Hlavní obsah

Ať to s Maltou skončí třeba 8:7, ale hlavně musíme vyhrát, přeje si Vydra

Karel FeltPrávo

Dvacetiletý útočník Watfordu Matěj Vydra přijel na svůj třetí reprezentační sraz. Na páteční kvalifikační zápas s Maltou je správně nažhavený. Věří, že bude hrát a nejvíc by si přál, kdyby dal gól.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Útočník Matěj Vydra v dresu národního týmu.

Článek

Čekal jste po zářijovém dvojzápase, že vás trenér Bílek povolá znovu?

No... Chtěl jsem tady být, to nepopírám. Mohl jsem třeba hrát i za jednadvacítku baráž. S Ruskem to bude zajímavé a těžké, ale raději jsem tady, áčko je áčko.

Reprezentace se střelecky trápí. Je Malta ideální soupeř na vylepšení bilance?

Nebude to lehké, určitě budou bránit. Italové s nimi měli také problémy. A ti by je měli v klidu porazit. Tentokrát to nebude ani tak o skóre, jako hlavně o tom, abychom ten zápas zvládli. Jakýmkoliv výsledkem, ať to skončí třeba 8:7, musíme střílet z dálky, ze všech pozic, centrovat, abychom měli šance. Udělat cokoliv, ukázat sílu, ale musíme prostě vyhrát, ty tři body potřebujeme. Ať dá gól kdokoliv, třeba zadkem nebo čímkoliv... Klidně i Petr Čech, třeba z penalty nebo v poslední minutě hlavou. Potřebujeme štěstíčko, hlavně aby to tam konečně spadlo. V Plzni by mohl být plný dům, je tam skvělé publikum, doufám, že nás fanoušci poženou.

Věříte si na základní sestavu?

To není otázka pro mne, ale kdybych v ní byl, chtěl bych dát gól. A nejlépe co nejdřív. Ale jak už jsem řekl, je jedno, kdo a jak ten gól dá. Nejlépe, aby jich bylo víc a trefil se i Tomáš Pekhart, který už ho potřebuje v nároďáku dát jako sůl. Jde to i Honzovi Rezkovi. Máme tu kluky, kteří umějí dávat góly.

Rozebírali jste ještě prohru s Finskem?

Trenér Bílek nám řekl, že se podíváme ještě na video, abychom si rozebrali, co tam bylo špatně nebo kdyby tam něco náhodou bylo dobré... Ten výkon z naší strany nebyl v pořádku. Kdybychom takhle hráli s Maltou, tak by nás asi všichni sežrali. Ale je tady dost zkušených hráčů. Měli bychom to bez problémů zvládnout.

Když jste přijel na zářijový sraz, říkal jste, že trenér i spoluhráči byli překvapení, že dáte pár gólů a jste v reprezentaci. Co teď, když jste jel podruhé?

Už tak překvapení nebyli. V klubu si toho považují, protože jinak v mužstvu jsou jen kluci, kteří hrají za mládežnické reprezentace.

V utkání s Middlesbrough jste dostal červenou kartu. Co jste udělal?

Vůbec nic. Dostal jsem ji za to, že jsem přeskočil obránce. On šel do skluzu, já ho přeskakoval a přepadl přes něj. Rozhodčí si myslel, že jsem ho v tom dohrál. Přiběhl a rovnou mi ji ukázal. Tak jsem šel. Přitom v anglické druhé lize stokiloví obránci zajíždějí do útočníků jako hovada a nic. Já dostanu červenou za to, že jsem beka přeskočil...

Před časem jste říkal, že když v anglické druhé lize nepraskají kosti, tak sudí nepískají. Tenhle byl z jiné kategorie?

Nejspíš ano. V jedenácti zápasech, které pískal, dal devět červených. Asi potřeboval někoho dalšího, tak si vybral mne.

Ale trenér Zolla se vás zastal...

Ano, protože rozhodčí za ním o poločase přišel a omluvil se, že se upísknul. Litoval nás a věděl proč. Vyhodil mě těsně před půlí za stavu 1:1. My jsme mohli Middlesbrough porazit, ale kvůli tomuhle výpadku jsme prohráli 1:2. Budeme se jako klub odvolávat. Samozřejmě záleží na disciplinárce a na tom, co sudí napsal do zápisu, ale třeba budu moct hned znovu naskočit.

Měl jste přetržený zkřížený vaz, netrpí v téhle tvrdé soutěží?

Drží, a to je podstatné. Utrpěl jsem jiné šrámy, ale když koleno vydrží tuhle sezónu, tak pak už všechno.

Jak se vám vůbec zamlouvá druhá anglická liga?

Super, líbí se mi. Povedl se mi začátek, to bylo důležité. Chytil jsem se, dávám góly. Tým pochopil, že mu můžu pomoct. Druhá anglická liga je hodně vyrovnaná. Vyhrajete a poskočíte o několik míst nahoru, prohrajete a jste dole. Když vyhrajete čtyři zápasy v řadě, strašně moc vám to pomůže. Poslední tam klidně porazí prvního a je jedno, jestli hrál venku nebo doma.

Klade si Watford vysoké cíle?

Chtěli bychom postoupit. Vedení klubu i my hráči. Postup je vždycky krásná věc. Ale bude to těžký. My totiž dáme gól a za minutu ho dostaneme... Zbytečně ztrácíme body.

Už jste dostal byt, jak vám klub slíbil?

Bydlím ve stejném domě jako Daniel Pudil. Pronajal jsem si zařízený byt, abych nemusel nic kupovat. Dan bydlí ve třetím poschodí, já ve druhém. I balkóny máme nad sebou.

Bydlíte sám?

Se mnou bydlí kamarád přítelkyně Dana Pudila Veroniky, který je v Anglii pracovně.

Vaříte si nebo chodíte na oběd k Pudilům?

Jak kdy. Když jsme líní jít o patro výš, tak si uvaříme. Jinak vaří pro všechny Veronika a dobře. Doneseme maso a ona ho udělá.

Maminku už v Anglii nemáte. Jezdí za vámi?

Létají za mnou oba rodiče, když hrajeme dvojzápasy doma. Přiletí v listopadu a pak na Vánoce. Ty budou super, hrajeme těsně před nimi a pak 26. a 29. prosince. To jsem nezažil...

Přítelkyni stále nemáte?

Kdepak, zatím se mi tam žádná dívka nelíbí a v Česku přítelkyni nemám, takže jsem sám.

Reklama

Související témata: