Hlavní obsah

Na výprask od Dánů nejde zapomenout, ale netřeba panikařit, chlácholí Rosický

Olomouc

Šedesát minut kvalifikační bitvy s Dánskem prožil reprezentační kapitán Tomáš Rosický v roli diváka. Až za nepříznivého stavu naskočil do hry, aby se v páteční mrazivé noci pokusil spasit elitní český fotbalový výběr v boji o Brazílii. Byť hru Bílkova výběru zásadně oživil, zvrat duelu zařídit nedokázal. „Rozhodující byl začátek druhé půle, kdy byli Dánové mnohem agresivnější, nedokázali jsme reagovat," posteskl si zkušený záložník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický bojuje o míč s Nikolaiem Stokholmem z Dánska.

Článek

Ještě ve čtvrtek jste absolvoval předzápasový trénink, v základní sestavě pátečního duelu jste ale chyběl. Jaký byl ve skutečnosti váš zdravotní stav?

Ve čtvrtek jsem dotrénoval, ale ke konci přípravy se sval na levém stehně hodně zatahoval. Bylo jasné, že nemůžu nastoupit od začátku. Těžko bych trenérovi říkal po třiceti minutách o střídání. Proto jsme se rozhodli, že budu připravený na lavičce.

Jak jste zápas, jehož většinu jste sledoval z lavičky náhradníků, viděl?

První poločas byl vyrovnaný, opatrný fotbal z obou stran. Rozhodující byl začátek druhé půle, kdy Dánové nastoupili úplně jinak než my, což rozhodlo celý zápas. Oni byli mnohem agresivnější, nedokázali jsme reagovat

Ve srovnání s dánskými hráči vaši spoluhráči rovněž dělali hodně chyb.

To k fotbalu patří, zvláště na terénu, který v Olomouci byl. Dánové byli techničtější než my. Ale hlavně byli zničehonic po začátku druhé půle pohyblivější a agresivnější.

Byli jste tedy zaskočení důrazem Dánů po změně stran?

Nezachytili jsme to. Každý odražený míč získal soupeř. Chyběla nám hbitost.

Zmínil jste terén. Bylo hřiště v Olomouci špatně připravené?

Bylo takové tupé... Řešili jsme, jestli necháme hřiště před zápasem pokropit, aby balón hodně jezdil. Ale mrzlo. Nechci se vymlouvat na trávník. Byl stejný pro oba týmy, Dánové hráli mnohem lépe, jejich technická zdatnost byla mnohem vyšší, hlavně po přestávce.

Nepoznamená před pokračováním kvalifikace tříbranková porážka psychiku mužstva, v němž je hodně mladých hráčů?

Prohrát o tři góly, to nikdy nevypadá dobře. Nejde jen tak zapomenout. Musíme se na všechno podívat a zápas analyzovat. Ale není čas propadat panice, protože před sebou máme těžký zápas, který musíme zvládnout, jinak budeme mít strašné problémy. A je jasné, že výkon, který jsme předvedli proti Dánsku, pochopitelně stačit nebude.

Jak hodnotíte současnou situaci českého týmu v boji o mistrovství světa v Brazílii, když máme ve skupině B pět bodů ztrátu na vedoucí Italy a čtyři na druhé Bulhary?

Situace není dobrá, což je při pohledu na tabulku bez debat. Ale není třeba panikařit. Pořád zbývá hodně zápasů a bude se bojovat o mnoho bodů. Všichni hrají mezi sebou, jen musíme vyhrávat a podávat lepší výkony, protože Dánové vyhráli v Olomouci zaslouženě.

Tíží vás hodně zjištění, že český tým stále není schopen při vaší absenci silného protivníka přehrát?

Pokud se k mému stavu a případnému startu upínají spoluhráči s vědomím, že jde o klíčový obraz, je to chyba. Nikdy není dobře, aby se všichni upínali k jednomu hráči. Jestli nehraje jeden člen týmu, můžeme mít problémy v ofenzivě, ale nemůže se stát, že vás soupeř přehraje z pohledu agresivity a hbitosti. Kvůli mojí absenci v základní sestavě nás přeci Dánové nepředčili v agresivitě.

Jaký je po třiceti minutách zápasu s Dánskem váš stav? Budete připravený pro odvetu v Arménii?

Budu trénovat i dál. Můj stav se lepší a já očekávám, že v Jerevanu budu připraven hrát od začátku.

Reklama

Související témata: