Hlavní obsah

Rozmrzelý Pekhart: Už je mi jasné, jak se cítil Baroš

Radek MalinaPrávo

Jedni mu nadávali, druzí jej hájili. Rozdílné vášně budil ve fanoušcích při kvalifikační bitvě s Bulhary útočník české fotbalové reprezentace Tomáš Pekhart. Po vítězství a první gólové trefě v národním mužstvu při pátečním měření sil s Maltou byl namlsaný. Zažil však kruté vystřízlivění, prakticky se nedostal k míči.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pekhart zpracovává míč v utkání proti Bulharsku.

Článek

„Nedostali jsme se do jediné šance. Sice jsme drželi míč, ale neměli jsme žádnou střelu, vlastně ani pořádný centr. Prostě nic," posteskl si třiadvacetiletý útočník, který v úterý na Letné absolvoval osmapadesát minut. „Nehrálo se mi dobře," přiznal.

„Není náhoda, když se s výjimkou Malty v dalších čtyřech zápasech prakticky nedostaneme do šance. Do velkého vápna musí létat více míčů. I když jej nevyužije první hráč, vždy se může stát, že balón propadne k někomu dalšímu, jenž může situaci dohrát. Ale když nejsme v pokutovém území, tak nemůžeme dávat góly," lamentoval Pekhart.

Na hrotu byl absolutně odříznutý, nulová podpora ze strany spoluhráčů. „Nevím, co říct," těžko zakrýval frustraci. „Cítím se blbě. Každý fotbalista potřebuje být na míči. S Maltou jsem byl u balónu, proti Bulharsku to bylo špatné," povzdechl si Pekhart.

Zdálo se, že i kdyby se na hrotu přetrhl, stejně by míč nedostal. Pomalá rozehrávka spoluhráčů v poli dávala Bulharům dostatek času jediného českého útočníka pokrýt.

Když míč není ve vápně, není naděje

„Pokyn byl přenášet hru rychle z jedné strany na druhou, čímž by se prostor otevřel, a následně měl přijít centr do velkého vápna. Jenže jsme taktiku neplnili. O poločase kouč opakoval, že musíme hrát víc do křídel a centrovat. Ale maximem bylo, že jsme se párkrát snažili na stranách kombinovat, a pak jsme balón ztratili. Přitom je jedno, jestli je míč přesný, protože když není ve vápně, není ani naděje," krčil rameny Pekhart. Nechtěl řešit, zda by se více uplatnil systém, kdy by na hrotu útoku nastoupil s Rezkem, který působil na kraji záložní řady. „Taktiku sestavuje trenér a proti Bulharsku se rozhodl hrát na pět záložníků," prohodil Pekhart.

Těšil se do klubu. Byť situace jeho Norimberku není růžová, bude si v sestavě bundesligového týmu připadat víc jako fotbalista. „V reprezentaci se musím podřídit určitému systému, mám těžkou pozici. V klubu jsem určitě ve hře vytíženější," usmál se.

Byť uběhlo jen pět zápasů od doby, kdy na hrotu základní české sestavy nahradil Milana Baroše, dokáže se naplno vžít do jeho role. „Už je mi jasné, jak se Milan cítil. Všichni snad vidí, jak je místo na hrotu složité. Už když jsem naskakoval v minulé kvalifikaci, cítil jsem, jak svízelnou pozici Baroš má. Nyní je vše intenzivnější," přiznal Pekhart.

Reklama

Související témata: