Hlavní obsah

Stoprocentní zisk doma a plusové body zvenku rozhodnou o Brazílii, řekl Čech

Dokonce i kapitán české fotbalové reprezentace Petr Čech je před nadcházejícími kvalifikačnímu duely o postup na mistrovství světa 2014 v Brazílii s Maltou a Bulharskem opatrný. Šest bodů ovšem považuje za povinnost. „Stoprocentní zisk z domácích zápasů a nějaký plusový bod z cizího hřiště bude na postupových miskách rozhodující. Dá nám šanci ucházet se o první či druhé místo ve skupině,“ říká gólman londýnské Chelsea s vědomím, že žádné zaváhání si jeho tým nemůže dovolit. Natož aby připustil podobnou blamáž, jako v posledním přípravném střetnutí s Finskem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Brankář národního týmu Petr Čech oblékne na nadcházející kvalifikační duely kapitánskou pásku.

Článek

Před kvalifikací s Maltou panovaly obavy, zda se plzeňský stadión vůbec zaplní, na druhý zápas v úterý v Praze proti Bulharsku určitě vyprodáno nebude. U fanoušků už to máte zase těžké...

Už jsme si zvykli, že jsme národem protipólů. Jednou nahoře, vzápětí dole. Je proto na nás, abychom se dostali na vlnu, která nás v očích fanoušků zase vynese. Prostě vyhrát oba zápasy, jež nás teď čekají, aby fotbaloví příznivci viděli, že jdeme opět nahoru.

Předchozí kvalifikace o EURO ale ukázala, že vám podobná konstelace paradoxně vyhovuje...

Naučili jsme se s ní žít. Pochopitelně by bylo příjemnější, kdybychom se podobným situacím vyhýbali, ale teď nám prostě nezbývá, než porazit Maltu i Bulharsko a získat šest bodů.

S Maltou by to neměl být v pátek večer sebemenší problém. Neporadit si s trpaslíkem kalibru Malťanů, to už bylo na českého fanouška opravdu moc!

Všichni o Maltě mluví jako o trpaslíkovi, jenže zápasy s podobnými soupeři jsou strašně ošidné. Pomalu každý z nich už má zahraničního trenéra, který tamní hráče učí, jak nedostávat gólové příděly, práce s mládeží je v těchto zemích za posledních deset let také někde úplně jinde. Platí to pro Arménii, stejně jako pro Maltu.

Mluvíte tak, jako by z večerního střetnutí s Maltou měly panovat obavy. To z nich máte skutečně respekt?

Za bezgólového stavu není žádný zápas jednoduchý. Jen dva příklady z poslední doby - Italové se na vítězství nad Maltou nadřeli strašným způsobem a druhý gól jistoty dali dokonce až v nastavení, běloruský Borisov dokonce v Lize mistrů porazil klubového giganta kalibru Bayernu Mnichov. Stačí, když se favoritovi úvod střetnutí jen trochu nepovede.

Proto bude moc a moc důležité vstřelit Malťanům rychle gól, aby nemohli dýchat a doufat...

Pochopitelně. Dokud je výsledek na vážkách, má i papírově slabší soupeř velkou motivaci a je odhodlán bojovat až do samého konce. S Chelsea jsme to zažili ve druhém zápase Ligy mistrů v Dánsku. Nad Nordsjællandem jsme sice nakonec vyhráli 4:0, ale dokud jsme mu nedali druhou branku, neměli jsme to s ním vůbec jednoduché.

S Bulharskem, které na úvod kvalifikace remizovalo s Itálií, to bude ještě těžší. Zápas v Praze netáhne, Letná vyprodaná nebude. Jen mimochodem - anglická reprezentace hraje v pátek večer pramálo atraktivní duel se San Marinem. Kolik diváků podle vás do Wembley přijde?

Vyprodáno sice tentokrát nebude, ale sedmdesát tisíc fanoušků podle mého na San Marino přijde. Dorazí hlavně hlavně ti, kteří nevyznávají barvy žádného klubu Premier League, aby viděli nejlepší anglické fotbalisty v akci. Do ochozů prvoligového klubu by je nikdo nedostal, ale ve Wembley budou.

Vy přitom i proti Bulharům budete podporu publika potřebovat, protože zisk šesti bodů ze dvou nastávajících kvalifikačních zápasů je povinností, pokud chcete pomýšlet na první příčky ve skupině a postup na světový šampionát.

V naší vyrovnané skupině obzvlášť. I kdybychom měli body vydřít a vybojovat, získat je musíme. Ve finále bude každému jedno, zda se na mistrovství světa postoupí suverénně nebo se tam doklopýtá, podstatné bude se do Brazílie kvalifikovat.

Myslíte, že plný bodový zisk z domácích kvalifikačních zápasů bude v postupové matematice rozhodující?

Určitě bude základem k tomu, jak se na konci kvalifikace mužstva v naší skupině seřadí. Stoprocentní zisk z domácích zápasů a nějaký plusový bod z cizího hřiště bude na postupových miskách rozhodující.

Reklama

Související témata: