Hlavní obsah

Bílek zůstává před konfrontací se Slováky v klidu. Od Pelty neslyšel o omezené důvěře ani slovo

Praha
Aktualizováno

Reprezentační kouč Michal Bílek si vůbec nepřipouští, že by v posledním zápase letošního roku hrál o svou budoucnost u národního týmu. A to přesto, že samotný šéf českého fotbalu Miroslav Pelta v sobotním rozhovoru pro Sport.cz naznačil, že jeho důvěra v trenéra sice trvá, ale za momentální konstelace je omezená. „Den před nominací jsem s ním mluvil, ale nic takového mně nenaznačil,“ tvrdil Bílek, když oznamoval devatenáctičlenný kádr pro přípravný duel se Slováky, jenž se hraje 14. listopadu v Olomouci.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vlevo) a manažer národního celku Vladimír Šmicer před úvodním utkáním kvalifikace o postup na mistrovství světa v Dánsku.

Článek

Bílek je v klidu. Tlaky na jeho odvolání ho nevzrušují, předsedova slova si také nepřipouští. „Soustřeďuji se na svou práci a nepřemýšlím, co by se mohlo stát," prohlásil i poté, co zvěstoval nominaci na utkání se Slovenskem.

Z míry ho nevyvádí ani výroky, ani tlaky

A že by snad nějak intenzivněji vnímal, že na Hané může hrát o svou budoucnost?  Že by ho vyváděla z míry Peltova slova o omezené důvěře?  „O budoucnost hraji v každém zápase," tvrdil reprezentační kouč s kamennou tváří hráče pokeru a dodával, že ho výroky předsedy nijak neznervózňují.

„Čeká nás poslední zápas, po němž končící rok v klidu vyhodnotíme. Pokud dojdeme k závěru, že postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy nebyl tak výrazný úspěch a že naše kvalifikační skupina o účast na mistrovství světa je rozehrána velice špatně, pak může dojít ke změně," zůstával reprezentační trenér v naprostém klidu.

Na Slováky s plejádou debutantů

Jeden počin však v nominaci na zmiňované střetnutí se Slovenskem přece jen udělal - podíval se i po české lize a také ze zahraničí povolal hned několik nových hráčů, kteří si podzimními výkony o nominaci říkali. Třeba Dočkala z Trondheimu, Kalase z Arnhemu, Krejčího ze Sparty, olomouckého Pospíšila a Ordoše, ale třeba i Vaclíka ze Sparty či Kozáka z římského Lazia , kteří se sice v národním týmu v minulosti už objevili, ale zatím neodehráli ani minutu.

„Nikdo ale na mě netlačil, nominaci dělám výhradně sám," odmítl Bílek názory, že by ho strahovská generalita při výběru devatenáctičlenného kádru nějak ovlivňovala.

Naopak chybí hned několik Bílkových vyvolených, kteří jsou zraněni, anebo prostě k přátelskému zápasu nedorazí. Gólman Chelsea Petr Čech je mezi nimi...

„Má v závěru roku hodně nabitý program, začátkem prosince ho čeká i mistrovství světa klubů a proto požádal o volno," vysvětlil Bílek. „Žádná dohoda mezi námi a Chelsea o tom, že k přátelským zápasům nebude povoláván, však neexistuje," doplňoval reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

Bílek: Lafata dostane prostor

„Nováčků se opravdu objevuje v nominaci dost.  Zatímco v defenzívě problémy nemáme, ofenzivní činnost nás přece jen trápí, takže chci využít zápasu se Slovenskem k tomu, aby dostali příležitost noví nebo nevytížení hráči," vysvětloval Bílek a dodával, že i to je jeden z důvodů, proč tentokrát nepovolal Pekharta z bundesligového Norimberku.

„Nedostal by se do hry, protože chci dát větší příležitost Lafatovi a vidět v akci Kozáka," zdůvodňoval korektury, které tentokrát udělal.

I pro povolání debutantů měl argumenty. „Kalas hraje už druhým rokem holandskou ligu a teď, když z kádru vypadl zraněný Michal Kadlec, dostane příležitost. I vzhledem k velmi dobrým výkonům v jedenadvacítce. Dočkal má dobrou výkonnost rovněž delší dobu a v klubu se střelecky prosazuje, Pospíšil má podobný herní styl jako Rosický, dovede se uvolnit, prosadit v soubojích, navíc má dobrou ofenzivní činnost, kde dokáže dát nejen kolmou přihrávku, ale prosadit se i střelecky. Jeho olomoucký spoluhráč Ordoš je v devětadvaceti letech dostatečně zkušeným fotbalistou, který na podzim nastřílel dvanáct gólů a dokazuje velmi dobrou formu. Je vysoký, umí hrát tělem, situace řeší v klidu," hodnotil Bílek úplné debutanty, které na konfrontaci se Slováky povolal.

Nominace české reprezentace na zápas se Slovenskem
Brankáři
Tomáš VaclíkSparta0/0
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk2/0
Obránci
František RajtoralPlzeň10/0
Tomáš SivokBesiktas35/3
Theodor Gebre SelassieBrémy18/1
Tomáš KalasVitesse Arnhem0/0
Marek SuchýSpartak Moskva7/0
David LimberskýPlzeň16/0
Záložníci
Martin PospíšilOlomouc0/0
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck52/0
Ladislav KrejčíSparta0/0
Jaroslav PlašilBordeaux79/6
Bořek DočkalRosenborg Trondheim0/0
Vladimír DaridaPlzeň8/0
Daniel KolářPlzeň14/1
Útočníci
David LafataJablonec22/3
Matěj VydraWatford3/0
Michal OrdošOlomouc0/0
Libor KozákLazio Řím0/0
V prvním sloupci jméno hráče, ve druhém jeho klub, ve třetím počet mezistátních zápasů/vstřelených gólů.
Je schopen trenér Bílek dovést reprezentaci na světový šampionát v Brazílii?
Ano
9,6 %
Ne
90,4 %
Celkem hlasovalo 48294 čtenářů.

Reklama

Související témata: