Hlavní obsah

Slavia vsadila na tři "Kanaďany" v čele s Feninem, aneb Kam se poděla stříbrná rota?

Praha

Všichni tři mají doma v šuplíku stříbrnou medaili ze slavného mistrovství světa dvacítek v Kanadě. Momentálně je však také trápí stejná starost – vyvést fotbalovou Slavii co nejdříve z příček ohrožených sestupem a zároveň oživit svou kariéru. Tomáš Mičola, Marcel Gecov a Martin Fenin se sešli v Edenu tak trochu i jako symbol generace, na niž se český fotbal hodně těšil, ale už s ní pomalu přestává počítat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Fenin se rozkoukává v sešívaném dresu.

Článek

Alkohol, prášky, deprese, pád z okna a vážné zranění hlavy. To byla kombinace, kterou nemohl zvládnout a na čas musel přerušit kariéru. Od ledna je Martin Fenin zpátky v Gambrinus lize.

„Vracím se s pokorou. Rozhodně nejde o krok zpátky, když měním druholigový Chotěbuz za ligovou Slavii. Během čtyř let ve Frankfurtu jsem měl ostatně možnost poznat, co to znamená hrát za tradiční klub. A Slavia takovým klubem je, takže jde o nejlepší volbu, jakou jsem mohl udělat," liboval si pětadvacetiletý útočník, když se nechal zlákat Petrem Radou, který ho trénoval již v Teplicích před odchodem do Německa.

Sešívaní dali nezkrotnému hráči víceletou smlouvu. A také striktní podmínku - stačí jediný kázeňský úlet, a kontrakt s ním okamžitě rozvážou.

Byl všude, kde se něco semlelo...

Když se Fenin v zimní přípravě poprvé představil v červenobílém dresu, sledoval jeho premiéru shodou okolností i Miroslav Soukup, "táta" kanadské party a nyní kouč Českých Budějovic.

„Když Martin odešel do Frankfurtu, byl jsem tam na stáži a sledoval ho zblízka. Byl ve formě, dával góly, takže jsem cítil, že to je pro něj ideální přestup," vzpomíná trenér. „Jenže každý mladý hráč může udělat chybu, takže si pak prošel i složitou etapou. Doufám, že facka pro něj přišla včas. Fotbalovou kreativitu v sobě pořád má a záleží teď jen na něm, jak se zapojí," věří Soukup.

Během Feninovy krize přemýšlel, zda by svého bývalého svěřence neměl kontaktovat, ale nakonec to neudělal. „Cítil jsem, že podpora by byla dobrá, ale na druhou stranu nevěděl, jestli by to bylo vhodné. Martinův případ jsem sledoval, ale detailní informace neměl. Jsem rád, že už období bez fotbalu překonal."

Soukup i nadále Feninovi fandí, přestože i on ho poznal jako pěkné kvítko. „Byl všude, kde se něco semlelo... Jenže i takoví hráči do týmu patří. Rád na něj vzpomínám, a kdybych měl tu možnost, vzal bych si ho do mužstva znovu," ujišťuje kouč.

Kdo už si zahrál za reprezentační áčko
Tomáš Pekhart (18 zápasů/1 gól), Martin Fenin (16/3), Marek Suchý (8/0), Jan Šimůnek (4/0), Petr Janda (2/0), Ondřej Mazuch (1/0), Marcel Gecov (1/0), Marek Střeštík (1/0).

Gecova i Fenina brzdí herní manko

Ztracená generace. Snad je ještě brzy na takové příkré soudy, nicméně na mysl se fotbalové veřejnosti vkrádají čím dál tím intenzivněji.

Letní horečka tehdy málem skončila skvělým happy endem. Češi vedli v červenci 2007 v torontském finále mistrovství světa Feninovým gólem nad Argentinou 1:0 a byť nakonec Agüero a spol. zápas otočili a vyhráli 2:1, stříbrné medaile dvacítky byly úžasným úspěchem. Až tento tým doroste pro reprezentaci dospělých, nároďák zase ožije, těšili se mnozí.

Jenže jak to tak vypadá, byla to klamná iluze.

Slavia svedla tři „Kanaďany" dohromady v rámci resuscitace mužstva, které propadlo v ligové tabulce nebezpečně hluboko. Mičola přišel z Francie již v průběhu podzimu, od ledna jsou teď novými tvářemi Gecov z belgického Gentu a Fenin.

„Jak na Gecovovi, tak Feninovi je znát určité herní manko. Marcel se do toho dostává rychleji než Martin. Přece jen nějaké zápasy odehrál, každým dalším utkáním je jeho sehranost s mančaftem stále více znát. U Fenina potřebujeme, aby toho co nejvíce natrénoval, sžil se s mužstvem a dostal se do správného rytmu. Přece jen rok nehrál a to musí být znát na každém hráči," srovnával Petr Rada minulý týden v průběhu zimní Tipsport ligy.

Prapor "Kanaďanů" teď drží Pekhart a Suchý

Dlouho se přitom zdálo, že právě Fenin si z tehdejších svěřenců kouče Miroslava Soukupa naplánoval kariéru nejlépe. V nároďáku dospělých se objevil nejdříve a naposledy si zahrál na Kirin Cupu v roce 2011.

Jako lídr své generace Fenin každopádně vypadl ze hry. Prapor od něj přebrali útočník Tomáš Pekhart a obránce Marek Suchý, kteří byli účastníky EURA 2012.

A ostatní? Kromě zmíněného trojlístku došli do áčka už jen Šimůnek, Janda, Mazuch, Gecov a Střeštík, ve všech případech však zatím šlo jen o krátké epizody.

Petr s Kaloudou brzy odešli ven a už jsou také zpátky. Šimůnek, Janda a Mazuch v zahraničí dál působí, všechny tři však často trápí zranění. Mareš, Kúdela, Valenta či Kubáň dál válčí v domácí lize, Cihlář, Dohnálek nebo Oklešťek o soutěž níž.

Na černé vize je snad ještě brzy. Na žádnou velkou „kanadskou" revoluci to však už rozhodně nevypadá...

Jak si vedou členové stříbrně dvacítky
Brankář
Radek Petr – V italské Parmě se neprosadil, zakotvil tedy v kádru Eupenu, lídra druhé belgické ligy. Přes bulharský Razgrad zamířil do Zbrojovky Brno.
Obránci
Ondřej Kúdela – Ve Spartě se nechytil, odešel z ní do Mladé Boleslavi, kde působí dodnes.
Jan Šimůnek – S Wolfsburgem získal bundesligový titul, potom však přestal hrát a přestoupil do Kaiserslauternu. Tam ho trápí zranění.
Ondřej Mazuch – Z Fiorentiny se přestěhoval do Anderlechtu, byl oporou i Dovalilovy jedenadvacítky. Od loňska je hráčem Dněpru Dněpropetrovsk a Bílkovým náhradníkem pro národní tým.
Lukáš Kubáň - Hraje ve Slovácku.
Marek Suchý – Ze Slavie odešel do Spartaku Moskva, s nímž si zahrál i Ligu mistrů a je v něm spokojený. Tlačí se do základní sestavy reprezentace.
Jakub Dohnálek – Liberec, Čáslav, Hlučín, Trnava a nyní Opava, to jsou štace mladého cestovatele...
Tomáš Cihlář – Pohybuje se ve druhé lize, hlavně v Jihlavě, byl i na hostování v Třinci. Od loňska působí ve Znojmě.
Záložníci
Marcel Gecov – Odváděl dobré služby Liberci a po šampionátu jedenadvacítek získal angažmá ve Fulhamu. Anglii neohromil, odešel do belgického Gentu a nyní do Slavie.
Luboš Kalouda – Z Brna brzy odešel do CSKA Moskva, ale tam místo nezískal. Jeho údělem pak byla hostování – ve Spartě, v druholigové Astrachani a v ukrajinské Oleksandriji. Loni přestoupil do pražské Dukly.
Tomáš Mičola – Rychlík z Bazalů vyrostl v oporu Baníku a získal angažmá ve francouzském Brestu. Během loňského podzimu ho získala Slavia.
Marek Střeštík – Jeho talent sliboval určitě mnohem víc. Z Brna si odskočil na hostování do Sparty, teď působí v maďarském Györu.
Tomáš Okleštěk – Odmala byl spjatý s Brnem. I jeho krize Zbrojovky poznamenala, mihl se v bulharském Perniku a momentálně působí ve druholigovém Znojmě.
Jiří Valenta – Odchovance Slavie přetáhl po skončení smlouvy Jablonec. Rok hrál za Slovácko, pak zamířil do Senice, poté do Viktorie Žižkov – a teď je zase zpátky ve Slovácku.
Petr Janda – Byl téměř rok zraněný. Zůstával věrný Slavii, častá zranění však brzdila jeho kariéru dál. Od loňska působí v tureckém Antalyasporu.
Útočníci
Martin Fenin – Z Teplic odešel do bundesligového Frankfurtu. Tam zažil období, kdy pravidelně hrál a dával góly. Později však ze sestavy vypadl a musel vzít zavděk působením v Chotěbuzi. Z ní teď zamířil do Slavie.
Jakub Mareš – Také pěkné kvítko... Z Teplic hostoval ve Spartě, kde však nezakotvil natrvalo a před rokem přestoupil do Mladé Boleslavi.
Tomáš Pekhart – V Tottenhamu sice neprorazil, v Anglii, kde hrál i za Southampton, však získal cenné zkušenosti. Zhodnotil je ve Slavii, Jablonci a Spartě, teď hraje za Norimberk a národní tým.

Reklama