Skvostná je bilance jabloneckého útočníka Davida Lafaty v rozbíhající se sezóně. Mimořádná produktivita provází střelce ze severu Čech už třetí sezónu v řadě. Ve fotbalové reprezentaci však pravidelně vysedává jen na lavičce náhradníků. Úlohu borce na čekané, kterou dobře zná coby myslivec, však bere s nadhledem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útočník David Lafata v dresu národního týmu.

Článek

„Netuším, jestli nadešel můj čas. Už kolikrát jsem v minulosti přijel na sraz reprezentace v období, kdy se mi dařilo, a stejně pro mě v základní sestavě místo nebylo. Kupříkladu minulou sezónu jsem dával gólů ještě více a stejně jsem do hry naskakoval jen na minuty," krčí rameny Lafata.

Jeho mimořádná bilance přitom kontrastuje s nulovou produktivitou Tomáše Pekharta, který je momentálně jedničkou reprezentačního útoku. Ten se netrefuje v klubu ani v národním dresu. „Jenže není jen chybou Tomáše, že se v národním mužstvu neprosazuje. Já mám v Jablonci čtyři pět šancí za zápas. Pak se snadněji něco ujme. I Tomáš, když hrál u nás, dostával se do většího počtu příležitostí než v reprezentaci. Tady není situace taková, že bychom někoho tlačili a mleli," naznačuje Lafata, že klíčový problém Bílkova výběru vězí v záložní řadě a nedostatečné podpoře útočníků.

Elitní český výběr gólově uspěl naposledy v červnovém zápase ME proti Polsku. Malta se zdá být ideálním protivníkem k ukončení mizérie. Lafata si je jistý, že v pátek trápení české ofenzivy skončí a fanoušci Bílkova výběru i s hráči budou slavit góly, respektive tři body. „Sami cítíme, že naše hra směrem dopředu není optimální a oni určitě budou betonovat. Ale nebudeme si nic nalhávat, papírově jsme slabšího soupeře potkat nemohli. I proto věřím, že mizérii zlomíme. Nějakou dorážkou, haluzí nebo jejich vlastním gólem," směje se Lafata.

Na základní sestavu si nevěří

Právě jednatřicetiletý střelec je na dorážky v prostoru pokutového území expertem. Sám přiznává, že moc hezkých gólů nedává. Tudíž další důvod, proč by neměl na trávníku chybět. „Na šmudly jsem expert," přikyvuje s úsměvem.

Startu v základní sestavě však moc nevěří. „Trenér Bílek se prostě rozhodl vsadit na jiného hráče, já jeho volbu respektuji. Každý trenér má svůj názor, svůj pohled. Až šanci dostanu, budu se snažit ukázat, že nešlo o omyl," vypravuje Lafata.

Odmítá, že by ho úloha věčného náhradníka štvala. „V Jablonci jsou mladí asi naštvaní, že hraju já a oni sedí na lavičce. Kdybych byl mladší, asi bych se vztekal. Ale mám něco za sebou," přesvědčuje jablonecký snajpr.

Do Jablonce prý pozve Jágra

O start v pátečním duelu by stál i kvůli mimořádné návštěvě, která se v Plzni očekává. S největší pravděpodobností bude vyprodáno, což je pro Lafatu mimořádná událost. „V Jablonci chodí dva tisíce lidí. Touhle dobou už je u nás poměrně zima. A bude jen hůř. Jakoby byl stadión začarovaný. Nebylo vyprodáno ani v sezóně, kdy jsme skončili druzí nebo v Evropské lize hostili Alkmaar," krčí bezradně rameny.

„Shodli jsme se s Karlem Pitákem, že budeme muset nechat trávník postříkat, abychom mohli pozvat hokejové Kladno s Jágrem. Na něj by snad lidé přišli. Kam přijede, je vyprodáno. Vidět ho v akci je zážitek. Je třeba si uvědomit, že hráč jako on už možná nikdy v Česku hrát nebude, a tak není důvod hokeji návštěvy závidět. I já jsem rád, že hráči z NHL nastupují v domácí soutěži," přiznává Lafata.

Dokonce sám plánoval, že na Jágra vyrazí. „Hledal jsem si, kdy nastoupí Kladno v Liberci. Ale ve stejný den budeme hrát ligové utkání, takže mám smůlu. Alespoň, že Jágrova utkání dávají v televizi. Koukám na něj rád," říká Lafata s obdivem.

Reklama

Související témata: