Hlavní obsah

Mohl jsi aspoň jeden gól pustit, bodů máte dost, říkal Čech Buffonovi

Jan KrůtaSport.czPrávo

Gólman české reprezentace Petr Čech byl pyšný, jak dobře zahrál tým proti úřadujícím vicemistrům Evropy. Mrzelo ho jen, že ani z jedné šance nevstřelil gól. „Podržel je Buffon. Po zápase jsem mu v žertu říkal, že nám jeden gól pustit mohl, že mají bodů dost,“ přiznal s úsměvem Čech.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Dvě legendy. Brankář české reprezentace Petr Čech se jde po remíze s Itálií v kvalifikaci o MS 2014 v Brazílii pozdravit se svým soupeřem Gianluigim Buffonem.

Článek

Nečekal jste, že vás Italové v brance prověří mnohem víc?

Já spíš doufal, že se nám zápas podaří, protože celý ten týden jsem z týmu cítil velké odhodlání. Všichni věděli, že si uvědomujeme, o co hrajeme. Moc nás těší, že jsme zápas odehráli dobře, jen nás mrzí, že jsme neproměnili aspoň jednu šanci. Vyhrát jsme mohli.

Ale předvedený výkon musel být pro tým psychickou vzpruhou.

To je pravda, minimálně ten bod jsme si zasloužili. Byl to náš nejlepší výkon v kvalifikaci. Vždyť jsme hráli proti jednomu z nejlepších týmů světa. A sahali jsme po vítězství. Pro zápas v Itálii je to dobré zjištění, že nejsme bez šance tam něco uhrát. Pokud budeme v takových výkonech pokračovat, máme naději zbývající zápasy vyhrát a poprat se reálně o postup.

Myslíte si, že bude ze zbývajících utkání stačit deset bodů?

To se uvidí až v závěrečném součtu. Náš výsledek s Italy udržel situaci ve skupině plus minus stejnou. Moc jsme si nepolepšili, ani jsme si neublížili. Skupina je vyrovnaná, teď se to znovu potvrdilo. Nikdo asi nečekal, že Malta vyhraje v Arménii. My do toho jdeme s tím, že chceme uhrát co nejvíc bodů a po konci můžeme počítat.

Italové toho moc neukázali. Bylo to dáno vaší dobrou hrou nebo český tým podcenili?

My jsme je dobře pokryli a až na tu jednu příležitost na začátku, kdy jsem jim sebral míč za obranou, se jim tohle už za celý zápas nepovedlo. Byli jsme na ně dobře připraveni, věnovali jsme tomu hodně času. Chtěli jsme je zaskočit rychlým přechodem do útoku, což se nám párkrát podařilo. Měli jsme šance, na konci jsme trefili tyčku, škoda...

Po utkání jste diskutoval s Buffonem. Můžete prozradit obsah vašeho rozhovoru?

Že měl aspoň jeden gól pustit, že mají bodů dost (úsměv). Bohužel... Chytal dobře, několikrát je podržel. Proto za Itálii tak dlouho chytá a i proto je jejich nároďák takhle úspěšný.

Jak spolu hovoříte?

Takovou směsí angličtiny, češtiny a italštiny (úsměv).

Vyměnili jste si spolu alespoň dres?

Ne, protože jeho dresů mám několik z Ligy mistrů. Chtěl si ho se mnou vyměnit gólman Marchetti z Lazia od Libora Kozáka. Tak mám jeho dres.

Reklama