Hlavní obsah

Bago se Slováky mě bavilo, říká Darida

Olomouc

Exceloval! Experti byli z jeho výkonu nadšeni, spoluhráči se rozplývali, protihráči klaněli. Záložník české fotbalové reprezentace Vladimír Darida při středečním přátelském utkání se Slovenskem režíroval cestu k vítězství 3:0.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimíra Daridu stíhá v mezistátním utkání jeho slovenský parťák z Plzně Michal Ďuriš.

Článek

V elitním kádru debutoval v červnu proti Izraeli. Po pouhých dvou startech nastoupil do čtvrtfinále mistrovství Evropy. A proti Slovákům hrál teprve podeváté. Ale zastínil všechny spoluhráče i hvězdné protihráče typu Hamšíka, jenž září v Neapoli. „Byl to asi nejlepší zápas, který jsem v reprezentaci zažil," smál se dvaadvacetiletý mladík po výhře.

Nejprve založil akci, na jejímž konci byl první Lafatův zásah, podílel se i na dalších dvou trefách.

„Když jsme vedli po šesti minutách o dva góly, hrálo se všem snadněji," mínil Darida. Nechtěl hodnotit vlastní výkon. „Cítil jsem se fajn, zápas se mi hodně povedl. A jestli mě chválili trenéři, jsem rád," červenal se borec patřící do kádru Plzně.

Hráli jsme i za trenéra Bílka, říká Darida

Slovenský trenér Stanislav Griga byl z výkonu klíčového hráče české sestavy unesen: „Hrál neskutečně." Jeho svěřenci neradi přiznávali, že je vyřídil prakticky jediný muž. „Mám radost, že má skvostnou formu, ale proti nám si mohl vybrat slabší den. Hrál vážně fantasticky," uznal slovenský záložník Michal Ďuriš.

Darida přiznával, že nebylo snadné do zápasu naskočit v atmosféře, kdy byl trenér Bílek pod tlakem. „Hráli jsme i za trenéra, abychom utnuli spekulace a pan Bílek u týmu zůstal. Po zápase nám za výkon poděkoval," vyprávěl mladý záložník. A lebedil si nad spoluprací s nováčky v reprezentačním týmu.

„Myslím, že byť jsme nastoupili bez stabilních hráčů, výkon týmu byl hodně pozitivní. Všichni kluci, kteří přišli jako noví, jsou hodně fotbaloví, moc jsem si zápas užil," vykládal Darida.

Parťáci to nesli těžce

Vypadal jako motor, který se nikdy nevybije. Neustále se nabízel, chtěl míč. „Pěkně jsem si zahrál. Ke konci jsme se Slováky hráli bago. Ani jsme jim pomalu nepůjčili míč, fakt mě fotbal v našem podání bavil," smál se k nelibosti slovenských parťáků z plzeňského kádru, kteří těžce nesli tříbrankový nezdar.

I díky slastnému vítězství necítil bolest z podvrtnutého palce levé ruky, kterou zdobila bandáž. „Jednou do mě trošku víc zajel Marián Čišovský," vybavil si Darida okamžik drobného zranění. Po středečním návratu do Plzně se slovenskými parťáky nechal poražené při čtvrtečním tréninku v klidu. „Nesměli jsme kluky ještě víc rozhodit před sobotní ligou v Liberci," culil se Darida.

Reklama

Související témata: