Hlavní obsah

Je to derby s bratry a my ho chceme vyhrát, říká slovenský kapitán Hamšík

Bratislava

Ke slovenské fotbalové reprezentaci se pětadvacetiletý záložník Marek Hamšík připojil až v pondělí, protože si v italské Neapoli ještě v neděli plnil klubové povinnosti. Jako režisér hry dovedl svůj tým k výhře na hřišti FC Janov 4:2, vstřelil vítězný gól, a SSC Neapol se tak drží na třetí příčce tabulky. On sám byl zařazen do nejlepší jedenáctky víkendu italské Serie A. Ihned po příjezdu však v myšlenkách přeladil na nadcházející zápas...

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Slovenský fotbalista Marek Hamšík.

Článek

Jak se cítíte v náročném zápasovém programu?

Přijel jsem trochu unavený, ale už jsem v pohodě a připravený odvést maximální výkon.

Zápas v Olomouci uzavře reprezentační rok. Je pro vás zápas s Českem specifický?

Je to derby s bratry a my ho chceme vyhrát. Zápas bude mít určitě náboj, dokonce jsem slyšel, že by mělo být vyprodáno. Těším se na něj.

Jde ale přece jen o přípravu. Nebral byste raději v náročném programu volno?

Jsem zvyklý hrát každé tři dny, takže mi to nedělá problém. Raději hraji, než trénuji.

Češi nastoupí s několika novými hráči. Bude to pro slovenský tým výhoda?

Nemyslím, může to být přesně naopak. Možná budou mít nováčci větší chuť a motivaci se ukázat. Konečně i nám chybí několik zraněných opor.

Naposledy se oba týmy střetly v kvalifikaci mistrovství světa 2010. V Praze jste vyhráli 2:1, v Bratislavě remízovali 2:2 a nakonec jste na šampionát postoupili. Jak vzpomínáte na ty souboje?

Na takové zápasy se nedá zapomenout. Především na vítězství na Letné. Tohle utkání patří mezi moje nejlepší v kariéře.

S jakým výsledkem budete ve středu spokojený?

Chceme vyhrát každý zápas, takže i ten nadcházející s Českem.

Znáte osobně některé české hráče?

Osobně ne, ale samozřejmě s některými jsem se utkal jako soupeř. Například Kozák hraje v Laziu. Ale vidím je i v televizi. Hodně jich tu však chybí.

Z Neapole jste přiletěl v pondělí. V neděli jste vyhráli v Janově, i když jste zápas otáčeli z 0:1. Je mužstvo momentálně v nejlepší formě?

V Janově jsme prohrávali 0:1, když jsme první gól dostali z první střely domácích na branku. Ve druhé půli jsme zápas otočili. Za stavu 2:2 jsem v devadesáté minutě vstřelil náš třetí gól, svůj pátý podzimní, a nakonec jsme ještě čtvrtý přidali v nastavení. To byl výjimečný výkon. Neapoli se skutečně daří, máme víc bodů, než ve stejné době loni, takže vládne spokojenost, ale rozhodně ne sebeuspokojení, protože liga ještě není ani v polovině a na hodnocení je čas.

O titulu se v Neapoli ještě nemluví?

Vůbec ne! My o něm nejen nehovoříme, ale dovolím si říct, že ani neuvažujeme. Italská Serie A je hodně náročná a naším cílem je hrát dobrý fotbal, který bude těšit fanoušky. Samozřejmě chceme se představit v pohárové Evropě, nejlépe v Lize mistrů.

Reklama

Související témata: