Hlavní obsah

Proti Slovinsku bez Galáska a Poborského

PRAHA

Liberecký záložník Jan Polák se po pěti letech vrací do fotbalové reprezentace. Kouč národního týmu Karel Brückner povolal Poláka na přátelské utkání ve Slovinsku, které se odehraje 9. února v Cejle. Ve výběru se neobjevila jména zraněného kapitána Tomáše Galáska a dalšího záložníka Karla Poborského.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Poborský proti Slovinsku nenastoupí.

Článek

Česká reprezentace se v prvním utkání v roce 2005 představí v obměněném složení. Trenér Brückner nemůže počítat ani se zraněným stoperem Tomášem Ujfalušim, oproti předchozím nominacím tentokrát chybí i obránce Martin Jiránek a záložník Štěpán Vachoušek.

Kouč absenci tří stálých členů týmu vysvětlil tím, že chce ve Slovinsku využít především dosavadní náhradníky. "Původně neměl být v týmu ani Bolf, ale po zranění Ujfalušiho jsme jej povolali," uvedl na dnešní tiskové konferenci Brückner.

Střídat se může jen šestkrát

Při novém nařízení Mezinárodní fotbalové federace FIFA o omezeném počtu střídání šesti hráčů v přípravném zápase povolal jen devatenáct reprezentantů. To se dotklo především obránců, jichž je jen šest. "Přece nepovolám Jiránka, aby pak seděl na tribuně," poznamenal kouč. Plánoval, že vyzkouší všech šest obránců, v brance změnu během zápasu nechystá. Role náhradníků tak pravděpodobně připadne vytíženému Petru Čechovi a jednomu záložníkovi. "Nařízení FIFA se mi zdá nešťastné," vyjádřil se Brückner k novince.

Vůbec poprvé od svého nástupu do funkce povolal záložníka Poláka, který se v dresu národního týmu naposledy objevil v únoru roku 2005 na přípravném turnaji v Hongkongu proti Mexiku. "Polák má permanentní nárůst výkonnosti, jistý základ, znám ho z jednadvacítky. Navíc nám trochu z toho postu, který je pro nás klíčový, vypadává Galásek," zdůvodnil pro ČTK Brückner zařazení libereckého středopolaře.

V Cejle je vyhřívaný trávník

Premiérově od loňského Eura se do reprezentace po vleklém svalovém zranění vrací monacký záložník Jaroslav Plašil. V nominaci je i útočník pražské Sparty Tomáš Jun, který si odbyl reprezentační premiéru v listopadovém utkání světové kvalifikace v Makedonii.

Vedení národního týmu se neobává, že fotbalisty v Celje překvapí sníh na trávníku. "Mají tam nový stadion s vyhřívaným trávníkem, sněhová kalamita se navíc podle posledních zpráv Balkánu vyhnula," prohlásil vedoucí týmu Jaroslav Dudl.

Nominace fotbalistů ČR na zápas se Slovinskem:
JménoKlubČR
Brankáři:
Jaromír BlažekSparta Praha8/0
Petr ČechFC Chelsea28/0
Obránci:
René BolfAJ Auxerre30/0
Zdeněk GrygeraAjax Amsterodam29/1
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck17/0
Marek JankulovskiUdinese Calcio38/6
David RozehnalFC Bruggy9/0
Roman TýceMnichov 186024/1
Záložníci:
Marek HeinzMönchegladbach18/3
Jiří JarošíkFC Chelsea20/0
Radoslav KováčSparta Praha2/0
Jaroslav PlašilAC Monako4/1
Jan PolákSlovan Liberec2/0
Tomáš RosickýDortmund44/9
Libor SionkoAustria Vídeň14/1
Útočníci:
Milan BarošFC Liverpool34/21
Tomáš JunSparta Praha1/0
Jan KollerDortmund60/33
Vratislav LokvencVfL Bochum64/9

Reklama

Související témata: