Hlavní obsah

Musíme vyhrát pět ze šesti zápasů, má spočítáno Plašil

Karel FeltPrávo

Záložník Jaroslav Plašil už zažil v reprezentaci od roku 2004 ledacos, ale tak obtížnou situaci ještě ne. Má však spočítáno, že k postupu alespoň do baráže je třeba vyhrát pět ze šesti zbývajících zápasů. „Dá se to zvládnout,“ je přesvědčen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Plašil přichází na trénink.

Článek

Jak se vstřebává v nejbližších dnech a hodinách taková porážka?

Hodně špatně. Všichni jsme zklamaní.

Dá se takový debakl zapomenout?

Úplně to nejde. Musíme si vzít ponaučení a neudělat v úterý stejné chyby, jaké jsme udělali v pátek. Nemá ale smysl se tím nějak rozebírat, je třeba myslet na příští zápas.

V čem vidíte s odstupem času důvody kruté porážky od Dánů?

První půle byla vyrovnaná. Kdybychom využili některý ze slibných momentů a dali gól, byl by zápas o něčem jiném. To se bohužel nepovedlo. Ve druhé jsme chybovali, oni byli důraznější, u všeho dřív, neměli jsme odražené míče, prohrávali jsme osobní souboje. Klíčový pro vývoj zápasu pak byl jejich první gól. Dánové na nás byli velmi dobře připravení.

Existuje ještě reálná šance na postup?

Ta šance ještě žije. Musíme však vyhrát pět zápasů ze šesti.

To se vám zdá reálné?

Bude to hrozně těžké, ale kdybychom tomu nevěřili, tak nemusíme jezdit už do Arménie. Určitě je to obtížnější situace než v minulé kvalifikaci, kterou jsme ale nakonec zvládli včetně baráže, nebo na EURO, kde jsme první zápas prohráli s Rusy, a pak dva vyhráli. Teď musíme zvládnout pět zápasů, z toho nejméně jeden s Itálií. Před mistrovstvím světa 2006 jsme také byli v těžké situaci a zvládli jsme to, ale tenkrát jsme to měli lépe rozehrané. I současná situace se ale dá zvládnout.

Čím to, že zápasy s Rosickým nebo bez něho jsou tak rozdílné?

Druhý takový hráč tady prostě není. Umí vzít míč, obejít dva tři hráče a přečíslit soupeře i skvěle přihrát.

Může být zápas s Arménií těžší než s Dánskem?

To se uvidí, ale oni mají v týmu kvalitní fotbalisty, kteří hrají například ukrajinskou ligu. Ale porazitelný je každý.

Jak si vysvětlujete, že jste v kvalifikaci dali jen tři góly a to ještě Maltě?

Zase jsme jich pět nastříleli ve dvou přípravných zápasech, ale to je něco jiného. V kvalifikaci nejsme tak efektivní. Určitě bych raději prohrál ty dva přípravné zápasy a vyhrál nad Dány. Ale to by možná po prohrách se Slováky a v Turecku bylo peklo...

Znovu se ozývalo z hlediště Bílek ven. To se asi neposlouchá dobře...

Rozhodně ne a je to nepříjemné. Na hřišti jsme my a záleží na našem výkonu. Ten už kouč z lavičky neovlivní. Prohra padá na nás víc než na trenéra.

Po vítězných přípravných zápasech jste měli relativně klid. Teď jste opět pod velkým tlakem. Jak ho snášíte?

Už jsme na něj zvyklý. Zřejmě v kvalifikacích musíme být pořád pod tlakem. Samozřejmě je lepší hrát ve větší pohodě, ale po páteční prohře je logické, že jsme se dostali pod tlak a lidi nás kritizují, s tím se musí každý vyrovnat sám. My takové těžké situace zvládáme.

Musíte nějak uklidňovat mladé hráče?

To jsou kvalitní fotbalisté, kteří už mají zkušenosti z Ligy mistrů nebo Evropské ligy. Umějí se s tím srovnat. Samozřejmě je třeba občas s nimi promluvit.

Reklama