Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace prchá z Prahy za fanoušky do Olomouce, kde přivítá i Dány

Praha
Aktualizováno

Předpokládalo se, že na výkonném výboru Fotbalové asociace České republiky (FAČR) dojde ke „střelbě“ ohledně korupční aféry. První muž českého fotbalu Miroslav Pelta však ujistil, že nastal klid zbraní a jednání se neslo v poklidném předvánočním duchu. Největší novinkou tak je skutečnost, že březnový duel kvalifikace MS s Dánskem nesehraje národní tým v pražském Edenu, ale v Olomouci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Reprezentanti děkují divákům po výhře nad Slovenskem - zleva Tomáš Kalas, David Lafata a Martin Latka. Do Olomouce se nároďák brzy vrátí...

Článek

Asociační předseda posílil po matném podzimním startu kvalifikace o světový šampionát v Brazílii svůj vliv na reprezentaci. Miroslav Pelta si mimo jiné vytýčil, že nároďák musí hrát domácí zápasy jen tam, kde o něj je opravdový zájem, a stadióny budou vyprodány.

Efekt se dostavil vzápětí. První kvalifikační duel v příštím roce nesehraje reprezentace s Dánskem 22. března v pražském Edenu, jak bylo původně plánováno, ale v Olomouci.

Nároďák se na Andrův stadión po čase vrátil v listopadovém přípravném duelu se Slovenskem a omlazený Bílkův soubor tam prestižní derby vyhrál 3:0. Také díky pozitivní atmosféře v hledišti, a tak se strahovské vedení rozhodlo jednat.

„Je to jasné, v Olomouci cítíme zájem a velkou podporu. Naopak v Praze máme problémy nalákat fanoušky do hlediště a naplnit stadióny. Půjdeme za lidmi, což bylo jednoznačné rozhodnutí výkonného výboru," oznámil Pelta.

S Itálií v Praze o den dříve

Další domácí utkání pak Češi sehrají v Praze s Itálií již v pátek 7. června místo původně plánovaného 8. června. O změnu v tomto případě požádali Italové. „Squadra azzurra" totiž hraje od 16. června Pohár FIFA v Brazílii a každý den navíc se jí hodí pro lepší aklimatizaci.

„Nemáme s tím problém, páteční večer je pro fotbal také dobrý. Tím pádem valnou hromadu FAČR přesuneme z neděle 9. na sobotu 8. června," konstatoval Pelta.

Na korupční případ se ptal jen Poborský

Ve výkonném výboru sedí i Tomáš Paclík, majitel Viktorie Plzeň. V posledních dnech se do Pelty obul, že v korupční aféře, která cloumá českým fotbalem, straní Spartě. Pelta se kvůli tomu dokonce vypravil na UEFA, údajně se cítí pod velkým tlakem.

Válka funkcionářů se však prý na úterní jednání tentokrát nepřenesla. „Kdepak, vše proběhlo v poklidné předvánoční atmosféře," ujistil strahovský bos. „Jen Karel Poborský se mě v agendě různé zeptal, proč jsem se na UEFA obrátil. Vysvětlil jsem mu, že mi šlo jen o součinnost a konzultaci, do práce naší disciplinárky stejně evropský orgán zasahovat nesmí. Jsou tady různé tlaky, není to nic proti ničemu," hájí Pelta svůj postup.

Nároďák si rozdělí prémie přes 90 miliónů

Jako člen komise za národní svazy také podpořil projekt šéfa UEFA Michela Platiniho, aby se EURO 2020 poprvé v historii uskutečnilo v několika evropských zemích. Revoluční novinka byla minulý týden schválena a Pelta nevyloučil, že by se o spolupořadatelství mohla přihlásit i Česká republika. „Organizačně bychom to určitě zvládli, neobešli bychom se však bez podpory státu. Proto se po svátcích vydám k ministrovi financí, jaký je jeho názor. Nechci, abychom se blamovali," avizuje.

Příjemnou starostí teď je vyplacení prémií za postup reprezentace do čtvrtfinále letošního ME. „Měli jsme několik štěstí najednou, takže náklady na naši účast v Polsku se pohybují jen kolem 43 miliónů korun. Jinak platí, že 30 procent z vydělaných peněz do konce roku vyplatíme mužstvu. Hráči a trenéři se rozdělí o 3,6 miliónu eur (91 miliónů korun - pozn. red.)," spočítal Pelta.

Reklama

Související témata: