Hlavní obsah

Dovalila mrzí, že jedna prohra v uplynulém cyklu stála fotbalisty do 21 let postup

Praha

Kouče české fotbalové jednadvacítky Jakuba Dovalila mrzí, že jediná porážka z deseti zápasů uplynulého kvalifikačního bloku stála jeho svěřence postup na Euro. Mladíci po domácí prohře 0:2 v úvodním utkání baráže o Euro proti Rusku zvedli hlavy, v úterní odvetě sahali po úspěchu, ale po remíze 2:2 nakonec slavil soupeř. Hráči narození v letech 1990 a 1991 tak prožili smutné loučení s jednadvacítkou, tým nyní čeká obměna s výhledem na evropský šampionát 2015 na domácí půdě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zklamaný trenér Jakub Dovalil.

Článek

"Ten kvalifikační blok byl pro nás krutý v tom, že jsme z deseti utkání šest vyhráli, třikrát remizovali, jednou prohráli a stejně jsme nepostoupili. Bohužel se nám nepovedlo první utkání baráže, a to nás stálo postup," řekl Dovalil.

Na český tým před prvním zápasem baráže dolehla zranění, Dovalil se ale na to nechtěl vymlouvat. "Měli jsme trošku problémy se sestavou, družstvo nebylo konsolidované. Vlivem zranění nebo nemoci nám vypadli Kalas, Krejčí a brankář Valeš. Byly to docela citelné zásahy, ale to nemůže být berlička. Prostě se nám to utkání nepovedlo, především v první půli. Tam jsme nesplnili to, co jsme si řekli. Měli jsme hrát to, co jsme hráli včera v Rusku," prohlásil Dovalil.

Výkon v úterní odvetě ho potěšil a své svěřence i přes vyřazení pochválil. "Hráči předvedli excelentní výkon, až mě překvapilo, jak se Rusové nedostali do hry. Statistika střel výrazně vyzněla pro nás. Ale hraje se na dva zápasy a v součtu to skončilo 2:4," podotkl Dovalil.

Čeští mladíci ze sebe v odvetě dostali zklamání z brzkého inkasovaného gólu z penalty a po dvou brankách Tomáše Wágnera otočili skóre. I po vyloučení Tomáše Kalase sahali po "postupovém" třetím gólu, Rusové ale nakonec vstřelili rozhodující vyrovnávací branku a v závěru ještě musel po červené kartě pod sprchy i Václav Kadlec. "Věřím, že kdybychom dohrávali v jedenácti, tak bychom postoupili. I v osmi devíti lidech jsme měli obrovský tlak a šance, škoda, že to tam nespadlo," posteskl si Dovalil.

Jednadvacítka nebude obhajovat bronz

Na rozhodčího ovšem vinu za vyřazení nesvaloval. "Byl asi přísnější, ale s tím jsme trošku i počítali. Za celou baráž se proti nám kopaly dvě penalty, my měli jednu a dostali jsme dvě červené karty. Možná je v tom něco symbolického, ale rozhodně si nemyslím, že by rozhodčí úmyslně ovlivnil zápas. O postup nás připravilo první utkání," řekl trenér.

Dovalil tak s mladíky druhou baráž na rozdíl od první s Řeckem nezvládl a příští rok nebude moci s týmem obhajovat loňský bronz. "Pokaždé se to prostě podařit nemůže. Dostali jsme se do baráže mezi čtrnáct družstev v Evropě, za ty poslední tři čtyři roky jsme se ze třetího nasazeného koše posunuli v koeficientu na druhé místo hned za Španělsko. Teď jsme měli smůlu, že jsme narazili na tak velkou zemi jako Rusko," uvedl Dovalil.

Jednadvacítku opouštějí hráči ročníků 1990 a 1991, z kádru pro baráž může kouč dál využívat jen pětici brankáře Tomáše Koubka, beky Kalase a Tomáše Holeše a sparťany Ladislava Krejčího a Kadlece. V dalších měsících tak bude Dovalil zkoušet hráče a skládat nový tým. Část by mohli tvořit stříbrní medailisté z loňského Eura devatenáctek.

"Většina těch lidí ale ztratila výkonnost, naplno se prosadili jen Kalas, Krejčí a Koubek. Ale jsou tady i jiní jako slávisté Zmrhal s Petrákem, Lutonský nebo Štípek. Je z čeho vybírat," uvedl Dovalil.

Češi mají účast na šampionátu v roce 2015 jako pořadatelská země jistou a nemusejí tak hrát kvalifikaci. Dovalil plánuje v přípravných zápasech otestovat co nejvíc hráčů, první společnou akcí nově se rodícího výběru by měl být listopadový zápas doma se Švédskem. "Máme vizi, že první rok vyzkoušíme nějakých 40 až 50 hráčů a v druhém roce už budeme mužstvo budovat směrem k mistrovství," nastínil Dovalil.

Reklama