Hlavní obsah

Stoper Kadlec po blamáži: Strkat hlavu do písku není nic platné

Radek MalinaSport.czPrávo

Obrana české fotbalové reprezentace vychvalovaná po podzimu a prvním přípravném utkání letošního roku v páteční kvalifikační bitvě s Dánskem vyhořela. Od zadáků Bílkova týmu se spoluhráči nedočkali kloudné rozehrávky, o tvrdosti a agresivitě alespoň se blížící stejným hodnotám na dánské straně rovněž nemůže být řeč. „S přibývajícími minutami jsme ani nechodili do soubojů," přiznává reprezentační obránce Michal Kadlec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Kadlec doufá, že se český tým z výprasku od Dánska oklepe už pro úterní kvalifikaci v Arménii.

Článek

Proč česká defenziva po předešlých zápasech, kdy udržela opakovaně čisté konto, v páteční kvalifikační bitvě v Olomouci proti Dánsku vybouchla? Byli Dánové lepší než Turecko a Slovensko v přípravných duelech v listopadu, respektive únoru. Nebo hrál český tým tak špatně?

Obojí. Dánové nám mnoho nepovolili v rozehrávce, byli hodně vytažení. Mezihra nám moc nešla. Nesbírali jsme ani odražené balóny. Po přestávce jsme chtěli bojovat, ale gól s námi zamával. Druhý nás uzemnil. A třetí už byl vyloženě krutý.

Před prvním inkasovaným gólem jste šel proti dánskému hráči do skluzu, ale míč jste nezasáhnul a do souboje jste se nedostal. Co se přihodilo?

Šlo o odražený balón, který měl rotaci směrem k protihráči. Myslel jsem, že bude střílet z první, proto jsem šel do skluzu. Do té doby jsme to nějak zvládali, i když brejky Dánů byly hodně nebezpečné.

Po přestávce obecně český tým postrádal agresivitu. Z jakého důvodu jste se spoluhráči nebyli dostatečně důrazní?

Vždy chcete být agresivní. Někdy se balón odrazí na druhou stranu, někdy jste v souboji pozdě. Dánové nás předčili. Je pravda, že agresivita nám chyběla. Ani jsme nechodili do soubojů.

Poznamená prohra tým do další bitvy? Nepodepíše se až příliš na výkonu pro duel v Arménii?

Všichni víme, že se nám utkání nepodařilo. Ale nepomůže nám strkat hlavy do písku. Už jsme v minulosti dokázali, že se umíme po špatných zápasech zvednout. Já o naší síle nepochybuji.

Až se zdá, jakoby český tým nedokázal hrát v pozitivní atmosféře. Vyhovuje vašemu výběru situace, kdy jste pod tlakem?

Nikdo z nás nemá rád kritiku. My jsme dvakrát vyhráli přípravu, ale je nám to prd platné. Dostali jsme facku a nezbývá, než ostatní zápasy vyhrát. Já věřím, že budeme úspěšní. Ale přijde mi nefér, když hned po první prohře posloucháme skandování Bílek ven.

Už v úterý nastoupíte v Arménii. Co lze do dalšího kvalifikačního utkání změnit?

Moc věcí ne. Ale každý zápas je jiný. Je dobře, že nebudeme dlouho myslet na výprask od Dánů a rychle hrajeme.

Berete situaci tak, že každý zápas pro vás bude jako finále na turnaji, z něhož můžete odejít v případě nezdaru jen jako poražený bez možnosti nápravy?

Ano. Pochopitelně naše prohra znamená dvakrát porazit Itálii, ale ještě uvidíme podle vývoje ve skupině. I když je jasné, že pokud budeme hrát jako proti Dánsku, neporazíme nikoho. Ale pokud navážeme na zápasy se Slovenskem nebo v Turecku, šance existuje.

Reklama

Související témata: