Hlavní obsah

Sivok o výjimečnosti Rosického: Možná se k Tomášovi upínáme až moc, což je chyba

Jerevan

Kapitán a klíčový záložník české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický na palubě speciálu mířícího s Bílkovým výběrem v neděli do Arménie k pokračování kvalifikace o mistrovství světa 2014 nechyběl, tudíž fanoušci národního mužstva mohou být v klidu. A doufat, že poraněný sval na levé noze přestane špílmachra Arsenalu zlobit, tudíž nedojde na druhý díl tristní podívané, kterou museli příznivci sledovat při páteční bitvě s Dánskem (0:3).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický bojuje o míč s Nikolaiem Stokholmem z Dánska.

Článek

Vždyť celý podzim minulého roku svazový kouč Michal Bílek odmítal kritiku výkonů fotbalové reprezentace s tvrzením, že čeká na Rosického, který se léčil po zranění achillovky z mistrovství Evropy 2012.

Málem se za jeho návrat do reprezentace modlili. Rosický v reprezentaci chyběl od červnového evropského šampionátu až do únorové přípravy v Turecku, kde výkonem nadchnul. Když nemohl nastoupit proti Dánsku, jakoby český tým ztratil sebevědomí.

„Tomáš je tak kvalitní fotbalista, že se o něj opíráme a k jeho startům se upínáme. Možná až moc, což může být chyba," přiznával po výprasku od Seveřanů stoper Tomáš Sivok. „Je obrovskou ztrátou, když na hřišti není," přitakal další ze zadáků Michal Kadlec.

Kadlec: Rosický je jen jeden

Neúčast zkušeného borce v páteční kvalifikaci proti Dánsku znovu ukázala, jak zranitelný a slabý je český tým bez svého klíčového muže. „Umí převzít balón směrem dopředu a hru rozhýbat. Moc chyběl," posteskl si záložník Vladimír Darida. „Přitom jsme od čtvrtečního večera věděli, že není fit a s největší pravděpodobností nenastoupí. Měli jsme dost času se na jeho absenci připravit," přiznal Sivok.

Proč nikdo ze spoluhráčů nedokáže mazáka z londýnského Arsenalu zastoupit? Nebo se mu alespoň přiblížit? „Je pravda, že Tomáš si seběhne do hloubi pole pro přihrávku, my jej sami hned první rozehrávkou hledáme. Ale je prostě jen jeden. Kdybychom ho mohli naklonovat, naklonujeme," hledal hlavní rozdíly hry s Rosickým a bez něj obránce Kadlec. „Rosa umí hru usměrnit, dát finální přihrávku," doplnil Sivok.

Tomáš Rosický o nepostradatelnosti
„Pokud se k mému stavu a případnému startu upínají spoluhráči s vědomím, že jde o klíčový okamžik, je to chyba. Nikdy není dobře, aby se všichni upínali k jednomu hráči. Jestli nehraje jeden člen týmu, můžeme mít problémy v ofenzivě, ale nemůže se stát, že vás soupeř přehraje z pohledu agresivity a hbitosti. Kvůli mojí absenci v základní sestavě nás přece Dánové nepředčili v agresivitě."

Čeští reprezentanti chtějí v Jerevanu odčinit páteční kolaps bez ohledu na to, zda bude či nebude Rosický v sestavě. „Musíme se naučit hrát i bez něj. Nemůžeme pořád spoléhat, že za nás bude vyhrávat Rosický," burcoval parťáky Sivok. „Dokázali jsme ho nahradit například v přípravě se Slovenskem. Umíme hrát kvalitní fotbal i bez něj. Nicméně doufám, že v Arménii bude fit," netajil Kadlec, že si další díl bitvy o Brazílii bez ostříleného kapitána raději ani nepředstavuje.

Reklama

Související témata: