Hlavní obsah

Turecké peklo bude pro Lafatu ideální průpravou na Chelsea

Praha

Atmosféra na fotbale bývá v Turecku pěkně bouřlivá. S pekelným prostředím musejí počítat i čeští reprezentanti, kteří příští středu sehrají v Manise přípravný zápas s Tureckem. Nominovaným hráčům Plzně a Sparty zkrátí sraz klubové soustředění v teple, na druhou stranu budou mít možnost kvalitní zkoušky. Sparta již 14. února hostí v Evropské lize Chelsea a Plzeň ve stejný den nastoupí v Neapoli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva David Lafata, Ladislav Krejčí, Vladimír Darida a vzadu Bořek Dočkal se radují z gólu do sítě Slováků.

Článek

Letenští už zařezávají v resortu Montecastillo nedaleko španělského Jerezu, kam dorazili v pondělí večer. Sraz reprezentace trenérům trochu komplikuje situaci, potřeby národního mužstva však akceptují.

„Žádné rošády se jmenovkami nechystáme," narážel před pondělním odletem Vítězslav Lavička v žertu na dva roky starou kauzu Sparty, jejíž boss Chovanec tehdy reprezentanty neuvolnil, ale do posledního klubového testu je pak nasadil v dresech jiných hráčů.

„Já vše sledoval z druhého konce světa," připomínal kouč s úsměvem, že při tehdejší generálce Sparty před bitvou s Liverpoolem působil v Austrálii.

Lavičkův tým ostatně přijde jen o dva hráče. Ačkoliv na podzim se v nároďáku objevili i Hušbauer, Kadlec či Vaclík, na pondělní sraz se do Prahy vrátí Lafata a Krejčí.

Kanonýr má dvě motivace

„Místo jedné motivace teď mám dvě: být dobře připravený nejen na utkání s anglickým týmem v Evropské lize, ale také na sraz reprezentace," uvedl pro sparťanský web David Lafata. „Pokud bych se objevil na hřišti, měl bych na rozdíl od většiny spoluhráčů týden před Chelsea na svém kontě kvalitní zápas před zaplněným stadiónem. To by možná mohla být trochu výhoda," přemítá největší zimní posila z Jablonce.

Kanonýr Gambrinus ligy dal v listopadu Slovákům (3:0) v Olomouci dva góly. Na druhý z nich mu při svém reprezentačním debutu přihrál právě Krejčí. „Pozvánka do národního týmu vždycky potěší. Jsem rád, že mě trenér nominoval znovu. Snad jsem ho tedy v Olomouci na podzim nezklamal," řekl mladý záložník.

„Na utkání s Chelsea nás trenéři určitě dobře připraví, na tom moje i Davida účast na reprezentační akci nic nemění. Pro všechny je Evropská liga obrovská motivace do každého tréninku. Cítím, že už se hodně těší i naši fanoušci, to nás opravdu těší," vzkazuje na klubových stránkách Ladislav Krejčí ze Španělska.

Jenom proti Lippimu budou kompletní

Lavička byl na odjezd reprezentantů od začátku nachystaný. „Jsem s Michalem Bílkem v kontaktu. Věděl jsem, koho se bude nominace týkat. Ideální by pro nás bylo, abychom měli všechny hráče na celé soustředění. Národní tým ovšem respektujeme. I pro Spartu je dobrá reklama mít reprezentanty," ujišťuje Lavička.

Sparta zkrátila svůj zápasový program v Jerezu na tři utkání a nejdůležitější pro ni bude hned to první. Jen v pátečním duelu s čínským mistrem Kuang-čou, na jehož lavičce sedí italský trenérský mág Lippi, bude kompletní.

Ze soustředění předčasně zmizí také další útočník Bekim Balaj, který obdržel pozvánku do albánské reprezentace na přípravný duel s Gruzií.

Reklama