Hlavní obsah

Česko - Rusko 0:2Jednadvacítka si postup na ME zkomplikovala

Jablonec nad Nisou

Čeští fotbalisté do 21 let podlehli v úvodním utkání baráže o účast na ME Rusku 0:2. O obě branky se v Jablonci postaral Smolov. Mezi oběma brankami neproměnil pokutový kop Václav Kadlec. Odveta se uskuteční v úterý v Jekatěrinburgu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Václav Kadlec smutní. V baráži fotbalistů do 21 neproměnil v utkání proti Rusku penaltu.

Článek

Český celek se nakonec musel v Jablonci obejít nejen bez prvního brankáře Valeše, který po nedávných problémech s kolenem zůstal na lavičce, ale i bez lehce zraněného stopera Kalase a nemocného záložníka Krejčího. Další rána potkala kouče Dovalila hned po čtyřech minutách, kdy ze hřiště odkulhal Hanousek a na jeho místo přišel střídající Vaněk.

Rošády v sestavě jako by na český tým dolehly. Mladíci, kteří prošli kvalifikační skupinou bez porážky, začali velmi opatrně a Rusové hned v úvodu dvakrát zahrozili. Jen špatné zpracování nejprve připravilo o šanci Jakovleva, vzápětí mířil do boční sítě útočník Machačkaly Smolov.

Češi se nemohli dostat do tempa, ztráceli míče a ruský gólman Zabolotnij byl prakticky bez práce. Ani Rusové ale nechtěli riskovat, a tak se hrálo převážně ve středu pole. Když už se zdálo, že domácí hru vyrovnali, přišel ruský úder.

Smolov využil Šatovův pas

Šatov v 33. minutě vysunul Smolova, který využil, že ho domácí stopeři nechali trestuhodně volného, a přízemní střelou k tyči překonal Valešova náhradníka Koubka.

Češi ještě víc znervózněli a zbytečnými chybami se několikrát dostali do úzkých. Krátce po pauze nejprve Čeryšev napálil jen obránce a v 57. minutě mohli domácí děkovat Koubkovi, že neinkasovali podruhé. Na brankáři Hradce Králové ztroskotal Smolov.

Nepovedené odpoledne Češi korunovali v 64. minutě. Krátce po příchodu střídajícího Wágnera na hrot nařídil sudí po zákroku na Tecla penaltu, Kadlecovu přízemní střelu ale Zabolotnij vyrazil. Neproměněný pokutový kop mladíky paradoxně vyburcoval k větší ofenzivě a hostující obrana měla potíže.

Kadlec připravil slibnou pozici pro volného Vaňka, jablonecký záložník ale přestřelil. V 71. minutě po centru propadl balon na malé vápno k Wágnerovi, který však napálil jen ruského gólmana. A tak přišel trest: Nitrianský fauloval ve vápně a Smolov v 74. minutě z penalty zvýšil ruské vedení na 2:0. Od třetí rány pak ještě zachránila český celek tyč a na konci i břevno.

První zápas baráže o postup na fotbalové ME do 21 let v Jablonci:
Česká republika - Rusko 0:2 (0:1)
Branky: 33. a 74. z pen. Smolov. Rozhodčí: Hategan - Sovre, Gheorghe (všichni Rum.). ŽK: Hejda, Nitrianský - Logašov, Burlak. Diváci: 2116.
ČR: Koubek - Nitrianský, Hejda, Čmovš, Lecjaks - Daníček - Kopic (62. Wágner), Pospíšil (87. Vůch), Hanousek (4. Vaněk), Tecl - Kadlec. Trenér: Dovalil.
Rusko: Zabolotnij - Callagov, Burlak, Běljajev, Logašov - Petrov, Kirillov (69. Bibilov) - Jakovlev (81. Kanunnikov), Šatov, Čeryšev - Smolov. Trenér: Pisarev

Reklama

Související témata: