Hlavní obsah

Poplivaný kouč Bílek si vymodlil zázrak, Pilař odhazuje berle

Praha

Italský fyzioterapeut Mario Piazza jezdí přístrojem Tecar po levé noze Václava Pilaře, kterému v Augsburgu před měsícem operovali přetržený zkřížený vaz. Ofenzivní záložník, který chybí nejen Wolfsburgu, ale především české reprezentaci, se spokojeně usmívá a vypadá to, že už brzy odhodí berle. Zachrání explzeňský hráč fanoušky poplivaného kouče Michala Bílka?

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Pilař na rehabilitaci kolena a svalů pomocí přístroje Tecar na klinice Endala v Praze.

Článek

„Když jsem měl před lety podobné problémy s pravým kolenem, ve stejné době jsem koleno ani neohnul. Teď jsem úplně jinde, čeká mě kontrola v Augsburgu a v pondělí bych mohl berle konečně odložit,“ libuje si „Pilka,“ jak mu přezdívají spoluhráči. Když se vážně zranil v srpnové přípravě na Ukrajině, vypadalo to moc zle. Na klinice Endala v pražských Stodůlkách mu pomohl hlavně chirurg Ulrich Bönisch.

"Léčba čistou vodou"

V Endale se v posledních dnech sešla vybraná fotbalová společnost. „Potkávám se tu s Tomášem Ujfalušim, Petrem Švancarou, Pavlem Horváthem. Když je chvilka, mezi procedurami, posedíme, popovídáme,“ říká Pilař.

„Léčíme tu spoustu sportovců. Byl tu hokejista Bílek nebo golfistka Spilková a další. Rehabilitace u nás spočívá v tom, že podporujeme rychlejší hojení přírodní cestou,“ prozradil majitel kliniky Filip Dušek s tím, že důležitá je i životospráva pacientů a pitný režim, založený na obyčejné čisté vodě.

Žádné zázraky, ale příroda tady uzdravuje. Třeba přístroj Tecar pomáhá snižovat otoky a urychluje hojení tím, že v podstatě oživí v těle systémy, které ochably. Když se s tím spojí citlivá rehabilitace, uzdravování jde rychleji.

„V Česku je to novinka. Náš italský fyzioterapeut Mario léčil například tenisty Djokoviče a Nadala, fotbalistu Tottiho. U nich se Tecar používá léta ve fotbalových klubech nejen jako léčebný prostředek, ale hlavně jako prevence,“ dodal Dušek. „Znám to z Fiorentiny,“ přidal se Ujfaluši, který rehabilituje také po operaci křížného vazu. „Báječně si s Mariem popovídáme italsky,“ dodal Ujfaluši.

Jaro snad stihne

Po kontrole v Augsburgu nastane další fáze rehabilitace. „Budu nohu víc zatěžovat. Otázkou je, kde. Buď v Augsburgu, Regensburgu nebo tady ve Stodůlkách. Nejraději bych zase do Endaly. Výhodou je, že to mám z Převýšova u Hradce Králové kousek. Tam jsem doma, mám tam rodiče, bratra, přítelkyni. Ti mě do Prahy zpočátku vozili, protože jsem nemohl nohu zatěžovat. Teď už jsem si přivezl auto z Německa, mám automat, takže nepotřebuji levou nohu, a mohu jezdit sám,“ vysvětlil Pilař.

Rehabilitací stráví celé dopoledne, ale odpoledne už je doma mezi svými. „Je to fajn, vůbec se nenudím,“ usmívala se naděje českých fotbalistů a hlavně trenéra na odstřel Bílka.

Málem nakopl sedačku před sebou

V úterý se byl podívat za spoluhráči z reprezentace a večer je sledoval v hledišti na Letné. „Chyběla nám odvaha jít do soubojů jeden na jednoho. Kluci hráli moc dozadu. Do zápasu jsem se vžil tak, že při závěrečném tlaku a jednom závaru před bulharskou brankou jsem málem nakopl sedačku před sebou,“ přiznal se.

I když jde všechno hladce, rozhodně návrat neuspěchá. „Nemělo by to smysl. Když to ale půjde hladce, budu na tom fyzicky dobře a budu se cítit, že mohu pomoct, pak budu na kvalifikační utkání s Dánskem a v Arménii k dispozici. Těší mě a povzbuzuje, že trenér Bílek se mnou dál počítá a chce mě do týmu,“ dodal Pilař.

Reklama

Související témata: