Hlavní obsah

Bílek zatím na Hanou pohledem nezabrousil. Přitom Hořava potenciál má, tvrdí Brückner

Už si zvykli. Na podzim se sice usadili na ligovém výsluní, jejich kanonýr Michal Ordoš figuruje s devíti vstřelenými góly společně s Davidem Lafatou na druhé příčce mezi střelci, reprezentační trenér Michal Bílek však na fotbalovou Hanou pohledem nezabrousil. Natož aby některé hráče v národním týmu vyzkoušel. „A to třeba Hořava potenciál pro reprezentaci rozhodně má, i když o tom možná ani on sám ještě neví,“ je přesvědčen o kvalitách čtyřiadvacetiletého záložníka Bílkův předchůdce na lavičce národního týmu Karel Brückner.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký střelec Michal Ordoš (s číslem 7) a Tomáš Hořava se radují z branky.

Článek

Na jejich nedělní vystoupení v Teplicích Bílkův asistent Josef Pešice dorazil. Zvědavý hlavně na jedenadvacetiletého Martina Pospíšila, který hru Olomouce tvoří a z jehož podzimních výkonů Hanáci profitují, ale stejně tak na Tomáše Hořavu či střelce Michala Ordoše...

I Pešiceho zaujal Hořava nejvíc

„Tak to jsme neřešili, protože my ani nevěděli, že na zápas přijel. U nás nikdo ambice na nároďák nemá, takže proč se tím zabývat? Třeba chtějí vzít někoho z Teplic," reagoval na Pešiceho přítomnost právě Michal Ordoš.

Bílkův asistent se podle vlastních slov zaměřoval hlavně na Pospíšila, i když nejčastěji skloňovaným jménem olomoucké sestavy je mezi fotbalovými experty v průběhu podzimu Tomáš Hořava.

"I mě zaujal z olomouckého tria nejvíc, jenže místa defenzivních záložníků jsou v národním mužstvu obsazena, což se týká i postu, na němž operuje Ordoš. Takže nejspíš budu trenérovi Bílkovi referovat o Pospíšilovi," přiznával Pešice.

„Není mým zvykem nějakého hráče doporučovat, sám to nemám rád," bránil se olomoucký trenér Roman Pivarník poslat Bílkovi na Strahov doporučení na některého ze svých svěřenců. „Každý trenér je osobnost a skládá si mužstvo po svém. Je v jeho kompetenci, koho si vybere."

Pro Bílka důvod k zamyšlení

Teprve při zmínce o Brücknerově dobrozdání na Hořavovu adresu se kouč Hanáků rozpovídal. „Dokáže zahrát opravdu fantasticky. Komplexní defenzivní záložník, jakého potřebuje každé mužstvo, protože navíc dovede míče i rozehrávat. Mám ale v kádru i další kvalitní hráče," naznačil Roman Pivarník, že by Bílek mohl na Hanou alespoň pohledem zabloudit. Zvláště, když poslední přípravný zápas letošního roku hraje česká reprezentace proti Slovákům 14. listopadu právě v Olomouci.

I s Brücknerovou glosou, že pokud by Hořava přeřadil ve výkonech o ještě jeden stupeň, nemělo by být o jeho nominaci vůbec pochyb, trenér Hanáků beze zbytku souhlasil.

„Zatím nedokáže prodat vše, co má v sobě, ale je jen otázkou krátkého času, kdy bude na hřišti ještě víc dominovat. Místo defenzivního záložníka je pro něho nové a i proto si na něm počíná hodně zodpovědně. Zatím nedokáže rozlišit, co si může a nemůže dovolit ve hře dopředu, ale i to rychle přijde," myslí si Pivarník.

Pro trenéra Bílka před vyřčením nominace na přípravu se Slovenskem možná důvod k zamyšlení. A rozhodně nikoli proto, že se zápas hraje uprostřed listopadu právě v Olomouci.

Měl by dát trenér Bílek příležitost a prostor většímu počtu hráčů z naší ligy?
Ano
81,7 %
Ne
1,7 %
Rozhodující jsou výkony
16,6 %
Celkem hlasovalo 6054 čtenářů.

Reklama

Související témata: