Hlavní obsah

Musím do bankomatu, za gól se platí, smál se Gebre Selassie

Praha

První gól v dresu reprezentace prý bude Theodora Gebre Selassieho něco stát. „Musím do bankomatu,“ říkal s úsměvem. Z parádní trefy měl šestadvacetiletý obránce Werderu Brémy velkou radost. Navíc se trefil i jeho hotelový spolubydlící Tomáš Pekhart, takže na pokoji byla radost dvojnásobná, jak přiznal v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Theodor Gebre Selassie (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem z reprezentace Davidem Limberským z branky.

Článek

Bezprostředně po utkání jste říkal, že spíte s Tomášem Pekhartem v hotelu Praha na jednom pokoji a bude se vám dobře usínat. V kolik hodin jste usnuli?

Nebylo to tak jednoduché. Po každém zápase je člověk nabitý z toho utkání. Povídali jsme si asi do půlnoci, pak jsme se snažili usnout, ale kdy jsem zabral já nebo Pegas, to nevím.

V dresu Brém jste se trefil hned v prvním bundesligovém utkání. V reprezentaci jste na premiérový gól čekal šestnáct utkání. Dají se pocity po prvním gólu nějak srovnat?

V každém případě jsou moc příjemné. V bundeslize to bylo proti Dortmundu, ale ten gól body nepřinesl. Teď nakonec ano, i když po vyrovnání Malťanů mi blesklo hlavou, aby to také nakonec neskončilo bez vítězství. Ale to byl skutečně jen okamžik. Zbývalo dost času a my jsme ve druhé půli zvýšili aktivitu a dali dva góly. Takže ten můj ke třem bodům také trochu přispěl. V první řadě jsem obránce, takže můj gól je něco navíc, i když o mně je známé, že rád útočím. Výborně jsme spolupracovali s Františkem Rajtoralem. On je také obránce, zaskočil za mne.

Po poločase byl ale stav 1:1. Mluvil trenér Bílek v kabině hodně hlasitě?

Žádná bouřka tam nebyla. Gól Malty byl tak trochu z ničeho, i když parádní do šibenice. Řekli jsme si, že musíme být trpěliví, ale hrát ještě aktivněji, víc míčů dostávat do šestnáctky soupeře, vytvářet si šance a zakončovat. To jsme po změně stran splnili, utkání jsme měli pod kontrolou a dali další dva góly. Dneska nemůžete počítat s tím, že budete soupeřům dávat pět gólů. Tři góly jsou dobré. Italové jim dali dva.

Vrátím se ještě k tomu vítěznému nebo dvougólovému pokoji. Kdo je v něm velitel?

Nikdo, s Tomášem se na všem domluvíme. Vyhovíme si.

Oba jste skórovali hlavou. Nedohadovali jste se, čí branka byla hezčí?

To ne, byli jsme rádi, že jsme se trefili oba. Pegas byl v sedmém nebi. Vůbec nevěděl, kam ten balón dává. Byl zády. Já se snažil mířit do branky, nebudu vykládat, že jsem to chtěl dát do šibenice.

Bude vás gól něco stát?

To určitě. Budu muset navštívit bankomat. První gól se v reprezentaci platí.

Kdo všechno vám gratuloval k první trefě?

Přišla mi spousta sms. Někdo mi napsal, že musím zapracovat na oslavě gólů, abych se dostal s oslavou do hry FIFA jako se tam dostal Ital Balotelli.

Pekhart se hodně zápasů natrápil, než dal gól. Viděl jste na něm, že z něj spadla ta nervozita z čekání na první trefu v reprezentaci?

On nebyl moc nervózní, ale útočníkovi samozřejmě takové čekání nepřidá. Z gólu měl obrovskou radost. Už ta jeho oslava na hřišti byla úžasná. Snažil jsem se ho chytit, ale táhl mě za sebou dvacet metrů, jak byl v transu.

Viděli vaši parádní trefu přímo v hledišti někdo z nejbližších?

Byla tam přítelkyně. Rodiče přijedou až v úterý na Letnou.

V úterý vás čeká utkání s Bulharskem. Jak obtížné je přepnout na další utkání, které bude nepochybně obtížnější?

Nebylo to extra obtížné. Znám to z Brém. Hned druhý den se musí na ten zápas zapomenout. Určitě je pozitivní, že jsme vyhráli, ale teď se musíme zkoncentrovat na Bulhary. Kdybychom to v úterý nezvládli, bylo by to špatné. Porazit Maltu byla povinnost, ale my musíme vyhrát i s Bulhary, abychom skončili podzim se sedmi body a potvrdili i velkou hodnotu toho bodu z Kodaně. To si uvědomujeme všichni, takže jsme zpátky na zemi.

Atmosféra v Plzni byla výborná. Věříte, že taková může být i na Letné?

Bylo to opravdu příjemné, lidé hodně povzbuzovali. Bylo by dobré, kdyby přišli fanoušci i v Praze a fandili nám jako ti plzeňští. Bral bych i ten výsledek.

Co podle vás znamená remíza Bulharů s Dány z pohledu kvalifikační skupiny?

Hraje pro nás. O to důležitější bude úterní zápas. Budeme mít možnost Bulhary trochu v tabulce odříznout. Ale musíme je porazit. Sedm podzimních bodů by bylo super pro příští rok.

Čekáte od nich výrazně ofenzívnější hru, než jako předvedli Malťané?

Nepochybně. Bude to samozřejmě jiné, jejich kvalita v útočné fázi je vyšší. Otázkou je, s jakou přijedou taktikou. Ale snadné to nebude.

Znáte nějakého bulharského hráče?

Jen Berbatova, ale ten v reprezentaci není. Ze současného kádru nikoho.

Jak jste strávil sobotní volné odpoledne?

S přítelkyní jsme zašli na kávu a pak do kina na film Looper, což je takové lehké science fiction s Brucem Willisem.

Reklama

Související témata: