Hlavní obsah

Brückner chystá s Nedvědem pohovor o návratu

PRAHA

Trenér českého národního fotbalového týmu Karel Brückner po návratu z posledního kvalifikačního utkání v Makedonii připustil, že se do jeho mužstva vrátí Pavel Nedvěd. Ten přitom v září ohlásil konec reprezentační kariéry.

Článek

"Mužstvo během podzimu ukázalo, že je dostatečně soudržné i bez Nedvěda. A bude ještě soudržnější, až se Pavel vrátí," prohodil Karel Brückner, trenér české fotbalové reprezentace, když hodnotil kapitolu po mistrovství Evropy. "To jsem zase něco řekl," zarazil se vzápětí.

Nedvěd totiž oznámil v září konec reprezentační kariéry. Učinil tak na základě zdravotních problémů, které ho provázely. Poslední zápas v českém dresu odehrál v semifinále ME s Řeckem, kde utrpěl zranění kolena. Pak se za poněkud nejasných okolností vzdal další kariéry v týmu.

Sejdou se spolu

"Nechci přebíhat událostem," začal Brückner pozvolna rozebírat téma Nedvěd. "Bavím se o tom i s hráči. Pro nás je to jednoznačné. Pokud bude Pavel zraněný, tak..." nedokončil trenér myšlenku. "Ale nebudou-li mu bránit handicapy v podobě zdravotních potíží nebo jiných věcí, které hráče omezují, tak to je jasně dané. Věřím, že bude-li zdravý, do reprezentace se vrátí."

Brückner naznačil, že má v plánu se s držitelem Zlatého míče osobně setkat a reprezentační téma znovu otevřít. "Neříkám, že do Turína pojedu. Ještě nejsme tak daleko a nechci předbíhat událostem. Neznám přesně Pavlův zdravotní stav. Nicméně já vím, co je moje povinnost. Sedneme si a promluvíme spolu. A určitě to nebude povídání o benefici."

Právě exhibiční utkání totiž zmiňoval manažer reprezentace Košťál jako způsob vhodného rozloučení Nedvěda s českým národním týmem.

Zkušený šedovlasý stratég, který v sobotu oslavil pětašedesáté narozeniny, jednoznačně odmítá, že by Nedvěda přemlouval k návratu do mužstva.

"Pavel má tak silný vztah k reprezentaci, že je absolutně vyloučeno, aby se nechal přemlouvat. Momentální stav prostě neberu jako konečný. To přece ani nejde. A je mojí povinností, abych vše z titulu své funkce řešil," vysvětlil Brückner. "Bude-li Pavel zdravý, patří do reprezentace. A já vím, že to tak cítí."

Vše stojí na kolektivu

Trenéra českého týmu těší, že se hráči dokázali vypořádat s tlakem, jemuž byli po odchodu bývalého kapitána vystaveni. "Bez toho by ani nemohli hrát. Nejsme individuální sport, který se hraje bez účasti veřejnosti. Vše, co se děje kolem, patří k našemu prostředí. Nehrajeme izolovaně a hráči to musí zvládat," nenechal se Brückner vyvést z klidu.

Radost mu udělal fakt, že ani absence osobnosti, jakou Nedvěd byl, tým v kvalifikačních bojích o mistrovství světa nepoznamenala. Jeho výběr sice podlehl na úvod bitvy o německý šampionát v sestavě sužované zraněními Nizozemsku, jenže následně se dokázal vypořádat s Rumunskem a vyhrát v Arménii a Makedonii, aniž by jedinkrát inkasoval.

"Vše stojí na kolektivu. Jsme tým. Nejedná se o žádnou osu. Hráči se chovají týmově," zopakoval několikrát šéf české lavičky. "A nejde o žádnou frázi. Jsme s hráči už tři roky. Mužstvo má svůj styl, svůj charakter, svoji tvář. To nejsou nahodilé věci, ale fakta, o která se opíráme," zdůraznil Brückner.

Reklama