Hlavní obsah

Trenér Bílek vyhazov nedostal, šéf fotbalu Pelta ho ale bude mít pod větším dohledem

Praha
Aktualizováno

Reprezentační kouč Michal Bílek si byl svou pozicí jistý oprávněně. Po nepříliš vydařeném završení letošní kvalifikace proti Bulharsku, po středeční vítězné přípravě proti Slovensku tuplem. I proto ještě v Olomouci prohlásil: „Žádný kámen mně ze srdce nespadl.“ Opravdu mu z něho padat nemusel, protože fotbalová generalita na dnešním zasedání jeho pozici u národního týmu nijak nezpochybnila, natož aby snad jednala o jeho odvolání či snad dokonce vyhazovu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Michal Bílek zůstává u národního týmu i nadále.

Článek

„Žádnému mediálnímu tlaku, natož pak peticím na trenérovo odvolání podléhat nebudu. Pro mě jsou podstatná fakta," prohlásil první muž českého fotbalu Miroslav Pelta.

Prostě si rád píchne do vosího hnízda

Přitom právě Pelta v rozhovoru pro Sport.cz v uplynulých dnech naznačil, že pozice Bílka není zdaleka tak pevná a neotřesitelná, jako třeba bezprostředně po evropském šampionátu, kde postoupil s národním mužstvem do čtvrtfinále.

„Když vidím stojaté vody, rád je rozčeřím. Anebo si i do vosího hnízda píchnu, aby lidé o sobě začali přemýšlet. Musel jsem prostě na trenéry vyvinout tlak," pravil fotbalový šéf pobaveně nad reakcí a spekulacemi, jež jeho slova vyvolala.

Bílka se pochopitelně odvolat nechystal, i když k němu své výhrady má. „Nemůžeme být spokojeni s herním projevem reprezentace v některých zápasech. Třeba první půle utkání s Finskem byla národního týmu nedůstojná. Naproti tomu olomoucký duel se Slováky zase splňoval představy a parametry fanoušků, stejně jako nás funkcionářů. Byl to hotový balzám. Možná i proto, že přišli noví hráči," meditoval Pelta.

Peltova gesce byla jen stvrzena

Při sezení strahovské generality Bílkovu pozici hlavního trenéra nikdo nezpochybnil, ba ani po změnách v jeho realizačním týmu nevolal. Jeden závěr však výkonný výbor přece jen přijal - pověřil právě Peltu gescí nad národním týmem.

„Už dříve jsem ji měl, teď ji kolegové ve vedení stvrdili veřejně. Jsem už takový, že vedle předsednické funkce jsem zvyklý se všude starat o všechno. O ekonomiku, stejně jako o sportovní úsek. Tak tomu bylo ve Spartě, stejně jako v Jablonci, teď jsem ve stejné pozici u národního týmu," prozrazoval Pelta, co se za strahovskými dveřmi upeklo a usneslo.

„Dostal jsem prostě pověření, abych byl v jednání s trenéry ještě aktivnější, abych jim říkal své názory na hráče, které by měli sledovat a zamysleli se nad jejich výkonem. Prostě - můj mandát posílil," rozpovídal se fotbalový šéf. „Ale trenér ode mě rozhodně neuslyší: 'Michale, budeš to mít těžké, protože teď jsem tu od toho, abych tě řídil.' Do nominace mu také mluvit nebudu, natož abych nakazoval, kdo má hrát zleva a kdo zprava."

Předsedův sen o Českém domě v Brazílii

Na příštím výkonném výboru, který se sejde 11. prosince, trenér tohle všechno uslyší na vlastní uši. Pochopitelně uslyší i to, že předseda měl o bodovém zisku v rozehrané kvalifikaci o postup na mistrovství světa do Brazílie trochu jiné představy.

„Jako optimální zisk jsem si představoval sedm bodů, v reálných plánech jsem počítal s šesti, ale my jich máme pět. Pravdou je, že v některých zápasech nemůžeme být spokojeni s herním projevem mužstva, ale teď je podstatné udělat vše proto, abychom bojovali dál. Kvalifikace je sice těžká, ale hratelná. I v tom, že se z druhého místa můžeme dostat do baráže a pak plánovat, jak po Vratislavi otevřeme Český dům i v Brazílii," kochá se Pelta představou, že by se pod jeho vedením mohla reprezentace na mistrovství světa přece jen probojovat.

Je schopen trenér Bílek dovést reprezentaci na světový šampionát v Brazílii?
Ano
9,6 %
Ne
90,4 %
Celkem hlasovalo 48294 čtenářů.

Reklama