Hlavní obsah

VIDEO: Nováček Kalas se bál, zda zprávy o nominaci nejsou žertem: Za nároďák bych hrál se zlomenou nohou

Praha

V Olomouci fotbalově vyrostl. Za tamní Sigmu odehrál v nejvyšší soutěži pět zápasů, debutoval ještě jako šestnáctiletý. Takřka před dvěma lety přestoupil do Chelsea, z které hostuje v Arnhemu. Po dvou letech v zahraničí se ve středu na Hanou devatenáctiletý obránce Tomáš Kalas vrátí. Je v kádru týmu pro přípravné utkání Česko - Slovensko, které začne na Andrově stadiónu v 17:30. Zápas, který vysílá ČT Sport, můžete sledovat v podrobné on-line reportáži na Sport.cz.

Rozhovor s Tomášem Kalasem. Video: Sport.cz

 
Článek

Jak se těšíte na návrat na stadión, kde jste udělal první kroky na profesionální scéně?

Nepopsatelně. Trošku mě při pondělním srazu bolelo rameno, šlo o následek jednoho ze soubojů v nedělním ligovém utkání. Bolest ještě pak malinko narostla šestihodinovou cestou v autě. Jenže mně se prostě nevyplatí létat. Musím přes hodinu na letiště, pak čekám někde v hale, následně let a ještě přesun za týmem. Ale při vidině premiérového startu v nároďáku na domácím trávníku by mě nezastavila ani zlomená noha (směje se).

V Arnhemu se vám daří, hrajete pravidelně. Počítáte při absenci řady opor národního mužstva hned při první nominaci s premiérovým startem?

Kdybych čekal, že budu v základní sestavě, šlo by o velkou troufalost. Budu rád za každou minutu. Třeba poločas by byl famózní. Vždy já ani s pozvánkou nepočítal. Dvakrát už jsem byl v širší nominaci, ale nikdy to nedopadlo. Tak jsem raději nic neřešil. A byl pak příjemně překvapený. Minulé úterý jsme měli dvoufázový trénink. Měl jsem na mobilu několik gratulací. Přišlo mi divné, že by si ze mě dělalo srandu tolik lidí ve stejnou dobu (směje se). Ale než jsem začal rozesílat děkovné odpovědi, raději jsem si ověřil, jestli mě trenér Bílek vážně nominoval.

Nepřepadne vás před začátkem souboje se Slovenskem nervozita?

Ne. Myslím, že hlavní je nebýt vyklepaný. Trenér Bílek hráče při pondělním srazu navíc nabádal, abychom si zápas užili. Reprezentace je přece pro každého z nás největší odměna v kariéře. Není třeba se svíjet ve stresu.

Budete mít na tribunách jako kluk, který se v Olomouci narodil a prošel místním klubem, hodně velkou podporu?

Určitě ano. Dorazí rodina, přátelé, hodně známých. Přijdou úplně všichni (směje se). Ani jsem neměl tolik lístků k dispozici, takže jsem sháněl, kde se dalo. Určitě jsem neuspokojil všechny. Kamarádům jsem říkal, že musí shánět po své ose. Ještě v pondělí jsem neměl vstupenky ani pro celou rodinu.

Nebudou vaši blízcí zklamaní, pokud byste na trávníku nebyl ani minutu?

Ne. I kdybych nenastoupil, pro celou rodinu je chlouba, že jsem součástí reprezentačního týmu. Rovněž já vnímám pozvánku jako velkou odměnu za vše, co jsem zatím kvůli fotbalu podstoupil.

Neděsí vás skutečnost, že zatímco v českém týmu je devět nováčků a téměř všechny opory se omluvily, Slováci pojali přípravu se vší vážností a přijedou skoro kompletní?

Cílem zápasu je při množství zraněných vyzkoušet nové hráče. Kdybychom neměli formu, těžko by se tu sešlo devět fotbalistů bez jediného reprezentačního startu. Takže není důvod si nevěřit. Nechceme připustit žádnou blamáž, ale rozhodně nemám ani strach.

V nizozemském Arnhemu jste v úvodu sezóny nastupoval jako stoper, nyní hrajete na postu pravého obránce. Která pozice je vám bližší?

Na kraji obrany si teprve zvykám. Zatím jsem odehrál jako bek osm zápasů. Doufám, že to bude jen lepší. Pro rozvoj a budoucí kariéru je rozhodně dobré, když budu mít zažitých více postů.

K přesunu v rámci sestavy Arnhemu došlo na pokyn Chelsea, které patříte a v Nizozemsku jen hostujete. Chystá si vás anglický velkoklub už pro příští sezónu?

Vážně netuším. Ale asi jde o dost nepravděpodobný scénář. Mají v kádru hráče, kteří mají mnohem více zkušeností. A než bych byl třetí pravý obránce a pátý stoper... To nikdo nechce.

Za Petrem Čechem by se už brzy mohl přesunout váš nynější spoluhráč a nejlepší kanonýr nizozemské ligy Bony Wilfried. Řešili jste spolu budoucnost v Chelsea?

Byla by to krásná pohádka, ale ty se nedějí ve fotbale moc často. Nemyslím, že by něco takového bylo reálné. I když je pravda, že Bony v Arnhemu asi už moc dlouho nezůstane.

A vy? Budete pokračovat v aktuálně třetím týmu nizozemské ligy ještě na jaře nebo máte informace, že s vámi má Chelsea jiné záměry?

Pokud se nestane nic mimořádného, sezónu dokončím v Arnhemu. Už v létě jsem měl absolvovat celou přípravu po boku Lamparda, Čecha a dalších hvězd londýnského klubu. Pak ale došlo k domluvě, že budu celou dobu s Arnhemem. Předpokládám však, že ještě celou příští sezónu budu někde hostovat. Nechtělo by se mi stěhovat, na druhou stranu bych klidně okusil německou či anglickou ligu, abych byl pro Chelsea prověřený více soutěžemi.

Reklama