Hlavní obsah

K Bílkovi se varování o možném konci doneslo. S Peltou si ale nesedl ani v letadle, ani Jerevanu

Jerevan

Reprezentační kapitán dorazil do Arménie v dobrém rozmaru. Dokonce tak náramném, že na letišti v Jerevanu se nechal Tomáš Rosický s místními fanoušky na požádání fotografovat a cestou k autokaru neodmítl nikoho, kdo se s ním chtěl zvěčnit. Jedno, zda šlo o malé kluky nebo dospělé obdivovatele...

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Realizační tým zpívá hymnu před utkáním s Dánskem. Zleva Vladimír Šmicer, Karel Pešice a Michal Bílek.

Článek

Svůj zdravotní stav ovšem nemínil  Rosický komentovat, neboť od toho jsou ve výpravě jiní. „V neděli v Olomouci trénoval bez sebemenších úlev, ale teprve se uvidí, jak na tom v úterý bude," pravil mluvčí české fotbalové reprezentace Jaroslav Kolář za zraněného kapitána, ale i za lékaře výpravy a trenéra. Ti všichni totiž bleskově zmizeli v přistaveném autokaru a promptně odjeli do hotelu.

Předsedova slova předstihla speciál

Peltova slova pronesená ještě na pražském ruzyňském letišti vzbudila samo sebou rozruch. Do Ostravy se pochopitelně dostala mnohem dřív, než na mošnovském letišti přistoupili na palubu speciálu mířícího do Arménie fotbalisté a trenéři.

Reprezentační kouč Michal Bílek však na Peltovy věty, že ani v případě úterní výhry nemá automaticky jisté, že bude u národního týmu pokračovat, nereagoval. Ani na palubě letadla, ani po tříhodinovém letu a přistání v Jerevanu. Než se speciál vyprázdnil, zmizel kouč i se svými asistenty v přistaveném autokaru.

Teď je to na nás, pronesl po přistání Sivok

Jen pár opozdilých hráčů včetně kapitána Tomáše Rosického bloudilo letištní halou. „Sami jsme se do situace dostali, sami se z ní musíme vyhrabat. Jako už párkrát v minulosti... Je na nás, abychom úterní zápas s Arménií zvládli," doznával Tomáš Sivok, že celé mužstvo si je vědomo, že jen vítězství může znamenat oživení postupových nadějí.

„Nálada nic moc, snad to bude v úterý při návratu lepší," vypadlo i z Davida Lafaty, že v pátém díle kvalifikace o Brazílii věří v mnohem lepší výkon, než jaký mužstvo předvedlo v pátek v Olomouci proti Dánům. Ve výsledek také, to se ví, protože jen tři body importované zpod Araratu udrží alespoň nějaké naděje.

I trenér Michal Bílek si je toho vědom. Ostatně, hned po blamáži s Dánskem připustil, že v případě dalšího nezdaru by u reprezentace s největší pravděpodobností skončil. První muž českého fotbalu Miroslav Pelta ovšem naznačil, že ani výhra a zisk povinných tří bodů by ho nemusel spasit.

Ani výhra nedá Bílkovi jistotu

„Do úterního utkání v Jerevanu má trenér důvěru, ale ani výhra neznamená, že trenér u reprezentace automaticky zůstane," prohlásil Pelta, přičemž zároveň tvrdil, že za panující situace nechce destabilizovat atmosféru v reprezentačním mužstvu.

Bílek je tak v podobné situaci, jako po blamáži v přípravném zápase v Norsku v srpnu 2011, kde jeho tým prohrál po ostudném výkonu rovněž 0:3 a několik členů výkonného výboru v čele s bývalým místopředsedou Daliborem Kučerou požadovalo jeho hlavu. Tehdy trenér situaci ustál...

„Během víkendu jsem přemýšlel, jakou cestou bych se vydal, pokud bychom v Arménii vývoj v kvalifikaci nezvrátili. Dělám už ve fotbale dlouho, tudíž mám v hlavě určité myšlenky. Chtěl bych ovšem, abychom ve výkonném výboru došli ke shodě, jakou cestou se vydáme," naznačil Pelta, že přemýšlí o různých variantách.

Bílkovi je ovšem nenaznačil. Ani v letadle, ani v hotelu Golden Palace na kopci nad Jerevanem, kde je česká reprezentace ubytována.

„A ani nepředpokládám, že by ke schůzce předsedy s trenérem došlo. Ani by to nebylo rozumné. Reprezentace potřebuje před zápasem hlavně klid," naznačil mluvčí národního týmu Jaroslav Kolář, že situace v kvalifikační skupině a postavení národního týmu se bude řešit až po návratu z Arménie. „Bude záležet na výsledku a výkonu."

Reklama

Související témata: