Hlavní obsah

Že by se vám stýskalo po hysterii? smál se kouč Bílek. Češi začali nový rok v euforii

Manisa

Až podezřele dobře začal pro fotbalovou reprezentaci nový kalendářní rok. Po místy euforickém výkonu uhrála v Manise cennou výhru 2:0 nad Tureckem. Sedm let nevyhráli úvodní zápas v kalendářním roce, Turky navíc porazili naposledy před deseti lety. Motivace tedy českým fotbalistům v Manise nechyběla, tím spíše, že již v březnu bude pokračovat kvalifikace mistrovství světa a další přípravný test nepřijde.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Sivok (vlevo) střeží Erdinga Mevlüta z Turecka.

Článek

A všechno klaplo. „Že by se vám stýskalo po hysterii, která následovala po některých nevydařených přípravách...? Nechtěli jsme už připustit žádné problémy a to se povedlo. V první půli jsme dominovali, ale nešlo tak vydržet celý zápas. Po přestávce logicky přišel tlak Turků, ale dokázali jsme na něj zareagovat," liboval si kouč Michal Bílek.

První zápasy v roce
Únor 2013Turecko - Česká republika 0:2
Únor 2012Irsko - Česká republika 1:1
Únor 2011Chorvatsko - Česká republika 4:2
Březen 2010Skotsko - Česká republika 1:0
Únor 2009Maroko - Česká republika 0:0
Únor 2008Polsko - Česká republika 2:0
Únor 2007Belgie - Česká republika 0:2

Nevyloučil tedy, že v březnu může v kvalifikaci proti Dánům vyběhnout stejná sestava, která uspěla v Manise. „Je to možné, ale za měsíc a půl může být všechno jinak. Už jen tím, že tu nebyl Petr Čech. Honza Laštůvka ho ovšem nahradil skvěle, podržel nás. Také návrat Tomáše Rosického se vydařil. Je vidět, že mužstvo je s ním na hřišti klidnější."

Kapitán však okamžitě tlumil přehnané sebevědomí. „Slovo euforie se vůbec neodvažuji použít! Proti Dánům to bude jiné, těžší. Budou takticky vyspělejší, na druhou stranu nemusejí mít tolik individualit, jakou je třeba Arda Turan," líčil Tomáš Rosický.

Nadšením zářili oba sparťanští střelci gólů. „Dostal jsem skvělou přihrávku od Daridy. Bylo to mou slabší pravou nohou, o to víc jsem rád, že jsem se trefil," popsal svůj premiérový gól v áčku Ladislav Krejčí. „Měli jsme hodně fotbalovou zálohu, to se mi líbilo. Jakmile jsem byl v pohybu, věděl jsem, že míč dostanu," liboval si Krejčí.

„Zase takový můj typický gól zblízka... Mohl jsem dát ještě jeden, protože Láďa mi naservíroval míč před prázdnou branku, ale těsně jsem na něj nedosáhl. Nejde ale o mé góly, podstatné je, že jsme uspěli jako tým a hned první letošní zápas vyhráli," přidával se David Lafata.

Reklama