Hlavní obsah

Brückner: Nemáme šanci zkoušet víc nových hráčů

PRAHA

Českou fotbalovou reprezentaci čeká přípravné utkání se Slovinskem a český kouč Karel Brückner musel v nominaci oželet několik stabilních opor. Rozhodl se proto dát šanci hráčům, kteří tak často v národním celku nenastupují. Kouč zvažoval i povolání Tomáše Řepky, zatím tak ale neučinil. "Není důvod sahat do ustálené obrany," říká Brückner v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Karel Brückner

Článek

Kromě marodů Galáska a Ujfalušiho jste nenominoval stálice, Poborského, Jiránka či Vachouška. Co vás k tomu vedlo? V přátelských zápasech můžeme střídat jen šest fotbalistů, což je málo. Rozhodl jsem se dát v tomto utkání šanci těm, kteří jsou nominováni pravidelně, ale sedí třeba na lavici náhradníků, nebo dokonce na tribuně. I ve Slovinsku půjde jeden hráč na tribunu, protože na lavičce bude sedm borců do pole a náhradní gólman, i když se střídáním brankáře nepočítám, pokud si to nevynutí okolnosti. Při nominaci jsem bral i ohled na vytíženost hráčů.

Měl by Karel Brückner povolat Tomáše Řepku?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Znamená to, že především na zmíněných postech, kde chybějí marodi nebo tak říkajíc stálice, budete zkoušet určité varianty? Abych mohl zkusit například na pravé straně zálohy Sionka i Plašila, musel jsem nechat doma Poborského. Třeba Galásek by asi už byl schopen jet, ale takhle je možnost zkusit na jeho místě Jarošíka, Kováče či Týceho. Těch možností je víc i na jiných místech. Pochopitelně chci dát šanci všem, které do Slovinska povolám, ale jeden hráč bude muset tak či onak na tribunu.

Vám tohle rozhodnutí FIFA není zrovna po chuti... Není, tím se nijak netajím. Nemáme prakticky šanci zkoušet víc nových hráčů. O to je situace pro nové adepty těžší a musejí přesvědčit především výkony v klubu. Přitom při střídání třeba deseti hráčů jsme poslali šest nových na trávník už v poločase a pak po dvou v dalších dvou střídáních. Teď můžeme střídat jen šest lidí, ale z pohledu obou týmů to bude víc rozkouskované, protože lze vlastně střídat dvanáctkrát.

Před časem jste říkal, že zvažujete povolání Tomáše Řepky. To už o něj nemáte zájem? Není to otázka zájmu, ale už zmíněné situace se střídáním a hráči, kteří jezdí pravidelně, ale nehrají, takže jim chci dát příležitost. Když si vezmete, že mám v širším hledáčku asi sedmatřicet fotbalistů, pak jich stejně ještě většina zůstává doma. Navíc není důvod sahat do ustálené obrany, protože funguje i v rámci alternativ, které máme připravené a odzkoušené.

Marek Heinz nehraje pravidelně za Mönchengladbach. Nemáte obavu, že se to může negativně projevit na jeho výkonnosti? To není nic tak úplně nového. Podobných případů, kdy reprezentant nehrál nebo jen málo, známe víc. Po určitou dobu to lze zvládnout, ale pokud to trvá déle, může to mít i negativní dopad. Vzhledem k situaci Mönchengladbachu a složení mužstva je možné, že Heinz bude mít v Borussii problémy se zařazováním do základní sestavy.

Reklama