Hlavní obsah

Česko - Slovensko 3:0Pouhých 311 sekund stačilo opomíjenému Lafatovi, aby potvrdil renomé kanonýra a sestřelil Slováky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Lafata 1 : 0
6. Lafata 2 : 0
73. Dočkal 3 : 0
Záznam online reportáže

Olomouc

Necelých šest minut v samém úvodu olomoucké konfrontace se Slováky stačilo všelijak poskládanému a se čtyřmi debutanty v základní sestavě hrajícímu českému výběru k tomu, aby završil letošní rok výhrou. Zasloužil se o ni v reprezentaci opomíjený kanonýr David Lafata dvěma bleskovými trefami, které pochopitelně určily další vývoj zápasu. Není rozhodně bez zajímavosti, že během šest let trvající reprezentační kariéry nastoupil Lafata pouze pětkrát v základní sestavě, přičemž ani v jednom z těchto střetnutí národní tým neprohrál.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Lafata se raduje z branky, kterou vstřelil do slovenské sítě.

Článek
Fotogalerie

Lepší začátek si mužstvo na jedno použití, jak trefně pojmenoval Bílkův výběr přihlížející trenér Verner Lička, nemohlo přát. Za 311 sekund vedlo nad Slováky dvougólovým rozdílem. A to všechno zásluhou Lafaty, který v kvalifikaci moc prostoru a šancí nedostával a jehož reprezentační kouč zařadil vůbec poprvé od letní přípravy na Ukrajině do základní sestavy.

Lafata vyvrátil všechna tvrzení

Jablonecký šutér si nejprve vyskočil na nadýchaný centr Gebre Selassieho a hlavou ho usměrnil do sítě, aby pár desítek poté dorazil za Kuciakova záda pro změnu kolenem přihrávku debutujícího Krejčího, jenž si předtím doslova pohrál se slovenským bekem Pekárikem. Během necelých tří minut olomoucké přípravy tak dokonale vyvrátil tvrzení, že je jen hráčem a střelcem pro českou ligu!

Zaskočení a z konceptu zcela vyvedení Slováci v defenzívě vysloveně hořeli a hlavně Krejčí na jedné a Gebre Selassie na druhé straně si dělali s jejich obranou, co se jim zachtělo. Však také trenér Griga stáhl už po čtvrthodině ze hřiště Pekárika a vyztužil obranu plzeňským rutinérem Čišovským.

Hostům tento tah pomohl alespoň k tomu, že první půli přečkali, i když jim samozřejmě zatrnulo při dalekonosné střele Plašila nebo další příležitosti Lafaty pálícího v 32. min. z voleje těsně nad břevno. Sami se na nic nezmohli, i když Hamšík se je snažil zklidnit alespoň tím, že se pokoušel držet míč co nejdéle pod kontrolou a přitom i nabíhat na hrot útoku. Deset minut před přestávkou českou obranu skutečně překvapil, ale na centrovaný míč Stocha v pádu nedosáhl.

Na hattrick nedošlo, Dočkal se ale trefil

Po přestávce se pustil český tým do Slováků s novou chutí a vervou, takže hosté se zase jen bránili. Lafata je však hattrickem neztrestal, neboť přímý kop Plašila usměrnil hlavou těsně vedle tyče, Ordoš se minutu po něm rovněž prodral do šance, ale bránu netrefil, střelu Gebre Selassieho zblokovali obránci.

Trestu však Slováci, kteří odehráli zápas v hlubokém útlumu a při soustavném tlaku českého týmu, hořeli ve všech řadách, nakonec neunikli. Vydra si nararazil míč s Daridou, naservíroval přihrávku Dočkalovi a ten nekompromisní střelou pod břevno oslavil reprezentační debut a završil tak účet zápasu hraného vlastně neustále na jednu bránu.

Česká republika - Slovensko 3:0
Branky: 3. a 6. Lafata, 73. Dočkal. Rozhodčí: Lechner - Hoxha, Trunner (všichni Rak.). ŽK: Stoch. Poločas 2:0.
ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok (46. Latka), Suchý, Limberský (74. Kalas) - Darida (79. Hořava), Plašil - Dočkal, Ordoš (82. Pospíšil), Krejčí (67. Vydra) - Lafata (67. Kozák). Trenér: Bílek.
Slovensko: Kuciak - Pekarík (17. Čišovský), Saláta (45. Guldan), Hubočan, Zabavník - Sapara, Pečovský - Guede (76. Hološko), Hamšík, Stoch (46. Bakoš) - Sylvestr (46. Ďuriš). Trenéři: Griga a Hipp.

Reklama

Související témata: