Hlavní obsah

Balotelliho ženou skandály k lepším výkonům, přemítá Kozák nad sestavou Italů

Praha

Typická gesta, přízvuk i slovíčka z Apeninského poloostrova už jsou součástí vystupování českého fotbalového útočníka Libora Kozáka. Pět let žije v Itálii čtyřiadvacetiletý borec, jehož si z Opavy koupilo Lazio Řím. Před pár dny slavil s klubem z Věčného města triumf v Italském poháru. A sní, že alespoň na pár minut nastoupí proti hráčům, které tak dobře zná.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český útočník Libor Kozák.

Článek

„Chtěl bych před dovolenou dárek a alespoň chviličku si zahrát. Jsem hodně nažhavený, cítím mimořádnou motivaci," vypravuje Libor Kozák, který byl dresu Lazia v minulé sezóně nejlepším střelcem Evropské ligy.

Italy má přečtené. „Mají dobrou formu. Ale myslím, že nás podceňují. Když jsem odjížděl, řešil se ve spojitosti s jejich reprezentací hlavně Pohár FIFA, na který letí po našem kvalifikačním utkání do Brazílie. Však také skupinu vedou jasně, a tak možná nebudou úplně koncentrovaní. Rozhodně nás neberou jako nějakého těžkého soupeře. Myslím, že máme šanci uspět," přesvědčuje Kozák.

Však také tým trenéra Prandelliho proti všem zvyklostem nebude na stadiónu pražské Sparty ani trénovat. Jen se na Letné zastaví ve čtvrtek cestou z letiště, aby si dějiště zápasu obhlédnul. „Typická italská mentalita," usmívá se Kozák. „A důkaz, jak jsou sebevědomí. Ale podle mého je hlavně pro hráče Juventusu a milánského AC sezóna strašně dlouhá. Nejsou fyzicky ani psychicky tak svěží. A Pohár FIFA určitě berou s větší vážností," přemítá Kozák.

Soupeři očima českého útočníka Libora Kozáka
Gianluigi Buffon
„Hrál jsem proti němu první zápas v italské lize. Měl jsem dvě velké šance, šel jsem na něj dvakrát sám. Jednou jsem ho chtěl přehodit, podruhé jsem trefil tyčku. A od té doby je pro mě jako zakletý. Pokaždé proti Juventusu mám alespoň jednu příležitost, ale vždy ji zahodím. Věřím, že se gólu do branky, v níž bude stát Buffon, jednou dočkám."
Andrea Barzagli
„Tvrdý, neústupný a na svojí výšku hodně rychlý. Těží ze spolupráce s dalšími hráči Juventusu. Skvěle sbírá vysoké míče, perfektně předskakuje protihráče v hlavičkových soubojích."
Leonardo Bonucci
„Skvěle se s Barzaglim doplňují. Těží ze spolupráce v Juventusu, kde patří k oporám a kvalitu přenášejí do reprezentace. Je to pořádný tvrďák, hraje pěkně od podlahy."
Ignazio Abate
„Konec sezóny v milánském AC měl výborný. Je to velký fofrník, často plní roli falešného křídla. Když je na hřišti, krajní hráči se musí mít na pozoru."
Giorgio Chiellini
„Měl nějaké zdravotní problémy, ale i tak bude ve stoprocentní formě a výpadek na jeho hře nebude patrný. Může se totiž opřít o klubové parťáky, což mu dodává jistotu."
Mattia De Sciglio
„V AC Milán si vždy odehraje svoje. Hodně mladý kluk, který je na vzestupu. Je precizní ve hře dozadu, koncentruje se především na defenzivu, v níž je vážně poctivý. Směrem dopředu ještě není tak nebezpečný. Ale nemyslím, že by proti nám nastoupil."
Claudio Marchisio
„Je jako motorka. Neuvěřitelný běžec, muž s obrovskou kondicí a skvělý ve hře s balónem, který jej dokonale poslouchá. Neustále v náběhu, je hodně ofenzivní a tlačí se pořád do koncovky. Navíc je hodně produktivní."
Andrea Pirlo
„Podle mě druhým rokem nejlepší hráč italské ligy. Táhne Juventus, jasný lídr klubu i reprezentace. Bez něho jsou v Juventusu poloviční. Pokud vím, řekl, že skončí po MS v Brazílii. A Itálii tam nepochybně dovede. Každý se ho snaží bránit hodně těsně, ale on si stejně umí najít místo. Důležité je nedat mu prostor, otrávit ho. Zdá se to nemožné, ale určitě jde o realizovatelný plán. Už jsem takové zápasy viděl. Když vyřadíme ze hry Pirla, budou Italové fungovat méně. Útočníci nebudou mít dostatek přihrávek a celý výkon týmu půjde dolů. Příkladem je Bayern, který v Lize mistrů Pirla vymazal a doslova Juventus převálcoval."
Riccardo Montolivo
„Je to velká opora, umí zaskočit za Pirla, skvělý tvůrce hry. Dobře odebírá balóny a má skvělou poziční hru."
Mario Balotelli
„Když přišel do AC Milán, jejich hru hodně zvedl. Ač má mnoho problémů a poutá pozornost různými skandály, jeho fotbalový talent všechno převyšuje. Neuvěřitelně si věří, nepochybuje o svých kvalitách. Je silný, technický, silný ve hře jeden proti jednomu, rychlý. Mnoha hráčům neprospívá mediální pozornost, jeho spíše všechny skandály nabudí k lepšímu výkonu. Myslím, že ho všechen ten tlak přivádí do stavu pozitivní naštvanosti. Navíc ač se o něm hovoří jako o sobci, má i hodně gólových asistencí. Není to vyložený skrblík, který nepůjčí balón. Byl zraněný, a jestli nebude hrát, půjde pro Italy o obrovské oslabení. Druhého stejně kvalitního útočníka nemají."
Stephan El Shaarawy
„Má skvělou formu, jeho sezóna byla výborná. A jestli nastoupí Italové s dvěma útočníky, budou ze souhry kluků z AC Milán obrovsky těžit. Jsou s Balotellim neuvěřitelně sehraní. Je rychlý, technicky vyspělý. Hodně se řešilo, jestli si nebudou s Mariem překážet, ale sedli si, protože Stephan nepotřebuje tolik pozornosti."

Reklama

Související témata: